Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Σταμάτα το αμέσως! Κινδυνεύεις από...

Δεν σε νανουρίζει...σε καταστρέφει!

Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Σταμάτα το αμέσως! Κινδυνεύεις από...

Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Σταμάτα το αμέσως! Κινδυνεύεις από...

Το στρες, τα προβλήματα και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε μια νύχτα χωρίς ύπνο.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η ζέστη δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κοιμηθούν εύκολα τη νύχτα και η επιλογή της τηλεόρασης είναι μια λύση για αρκετούς. Απίστευτο! Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να παίρνεις το κινητό στην τουαλέτα!

Πολύ κόσμος επιλέγει κάτι ανάλαφρο να δει στην τηλεόραση ώστε να μπορέσει να αποκοιμηθεί. Απλά βάζουν την τηλεόραση να παίζει, ίσα για να ακούνε μια βαβούρα. Ισχυρίζονται ότι αυτό τους νανουρίζει.

Και το πιο δυσάρεστο είναι πως δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς την παρέα της τηλεόρασης.

Η ανοιχτή τηλεόραση για πολλούς είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε τέτοιο βαθμό που να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα τους.

Περίπου όπως συμβαίνει όταν φοράμε τις πιτζάμες μας και το μυαλό αρχίζει να μας προετοιμάζει για τον ύπνο.

Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι μια τέτοια συνήθεια κάνει κακό όχι μόνο στην ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και στην υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει πως ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση δεν είναι κι ο καλύτερος. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως αυτή η συνήθεια συνδέεται με την κακή ποιότητα ύπνου και την παχυσαρκία.

Υποστηρίζουν ότι ο ιδανικός ύπνος είναι στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται με ανοιχτά τη φώτα ή την τηλεόραση, είναι πιθανότερο να παχύνουν σύμφωνα με έρευνες.

Το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός, με τελική κατάληξη την προσθήκη κιλών.

Επίσης επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και αυτόματα η ποιότητα του ύπνου που κάνουμε. Ακόμα και το χαμηλό φως, δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε βαθιά κάτι που δεν επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουραστεί καταλλήλως.

Η ανοιχτή τηλεόραση απορυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό με αποτέλεσμα να σε αποτρέπει από το να μπεις σε βαθύτερα στάδια ύπνου.

Σοκαριστικό! Δες τι μπορείς να πάθεις εαν κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο ή στον καναπε σου!

Σοκαριστικό! Προφυλάξου και εσύ από τους κινδύνους!! Δες τι μπορείς να πάθεις εάν κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο ή στον καναπέ σου!

Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι καθιστική ζωή με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση, αυξάνει περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, από ό,τι αν κάθεται τις ίδιες ώρες στο γραφείο του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής Κιθ Ντίαζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους για οκτώμισι χρόνια.
Η τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση έως δύο ώρες τη μέρα. Από την άλλη, όσοι κάθονταν πολλές ώρες στο γραφείο τους, είχαν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με όσους κάθονταν λίγες ώρες.

Καθιστική ζωή και σωματική άσκηση

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η σωματική άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης. Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή -ιδίως όταν δεν διακόπτεται από διαλείμματα ορθοστασίας- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο. Η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια συχνά συνδυάζεται με φαγητό και αυτό επιβαρύνει την υγεία.