Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσεις αμέσως την διάρροια!

Σε έπιασε ''κόψιμο'';

Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσεις αμέσως την διάρροια!

Σε έπιασε διάρροια; Αυτός είναι ο τρόπος να την σταματήσεις αμέσως!

Αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά: έφαγες κάτι που σε πείραξε;…

Η διάρροια, συνήθως, προκαλείται από κάποιον ιό ή βακτήριο, και φεύγει από μόνη της σε δύο με τρεις ημέρες. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματά της, όπως και να την διώξουμε πιο σύντομα.

Πίνουμε πολλά υγρά
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της διάρροιας είναι πως μας αφυδατώνει, συνεπώς πρέπει να αναπληρώνουμε αυτά τα υγρά που χάνονται. Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, αλλά και να βάζουμε λίγο αλάτι στο φαγητό μας, ώστε να υπάρχει η σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών. Αποφύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά, τους χυμούς που δεν είναι 100% φυσικοί και τα ροφήματα που έχουν καθαρτική δράση, όπως ο χυμός δαμάσκηνου. Για σφοδρή διάρροια, καλύτερα να αποφεύγετε και αυτά, και να πίνετε μόνο νερό. Είναι, τέλος, καλή ιδέα να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά.

Επιστρέφουμε στα κλασικά
Ξέρουμε πως η πιο κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για την διάρροια είναι αυτές οι τέσσερις τροφές: μήλο, μπανάνα, λευκό ρύζι και φρυγανιές. Οι μπανάνες, ειδικά, είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μας αναπληρώνουν το κάλιο που χάνουμε με την διάρροια. Άλλες εύκολες τροφές που μπορούμε να φάμε για να βοηθήσουμε το στομάχι μας είναι η κοτόσουπα, οι πατάτες και η βρώμη. Αποφύγετε όσπρια, πράσινα λαχανικά και αναψυκτικά, καθώς μπορούν να φέρουν αέρια.

Παίρνουμε προβιοτικά
Τα προβιοτικά θα μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε την διάρροια πιο γρήγορα, είτε τα προσλάβουμε από το φαγητό, είτε σε μορφή συμπληρώματος. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, και φροντίζουν για την καλή του λειτουργία. Αν ενισχύσουμε την παρουσία τους προσωρινά θα μειώσουμε την σφοδρότητα της διάρροιας, ακόμα και την διάρκειά της.

Αποφεύγουμε τα φάρμακα
Υπάρχουν φάρμακα με σκοπό να σταματήσουν την διάρροια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα πάρετε, εκτός και αν ο γιατρός σας κρίνει πως είναι η κατάλληλη επιλογή. Ο σκοπός της διάρροιας είναι να διώξει από τον οργανισμό κάποια παθογόνο ουσία, και τα αντι-διαρροϊκά φάρμακα είναι σαν να μπλοκάρουμε την διαδικασία της ίασης.

Έτσι θα σταματήσεις αμέσως την διάρροια!

Η διάρροια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που χτυπά ενήλικες και παιδιά.

Στα παιδιά, η διάρροια συνήθως υποχωρεί εντός πέντε έως επτά ημέρες και στους ενήλικες, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μέσα σε δύο έως τέσσερις ημέρες, αν και μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει μια βδομάδα ή και περισσότερο.

Δείτε τι να κάνετε

Πολλά υγρά

Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ιδιαίτερα εάν κάνετε και εμετό.

Ξεκινήστε πίνοντας συχνά γουλιές νερό.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό και για τα μωρά και τα μικρά παιδιά να μην αφυδατώνονται. Ο χυμός φρούτων ή ανθρακούχα ποτών πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορούν να χειροτερέψουν τη διάρροια.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Διατροφή

Οι γνώμες διίστανται για το πότε και τι πρέπει να τρώτε όταν έχετε διάρροια. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να τρώτε μικρά, ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα.

Βάλτε στη διατροφή σας πατάτες, ρύζι, μπανάνες, σούπες και βραστά λαχανικά αλλά και αλμυρά σνάκ τα οποία θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίστε την αφυδάτωση.

Δεν χρειάζεται να φάτε αν έχετε χάσει την όρεξή σας, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να πίνετε υγρά

Αναλογη τακτική εφαρμόστε και στο παιδί σας.

Φάρμακα

Αντιδιαρροϊκές φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα κατά της διάρροιας μπορούν να αγοραστούν από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Μην πάρετε αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αν υπάρχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανα σας ή έχετε πυρετό.

Τα παυσίπονα δεν αντιμετωπίζουν τη διάρροια , αλλά η παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.