Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Υγεία του κόλπου: Έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα; Θα χρειαστείς άμεση αντιμετώπιση!

Τι πρέπει να προσέξετε...

Υγεία του κόλπου: Έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα; Θα χρειαστείς άμεση αντιμετώπιση!
HEALTH NEWS 18.07.2019 12:12

Αν έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, που σχετίζεται με την υγεία του κόλπου, θα χρειαστεί να συμβουλευτείς τον γιατρό σου άμεσα!

Οι δυσάρεστες οσμές στην ευαίσθητη περιοχή είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον κόλπο να έχει κάποια μυρωδιά, ορισμένες οσμές μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι όμως κάτι που δικαιολογεί έντονη ανησυχία.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον πόνο που αισθάνονται πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ. Σίγουρα είναι ενοχλητικός, μπορεί όμως να είναι παροδικός και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται.

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε γυναικολογικά συμπτώματα, για τα οποία πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατόν:

1.«Κάψιμο» κατά την ούρηση και περίεργες εκκρίσεις: Τα κολπικά υγρά είναι απολύτως φυσιολογικά, αν όμως παρατηρήσετε διαφορές στο χρώμα, την οσμή ή τη συνοχή τους, μην το αμελήσετε και μην κάνετε μόνη σας διάγνωση. Πιθανές αιτίες είναι η μόλυνση από μύκητες, η βακτηριακή κολπίτιδα (υπερανάπτυξη φυσιολογικών βακτηρίων του κόλπου) ή τα χλαμύδια, ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ειδικά τα χλαμύδια πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα.

2.Οίδημα και φαγούρα: Μπορούν να προκληθούν από κάτι απλό, όπως το αφρόλουτρο, η εμμηνόπαυση ή μια λοίμωξη από μύκητες. Είναι όμως πιθανό να οφείλονται σε τριχομονάδες, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε παράσιτο. Μόλις το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν συμπτώματα. Τα πιο κοινά στις γυναίκες είναι ο ερεθισμός, το αίσθημα καύσου, η κοκκινίλα και ο πόνος. Η διάγνωση γίνεται με μικροβιολογική εξέταση και η αντιμετώπιση με αντιβιοτικά. Η μόλυνση από τριχομονάδες προκαλεί πόνο στο σεξ, προβλήματα στην κύηση και σας κάνει πιο ευάλωτες σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Έχετε μύκητες στον κόλπο; Αυτό το υγρό από φυσικά υλικά θα σας απαλλάξει

3.Αιμορραγία μετά το σεξ: Έως και το 9% των γυναικών που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να εκδηλώσουν αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology International. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύμπτωμα υποχωρεί εντός έξι μηνών. Επειδή όμως η αιμορραγία μετά το σεξ αποτελεί κοινό σύμπτωμα τόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και του καρκίνου του κόλπου, είναι πιθανό ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει βιοψία. Άλλες πιθανές αιτίες της αιμορραγίας μετά το σεξ είναι η ενδομητρίωση και οι καλοήθεις πολύποδες του τραχήλου της μήτρας.

4. Κύστη που προκαλεί πόνο: Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε ογκίδιο εντός του κόλπου ή έξω από αυτόν, χρήζει εξέτασης από τον γυναικολόγο σας. Συνήθως πρόκειται για κύστεις που είναι γενικά αβλαβείς και μπορεί να μην χρειαστούν καν θεραπεία. Αν έχετε όμως κύστη στο βαρθολίνειο αδένα (τον έναν από τους δύο αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν του ανοίγματος του γυναικείου κόλπου και απελευθερώνουν υγρά που διευκολύνουν τη λίπανση του κόλπου) ή απόστημα, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη που θα σας δυσκολεύει ακόμη και να καθίσετε ή να περπατήσετε. Το ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει, μπορεί όμως να χρειάζεται μικροχειρουργική επέμβαση για την αποστράγγιση της κύστης και λήψη αντιβιοτικών.

Πηγή: health.com

«Τα υγρά μου μυρίζουν άσχημα! Είναι ανησυχητικό;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά…

Έχεις παρατηρήσει ότι τα υγρά σου έχουν μία άσχημη μυρωδιά; Ανησυχείς για το πώς λειτουργεί το σώμα μας και για το τι σημαίνουν οι πόνοι που νιώθουμε;

Ο ειδικός του Youweekly.gr, είναι εδώ για να σας λύσει κάθε απορία και να φωτίσει άγνωστους για εσάς τομείς.


Τελευταία τα κολπικά μου υγρά, ακόμη και μετά το μπάνιο, είναι λίγο δύσοσμα. Είναι ανησυχητικό;

Τα έντονα και δύσοσμα κολπικά υγρά είναι ένδειξη φλεγμονής του κόλπου (κολπίτιδα) συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας. Η δυσοσμία, η οποία συνήθως έχει χαρακτηριστικά οσμής «χαλασμένου ψαριού», οφείλεται σε μικρόβια, όπως η Gardnerella vaginalis, το mycoplasma, το ureoplasma κ.ά., και μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από τοπικό ερεθισμό, κνησμό και αύξηση των κολπικών υγρών. Θα πρέπει να γίνει άμεσα καλλιέργεια κολπικού υγρού, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Κολπικά υγρά: Ποιο χρώμα είναι φυσιολογικό και με ποιο πρέπει να πας αμέσως στον γυναικολόγο!
Τα λευκωπά κολπικά υγρά προέρχονται από τις κολπικές εκκρίσεις. Όπως και η περίοδος, εξαρτώνται κι αυτά από τον ορμονικό κύκλο. Η μικρή κοπέλα, πολύ πριν της έρθει η περίοδος, ανακαλύπτει υποκίτρινες κηλίδες στο εσώρουχό της: είναι τα πρώτα κολπικά υγρά.

Πρόκειται για φυσιολογικές εκκρίσεις του κόλπου. Η κολπική κοιλότητα καλύπτεται από βλεννογόνο, του οποίου τα κύτταρα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου υπό την επίδραση των ορμονών. Η αποβολή των κυττάρων αυτών που καταστρέφονται καθημερινά αποτελεί τη λευκόρροια.

Έτσι, όπως και το στόμα, ο κόλπος είναι πάντα υγρός. Ένας υγιής κόλπος διαθέτει τρόπους άμυνας απέναντι στις μολύνσεις, τους γαλακτοβάκιλους ή βάκιλους Doderlein, οι οποίοι του εξασφαλίζουν φυσιολογική οξύτητα (pH 4,5) και προστασία ενάντια στα μικρόβια. Χάρη σ' αυτούς τους βάκιλους, τα περισσότερα μικρόβια παραμένουν ακίνδυνα. Όταν οι βάκιλοι απουσιάζουν, όταν το αιδοίο αποκτά μεγάλη οξύτητα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί μυκητίαση.

Κι άλλου είδους εκκρίσεις διατηρούν την υγρασία του αιδοίου πρόκειται για τη βλέννα που δημιουργείται στη μέση του κύκλου.

Η βλέννα, η οποία εξαρτάται από τα οιστρογόνα, μοιάζει με το ασπράδι ωμού αυγού, είναι διάφανη κι ελαστική, σχεδόν άχρωμη.

Τα φυσιολογικά κολπικά υγρά είναι κρεμώδη, λεία και έχουν μια ξινή μυρωδιά σαν το γιαούρτι. Όσο βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου είναι άσπρα, αλλά, όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, οξειδώνονται και γίνονται κιτρινωπά. Όποια και να είναι η ποσότητα αυτών των υγρών -η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τη γυναίκα-, δεν υποδηλώνει κάποια κολπική ασθένεια.

Αλλά, αν τα υγρά σας αλλάξουν όψη, αν γίνουν πιο πηχτά, αν δημιουργούν σβόλους, αν αρχίσουν να μυρίζουν ή αν σκουρύνουν,αν προκαλούν φαγούρα, κόφιμο ή ερεθισμό, μην καθυστερείτε! Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό! Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν στο αιδοίο σας εμφανιστούν σπυράκια, αμυχές ή κοκκινίλες που επιμένουν.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Καλοκαιρινές διακοπές και ταμπόν: Κάθε πότε πρέπει να το ανανεώνεις;

Μήπως μυρίζει «ψαρίλα» η ευαίσθητη περιοχή σας; - Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας;

Διαβάστε περισσότερα health news στο Youweekly.gr!

Share