Μήπως έχεις καθυστέρηση; Δες τι μπορεί να σημαίνει... πέρα από εγκυμοσύνη!

Εσύ το ήξερες;

Μήπως έχεις καθυστέρηση; Δες τι μπορεί να σημαίνει... πέρα από εγκυμοσύνη!

Κάθε φορά που έχεις μικρή καθυστέρηση πιστεύεις πως έμεινες έγκυος, κάτι που διαψεύδεται κάνοντας το τσετ εγκυμοσύνης ή μερικές ημέρες νωρίτερα όταν η περιόδός σου σε θυμάται; Τι μπορεί να φταίει για την καθυστέρηση της περιόδου σου εκτός από την εγκυμοσύνη; Μάθε τις 7 πιο συχές αιτίες.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί η περίοδός σου να καθυστερήσει. Και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγεις σε γνωστά γιατροσόφια της γιαγιάς (που μπορείς να δεις πατώντας εδώ) για να πας ρομαντικό ταξιδάκι ή να διασκεδάσεις αμέριμνη με τις φίλες, όταν όμως η καθυστέρηση παρατείνεται χωρίς λόγο, σου προκαλεί άγχος. Μάθε ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που προκαλούν καθυστέρηση. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Εσύ το ήξερες; Αυτές οι τροφές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες!

Το υπερβολικό άγχος Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας σοκ ακόμη και στις ορμόνες μας. Σε αρκετές γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί καθυστέρηση ακόμη κι εβδομάδων λόγω υπερβολικού άγχους. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές στη ζωή που το στρες είναι αναπόφευκτο αλλά προσπάθησε να το διαχειριστείς και να βρεις τρόπους να χαλαρώσεις

2. Ο πρωταθλητισμός και οι εξαντλητικές δίαιτες Η έντονη άσκηση και γρήγορη απώλεια βάρους μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περίοδο. Εάν ακολούθησες εξαντλητική δίαιτα και έλιωσες στην άσκηση, εξωθώντας τον οργανισμό σου στα άκρα, ίσως και να δεις την περίοδό σου να «εξαφανίζεται» για ένα διάστημα.

3. Τα αντισυλληπτικά χάπια Διάφορες μορφές αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά χάπια επιδρούν στα επίπεδα των ορμονών και επηρεάζουν τον κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση και διακοπή της περιόδου είναι φυσιολογική.

Δείτε ακόμη: Πόνος στην κοιλιά ή στο στομάχι; Δες τι σημαίνει, ανάλογα με το σημείο!

4. Πιθανή εγκυμοσύνη Η διακοπή της περιόδου και η καθυστέρησή της είναι ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να σε υποψιάσει για πιθανή εγκυμοσύνη! Αν έχεις καθυστέρηση και η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υπαρκτή τότε πάρε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο για να βεβαιωθείς.

5. Προβλήματα με τον θυρεοειδή Προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ορμόνες που ελέγχουν την περίοδό σου. Ο υποθυρεοειδισμός για παράδειγμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη, βαριά περίοδο ή διακοπή περιόδου κ.α. Εάν έχεις οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με αμμηνόρροια κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό.

Δείτε ακόμη: Kάηκες από τον ήλιο; Τι να κάνεις να απαλλαγείς από την δυσάρεστη αίσθηση!

6. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φέρνει τα πάνω κάτω στις ορμόνες διαταράσσοντας την ισορροπία τους. Εκτός από τη δυσκολία σύλληψης, το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει και διαταραχή στον κύκλο σου αφού η ορμονική ανισορροπία μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να αυξήσει το χρόνο μεταξύ των περιόδων.

7. Πιθανή αλλαγή προγράμματος Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο μια αλλαγή στο πρόγραμμα μπορεί να είναι λόγος καθυστέρησης περιόδου. Αν για παράδειγμα άλλαξες ωράριο στη δουλειά, έκανες απανωτά ξενύχτια ή άλλαξες τους ρυθμούς ζωής σου, η περίοδός σου μπορεί να «αποσυντονιστεί» στην προσπάθεια του οργανισμού σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα