Δεν τις λες και λίγες - Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι τυρόπιτας

Τις αξίζουν ωστόσο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δεν τις λες και λίγες - Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι τυρόπιτας

Μια από τις πιο συνηθισμένες πίτες είναι ξεκάθαρα η τυρόπιτα, την οποία μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας σπίτι ή να αγοράσουμε από κάποιον φούρνο. Αποτελεί αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να ξέρουν ακριβώς την θερμιδική τους αξία, όπως και για τις πατάτες.

Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι τυρόπιτας

Σύμφωνα λοιπόν με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η τυρόπιτα και οι θερμίδες της απασχολούν πολύ καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές της. Πόσες είναι για την τυρόπιτα κουρού, σφολιάτα, τυροπιτάκι οι θερμίδες; Ας πάρουμε μια ιδέα για τις θερμίδες που έχει μια τυρόπιτα.

Η σπιτική σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό και τον τρόπο παρασκευής του. Οι εκδοχές της είναι αμέτρητες. Κάθε τόπος έχει την δική του. Οι διαφορές έγκειται κυρίως στο φύλλο και στη γέμιση. Επομένως, η τυρόπιτα κουρού, η σφολιάτα και το τυροπιτάκι έχουν διαφορετικές θερμίδες.

  • Τυρόπιτα θερμίδες (1 μεσαίο κομμάτι): 330
  • Τυρόπιτα κουρού θερμίδες: 350
  • Τυρόπιτα σφολιάτα θερμίδες: 550
  • Τυροπιτάκι θερμίδες (40γρ. για κατεψυγμένο): 132

Όπως βλέπουμε οι θερμίδες διαφέρουν. Το φύλλο παίζει σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως είναι προτιμότερη η τυρόπιτα κουρού από σφολιάτα καθώς έχει αισθητά λιγότερες θερμίδες. Επίσης, η γέμιση τυριών μπορεί να αλλάξει το θερμιδικό προφίλ της.

Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι τυρόπιτας

Λίγα λόγια για την τυρόπιτα

Το τυρί της δίνει αλμυρό χαρακτήρα και πολλές φορές συνδυάζεται με κάποιο αλλαντικό, λαχανικό ή μπαχαρικό μετατρέποντάς την σε ένα άλλο είδος.

Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει βάση κυρίως την φέτα αλλά μπορεί να την βρει κανείς με κασέρι ή μυζήθρα, γιαούρτι και αυγο. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα της ενώ η τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο ενισχύουν την θρεπτική αξία της ενώ το ελαιόλαδο δίνει έξτρα θερμίδες.

Τα είδη που μπορείς να βρεις σ’ ένα τυροπιτάδικο είναι διάφορα και φέρουν όνομα ανάλογα με το φύλλο, το σχήμα και τη γέμισή της. Γι’ αυτό υπάρχει η παραδοσιακή, με κασέρι, η τρίγωνη, η στριφτή, η τυρόπιτα κουρού, η τυρόπιτα σφολιάτα, κλπ μαζί με τις θερμίδες τους.

Πηγή συνταγής & φωτογραφίες: argiro.gr