Μπρόκολο: Αυτό είναι το λαχανικό που καταπολεμά τον καρκίνο!

Πρόσθεσέ το στο... ραντεβού σου!

Μπρόκολο: Αυτό είναι το λαχανικό που καταπολεμά τον καρκίνο!

Βάλτε το μπρόκολο στη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με θρεπτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου...

Το σκουροπράσινο δενδροειδές λαχανικό που κοσμεί το ελληνικό τραπέζι κυρίως μέσα στον χειμώνα, είναι διάσημο για τις προστατευτικές του ιδιότητες έναντι διαφόρων ασθενειών και παθήσεων. Η περιεκτικότητα του μπρόκολου σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά το καθιστούν ιδανικό για αντικαρκινική προστασία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Διαβάστε περισσότερα...

Το μπρόκολο περιέχει, επίσης, υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης, η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που βάσει ερευνών αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Επίσης, έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Φίλος του στομάχου

Το μπρόκολο φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομάχου. Περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τα μικρόβια (όπως το E.pylori) που σχετίζονται με την πρόκληση έλκους στο στομάχι και παράλληλα φαίνεται ότι σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου. Μάλιστα, έχει φανεί ότι η ουσία αυτή είναι ικανή να εξουδετερώσει ακόμα και τα βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Δείτε ακόμη: Παπαδάκης - Οικονόμου σε μάχη για γερά νεύρα! Ποιος κέρδισε... στο νήμα;

Προστάτης του… προστάτη

Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Έρευνα σε δείγμα 1300 ανδρών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού συνέβαλε περισσότερο στην προστασία κατά των επιθετικών όγκων καρκίνου του προστάτη σε σχέση με την κατανάλωση άλλων λαχανικών. Φαίνεται μάλιστα ότι το μπρόκολο είναι ισχυρότερο μαζί με τη ντομάτα. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις οι άνδρες που καταναλώνουν μπρόκολο και ντομάτα 3-5 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%.

Πολύτιμο αντικαρκινικό

Πλήθος ερευνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, έχουν συσχετίσει την πλούσια σε κραμβοειδή διατροφή (μπρόκολο, κουνουπίδι) με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου (του μαστού, προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα). Οι κυριότερες ουσίες του μπρόκολου με αντικαρκινική δράση φαίνεται ότι είναι η ινδόλη -3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Carcinogenesis, η I3C φάνηκε ότι σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού – με αποτέλεσμα αρκετοί ερευνητές να συζητούν το ενδεχόμενο της θεραπευτικής – και όχι μόνο της προληπτικής αντικαρκινικής δράσης της ουσίας αυτής.

Δείτε ακόμη: Πώς αντιδρούν τα ζώδια στις... παράλληλες σχέσεις!

Μπρόκολο και ανοσοποιητικό σύστημα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Αμερική βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα η μάσηση της ουσίας indole-3-carbinol (Ι3C) που υπάρχει στο μπρόκολο τη μετατρέπει σε μία άλλη ουσία, την 3,3′-diindolylmethane (DIM), η οποία ρυθμίζει την έκκριση των κυτοκινών, ορμονών που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων).

Πηγή: ygeiamou