Μεγάλη προσοχή! Ο κίνδυνος που κρύβεται στις πατάτες όταν πρασινίζουν!

Σίγουρα δεν το γνωρίζατε...

Μεγάλη προσοχή! Ο κίνδυνος που κρύβεται στις πατάτες όταν πρασινίζουν!

Μεγάλη προσοχή! Αυτός είναι ο κίνδυνος που κρύβεται στις πατάτες όταν πρασινίζουν!

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά, τελικά, είναι τόσο κακό αν αυτό δεν τηρηθεί;

Άλλωστε, αν διατηρείτε τις πατάτες κάπου με υγρασία, ή με αρκετό φως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αυτό είναι σωστό, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας.

Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση. Σίγουρα μπορείτε απλά να κόψετε αυτές τις φύτρες και να μαγειρέψετε την υπόλοιπη πατάτα, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Το σώφρον είναι να πετάξετε τελείως κάθε πατάτα που έχει πάρει πράσινη απόχρωση σε κάποιο σημείο της.

Τι είναι η σολανίνη στις πατάτες
Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή, αν έχει συμβεί αυτό, τότε έχει παραχθεί μέσα στην πατάτα ένα δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη. Πρόκειται για μία πολύ τοξική ουσία, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η σολανίνη δημιουργείται στις πατάτες, όταν διατηρούνται σε “λάθος” περιβάλλον για πάρα πολύ καιρό (όπως είπαμε, κάπου που υπάρχει υγρασία, φως και ίσως και ζέστη). Αν καταναλωθεί, αυτή η σολανίνη μπορεί να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.

Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι ένα άτομο 45 κιλών (πχ ένα παιδί) θα πρέπει να καταναλώσει 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, για να αρρωστήσει ουσιαστικά. Έτσι, με μια απλή μπουκιά, για παράδειγμα, αν και δεν συνιστάται, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι.

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι θάνατοι από σολανίνη έχουν καταγραφεί σε περιόδους πείνας, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την πείνα - ακόμα κι αν είναι πράσινες πατάτες.

Σύμφωνα με την ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε πάρει επικίνδυνη ποσότητα σολανίνης είναι εάν αισθανθείτε πόνο στο στομάχι και υπνηλία, μετά την κατανάλωση πατάτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε να κόψετε και να πετάξετε τα κομμάτια της πατάτας που είναι πράσινα και να φάτε την υπόλοιπη, αλλά αν η πατάτα έχει πικρή γεύση, τότε πετάξτε την αμέσως!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σολανίνη και τους κινδύνους από την κατανάλωση πράσινης πατάτας, δείτε το ενημερωτικό βίντεο που ακολουθεί.

Το ήξερες αυτό; Δες 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να τρως λίπος!

Εσύ το ήξερες αυτό; Δες στο youweekly.gr τους 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να τρως λίπος!

Σίγουρα έχεις μάθει πλέον πως υπάρχουν τα «καλά» και τα «κακά» λίπη και πως για να λειτουργεί ο οργανισμός σου σωστά, χρειάζεται να του δίνεις ωφέλιμο λίπος.

Παρακάτω θα βρεις τους 6 σημαντικούς λόγους για να τρως λίπος.

1.Το σώμα χρειάζεται λίπος για να συντηρηθεί
Το λίπος είναι βασικό για την ορμονική λειτουργία και τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών. Αν τα επίπεδα λίπους πέσουν πολύ χαμηλά, ειδικά στις γυναίκες, δημιουργείται πρόβλημα γονιμότητας. Αν και το σώμα φτιάχνει λίπος, κάποια λιπαρά τα προσλαμβάνεις μόνο μέσω της τροφής. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά και είναι το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ ή Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα. Η σωστή αναλογία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του μυαλού, είναι αντικαταθλιθπτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά.

2.Το λίπος προστατεύει
Προστατεύει τα εσωτερικά όργανα σε ενδεχόμενη σύγκρουση, επίσης διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.

3.Χρειαζόμαστε λίπος για να απορροφηθούν βασικές βιταμίνες
Αυτές είναι οι «λιποδιαλυτές» A, D, E, K. Αθροίζονται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό και χωρίς λίπος δεν μπορούν να απορροφηθούν. Γι’ αυτό πάντα η σαλάτα σου πρέπει να έχει λίγο ελαιόλαδο. Είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των δοντιών, των οστών, θωρακίζουν από λοιμώξεις και βοηθούν στην πήξη του αίματος.

4.Ο εγκέφαλος είναι λίπος
Τα 2/3 του εγκεφάλου είναι λιπώδης ιστός. Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν λίπος από την τροφή για τη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης τους και για το νευρικό ιστό.

5.Διατηρεί τη μεμβράνη του κυττάρου ελαστική και υγιή
Όχι μόνο διατηρεί το σχήμα του κυττάρου, αλλά παρέχει και ενέργεια για την κυτταρική λειτουργία.

6.Το λίπος σε κάνει πιο ελκυστική
Μέσα σε μια κοινωνία με πρότυπο τις «αδύνατες», η παραδοχή ότι το λίπος ομορφαίνει, σοκάρει. Σίγουρα η παχυσαρκία και τα περισσότερα κιλά «αγριεύουν» στην όψη. Και τα πολύ λίγα κιλά όμως αρρωσταίνουν το δέρμα.

Οι δίαιτες στερημένες λίπους, το μόνο που πετυχαίνουν είναι μια όψη «άρρωστη». Είναι πολύ βασικό να καταναλώνονται τα καλά λιπαρά με τις τροφές και να διατηρείται ένα βασικό ποσοστό λίπους. Μόνο έτσι το δέρμα δείχνει «φρέσκο» και υγιές. Το καλό λίπος είναι ουσιαστικά τα Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνο, πέρκα, σολομό), το λιναρόσπορο, το αβοκάντο, τα καρύδια.