Δεν χάνεις μόνο βάρος αλλά μειώνεις και χρόνιες ασθένειες - Η δίαιτα της Μεσογείου που κόβεις μόνο...

Τι πρέπει να κόψεις από τη διατροφή σου και τι όχι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δεν χάνεις μόνο βάρος αλλά μειώνεις και χρόνιες ασθένειες - Η δίαιτα της Μεσογείου που κόβεις μόνο...

Ψάχνεις την κατάλληλη δίαιτα για να χάσεις κιλά με σωστό τρόπο και όχι με εξαντλητικά προγράμματα; Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις πιο διάσημες δίαιτα υπάρχει η Μεσογειακή η οποία όχι μόνο σε βοηθάει να χάσεις βάρος αλλά και να μειώσεις χρόνιες ασθένειες.

Τι είναι η Μεσογειακή δίαιτα

Τι είναι: Με βάση τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μεσογείου, αυτή είναι μακράν η καλύτερη από τις μοντέρνες δίαιτες που κυκλοφορούν. Ενθαρρύνει την κατανάλωση άφθονων φρούτων (όπως και η Αντελίνα Βαρθακούρη), λαχανικών, σιτηρών, ψαριού και σε μικρότερες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά. Σου αφήνει επίσης περιθώριο για ελεγχόμενες ποσότητες κρασιού και γλυκών.

Τα υπέρ: Η μεσογειακή δίαιτα είναι ο νικητής, αφού μειώνει τις χρόνιες ασθένειες και σε βοηθάει να χάσεις βάρος.

Τα κατά: Κανένα.

Το συμπέρασμα: Είναι εξαιρετική δίαιτα για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος και να προσθέσει περισσότερες φρέσκες τροφές στη διατροφή του.

Μεσογειακή δίαιτα

Ποια τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας ή διατροφής;

Μελέτες έδειξαν ότι ο λόγος των μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής βελτιώνει την συνολική θνησιμότητα, και ειδικότερα τη θνητότητα από καρδιαγγειακή νόσο.

Αν και υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η Μεσογειακή δίαιτα ή διατροφή ενδείκνυται για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, εντούτοις πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ (Σεπτέμβριος 2021) έδειξε ότι η εξατομικευμένη δίαιτα που στοχεύει στην μεταγευματική ανταπόκριση της γλυκόζης (μετρούμενη ως γλυκόζη >140 mg/dL) υπερέχει της Μεσογειακής δίαιτας στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην επίτευξη του στόχου της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C), τουλάχιστον στους ασθενείς με προδιαβήτη.

Μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα βοηθάει στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Alzheimer ή η νόσος Parkinson, μέσω της βελτίωσης της υγείας των αγγείων και της πρόληψης του οξειδωτικού στρες. Αυτήν την στιγμή (2021) βρίσκεται σε εξέλιξη η τυχαιοποιημένη μελέτη MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) που θα καθορίσει επακριβώς τις διαιτητικές οδηγίες για την πρόληψη της νόσου Alzheimer.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν το συνολικό διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής αξιολογούνται με μια κλίμακα προσήλωσης στη Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την οποία τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής δεν συνεχίζ