Βαγγελής Παναγόπουλος: Τι είναι η αλωπεκία; Η σπάνια πάθηση που έχει ο παίκτης του YFSF!

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Βαγγελής Παναγόπουλος: Τι είναι η αλωπεκία; Η σπάνια πάθηση που έχει ο παίκτης του YFSF!

Ο παίκτης του YFSF, Βαγγέλης Παναγόπουλος πάσχει από μια σπάνια πάθηση, την αλωπεκία!

Στο παρελθόν είχε μιλήσει για την ασθένεια που την χτύπησε στα 11 του χρόνια και είχε συγκινήση! Διαβάστε παρακάτω...

"Πρόβλημα υγείας δεν είναι, ευτυχώς είμαι μια χαρά. Πρόβλημα ψυχολογικής υγείας μπορεί να είναι για κάποιον, ο οποίος δεν θα το παλέψει σωστά, δεν θα το αντιμετωπίσει. Ουσιαστικά μιλάμε για την αλωπεκία που έχω. Δεν έχω μαλλιά, δεν έχω τρίχες στο σώμα μου και το έχω από 11 χρονών. Ουσιαστικά για τρίχες μιλάμε, δεν είναι και τίποτα. Ο λόγος που το συζητάμε είναι γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Αυτό ξεκινά από την οικογένεια, τους φίλους και τη στήριξη που θα δώσουν σε ένα παιδάκι για να μπορέσει να κοιτάξει τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Συνέχεια, ακόμα και τώρα, κάθε μέρα τυχαίνει να σου κλείσουν μια πόρτα βλέποντας το πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα το έχουν εκείνοι, όχι εγώ. Στο συγκρότημα μου στον Παναγιώτη έχουν πει «που πας τώρα με τον καράφλα τον τραγουδιστή» και έχω διαβάσει και σχόλια "είναι μούρη τραγουδιστή αυτή;". Έχω διαβάσει πολλά! Όπως "ο τύπος είναι σαν κάμπια"...".

Η αλωπεκία & τα είδη της

Ανά πάση στιγμή, το σχεδόν 90% των μαλλιών μας βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, αλλά καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται. Επιπλέον, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί να παρατηρηθεί αλωπεκία, δηλαδή τριχόπτωση, που άλλοτε είναι φυσιολογική και άλλοτε παθολογική.

Στην πραγματικότητα, η αλωπεκία μπορεί να είναι:

- Ακούσια. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά αραιώνουν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, επειδή μπαίνουν στην τελογενή φάση περισσότεροι θύλακοι. Επιπλέον, τα μαλλιά που απομένουν είναι πιο κοντά και λίγα.

- Ανδρογενετική. Η κοινώς αποκαλούμενη φαλάκρα. Έχει γενετική βάση και μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν τριχόπτωση από τα 20 τους χρόνια ή ακόμα και από την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και σταδιακή απώλειά τους από την κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους. Αντιθέτως, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή δεν εκδηλώνουν εμφανή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής πριν από τα 40 τους χρόνια (οι περισσότερες την εμφανίζουν μετά την εμμηνόπαυση), ενώ η αραίωση αφορά ολόκληρο το κεφάλι με έμφαση στην κορυφή. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δύο άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν ανδρογενετική αλωπεκία.

- Γυροειδής. Έχει κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με αυτοανοσίες. Η γυροειδής αλωπεκία συνήθως αρχίζει ξαφνικά, με δημιουργία άτριχων τμημάτων μεγέθους λίγων εκατοστών (συνήθως 1-5 εκ.) διάσπαρτα στο κεφάλι και μερικές φορές στο σώμα. Μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια του τριχωτού του σώματος. Η κατάσταση αυτή λέγεται ολική αλωπεκία (alopecia totalis) και το άτομο χάνει ακόμα και τα βλέφαρα και τα φρύδια του. Ωστόσο, στο σχεδόν 90% των περιπτώσεων, η τριχοφυΐα επιστρέφει έπειτα από λίγα χρόνια.

- Διάχυτη. Είναι η παροδική λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών που οφείλεται σε αλλαγές στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Ουσιαστικά εκδηλώνεται επειδή μεγάλος αριθμός μαλλιών μπαίνουν ταυτοχρόνως στην τελογενή φάση της ανάπτυξής τους. Η διάχυτη αλωπεκία συνήθως εκδηλώνεται εξαιτίας παραγόντων που δημιουργούν έντονο στρες στον οργανισμό, όπως η έλλειψη σιδήρου, ο υποθυρεοειδισμός, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι ακραίες ολιγοθερμιδικές δίαιτες, μια εγκυμοσύνη (συνήθως η αλωπεκία εκδηλώνεται 2-4 μήνες μετά τον τοκετό), οι μεγάλες εγχειρήσεις (η αλωπεκία συνήθως εκδηλώνεται 2-3 μήνες αργότερα) κ.λπ. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, τα χάπια για τον θυρεοειδή και τα φάρμακα για τον καρκίνο. Η αραίωση των μαλλιών συνήθως συμβαίνει μέσα σε ένα εξάμηνο από τέτοιου είδους γεγονότα. Όπως προαναφέρθηκε, η διάχυτη αλωπεκία είναι παροδική (συνήθως διαρκεί περίπου έξι μήνες), αλλά τα μαλλιά μπορεί να παραμείνουν πιο λεπτά απ’ ό,τι πριν την εκδήλωσή της.

- Ουλωτική. Οφείλεται στην καταστροφή του θύλακα της τρίχας και στη δημιουργία ουλής, που προκαλείται από διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος (π.χ. κυτταρίτιδα, θυλακίτιδα, ακμή, δερματοφυτίες) και άλλες δερματοπάθειες (π.χ. μερικές μορφές ερυθηματώδους λύκου, ομαλός λειχήνας, ιχθύαση, σαρκοείδωση). Σε τέτοια περίπτωση η ουλωτική αλωπεκία χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής και είναι ενδογενής, δηλαδή έχει εσωτερικά αίτια. Μπορεί όμως και να είναι και δευτεροπαθής, δηλαδή να έχει εξωτερικά αίτια, όπως π.χ. εγκαύματα, ένας τραυματισμός ή ένα νεόπλασμα (π.χ. βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Οι ουλωτικές αλωπεκίες οδηγούν σε μόνιμη απώλεια των μαλλιών, διότι η ουλή είναι νεκρωμένος ιστός και επομένως η ανάπτυξή της καταστρέφει την ικανότητα αναγέννησης της τρίχας.

YFSF: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς!

Your Face Sounds Familiar: Αυτή είναι η ζωή του Βαγγέλη Παναγόπουλου

Ο Βαγγέλης Παναγόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη.


Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά ασχολήθηκε με το τραγούδι. Φοίτησε σε Ωδείο για να μάθει σύγχρονο τραγούδι και, στη συνέχεια, έφτιαξε μαζί με τους συμμαθητές του το συγκρότημα που ονομάστηκε «48 Ώρες». Το όνομα προέκυψε από μία προθεσμία που δόθηκε στο συγκρότημα, προκειμένου να ετοιμαστεί για ένα live – η προθεσμία αυτή ήταν 48ωρη και, έτσι, δημιουργήθηκαν οι «48 ώρες».

Το 2009, το συγκρότημα συμμετείχε στο X – Factor 2 στον ΑΝΤ1, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Με τους «48 ώρες», όμως, συμμετείχαν και στην εκπομπή «Βράδυ» με τον Πέτρο Κωστόπουλου, ενώ μέχρι σήμερα μετράνε εκατοντάδες live στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Μεγάλη στιγμή η γνωριμία τους με τον πορτογάλο συγγραφέα, Πάολο Κοέλιο, στα γενέθλια πάρτι του οποίου έπαιξαν 4 φορές. Η μπάντα έχει κυκλοφορήσει 2 αγγλόφωνους δίσκους, καθώς και αρκετά αγγλόφωνα και ελληνόφωνα singles.

Έχει, επίσης, διασκευάσει δισκογραφικά, γνωστά τραγούδια όπως το “Twist Ιn My Sobriety”, το “Locomotive Breath” και το “Γουστάρω Να Χορεύω”. Τα τελευταία χρόνια έχουν συνεργαστεί επί σκηνής με αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως οι Νότης Σφακιανάκης, Αντώνης Ρέμος, Δέσποινα Βανδή, Πέγκυ Ζήνα, Τάκης Ζαχαράτος και Ελπίδα. Ο Βαγγέλης, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται και με το παιδικό τραγούδι, σε μεταγλωττίσεις παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και σε αυθεντικές συνθέσεις παιδικών τραγουδιών. Έχει παντρευτεί την παιδική του αγάπη και έχει ένα κοριτσάκι 3 ετών.

Διαβάστε περισσότερα news θέματα στο Youweekly.gr

TAGS