Έρευνα-σοκ! Πώς τα τοστ που τρώμε προκαλούν καρκίνο!

Ο κίνδυνος προέρχεται από...

Έρευνα-σοκ! Πώς τα τοστ που τρώμε προκαλούν καρκίνο!

Έρευνα που προκαλεί σοκ! Αποκαλύπτει πως τα τοστ που τρώμε προκαλούν καρκίνο!

Οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ.

Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν - αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.

Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος.

Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι' αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή: Τι κίνδυνο αποκαλύπτουν αυτά τα σημάδια στα μάτια!

Εάν παρατηρήσετε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, μπορεί να έχετε ξανθελάσματα. Πρόκειται για σημάδια που αποτελούνται από χοληστερόλη που είναι κάτω από το δέρμα σας.

Ένα ξανθέλασμα δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, εντούτοις αν σας ενοχλεί στην όραση, υπάρχουν θεραπείες με τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό.

μάτια

Ακόμα κι αν το ξανθέλασμα από μόνο του δεν θα σας βλάψει ιδιαίτερα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Γι ‘αυτό μην αγνοήσετε ποτέ αυτή την κατάσταση του δέρματος. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ποιοι βγάζουν ξανθελάσμα;

Η πάθηση αυτή είναι σπάνια, αλλά μπορεί να την πάθετε εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή των άλλων λιπιδίων στο αίμα σας. Είναι, ωστόσο, δυνατό να βγάλετε ξανθελάσματα, ακόμη και αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι φυσιολογικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ξανθέλασμα είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι. Είναι γενικά πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Αιτίες

Περίπου τα μισά από τα άτομα με ξανθέλασμα έχουν υψηλή χοληστερόλη. Είναι πιο πιθανό να βγάλετε ξανθέλασμα, εάν έχετε:
Υψηλή LDL (“κακή”) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (“καλή”) χοληστερόλη
Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
Ηπατική νόσος ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποiα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνή σε άτομα των οποίων οι οικογένειες είναι από την Ασία ή τη Μεσόγειο.
Αντιμετώπιση
Ένα ξανθέλασμα συνήθως δεν θα φύγει από μόνο του. Είτε θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος ή θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα ξανθέλασμα με μία από αυτές τις μεθόδους:
Διάλυση του ξανθελάσματος με φάρμακο, όπως διχλωροασετικό οξύ ή τριχλωροξικό οξύ
Πάγωμα του ξανθελάσματος και απομάκρυνσή του (κρυοχειρουργική)
Αφαίρεση με λέιζερ
Χειρουργική επέμβαση αποκοπής του ξανθελάσματος
Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν καλά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ουλές, αλλαγές χρώματος του δέρματος, και κάμψη του βλεφάρου. Τα ξανθελάσματα μπορεί να επανεμφανιστούν, ειδικά αν έχετε κληρονομική υψηλή χοληστερόλη.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Έρευνες δείχνουν ότι το ξανθέλασμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ανεβασμένης χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας.
Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει σκληρές, κολλώδεις πλάκες στις αρτηρίες σας. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ξανθελάσματα μπορεί επίσης να συνδέονται με άλλους κινδύνους καρδιακής νόσου, όπως:
Διαβήτης
Υψηλή πίεση του αίματος
Παχυσαρκία
Κάπνισμα

Εάν παρατηρήσετε μικρά κίτρινα εξογκώματα στα βλέφαρά σας και θέλετε να τα αφαιρέσετε, επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Επίσης, επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξετάσεις για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, την αρτηριακή σας πίεση, και άλλους καρδιακούς κινδύνους, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να τους αντιμετωπίσετε.