Αντηλιακό: Κάνεις σωστή επιλογή; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Τι πρέπει να ξέρεις προτού αγοράσεις το αντηλιακό σου...

Αντηλιακό: Κάνεις σωστή επιλογή; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Νομίζεις πως ξέρεις να διαλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Για ξανασκέψου το! Το Youweekly.gr σου παρουσιάζει ό,τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις αντηλιακό! Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Βλεφαρίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Πώς να την αντιμετωπίσεις!

Τι είναι, επιτέλους, ο περιβόητος δείκτης προστασίας (SPF);

Ο ‘μαγικός’ αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 2 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ό,τι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν.

Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;

Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε, τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ., λόγω σπορ).

Δείτε ακόμη: Δεν αντέχεις άλλο την ζέστη; Τα 6+1 tips για να επιβιώσεις τις ζεστές μέρες του Αυγούστου!

Αν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα;

Όχι! Καταρχήν, ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ‘ικανοποιητικός’ εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!

Δείτε ακόμη: Θερμοπληξία: Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης του καλοκαιριού;

Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;

Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.