Σας τσίμπησε τσούχτρα; Δείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε!

Αναλυτικά οι τρόποι αντιμετώπισης!

Σας τσίμπησε τσούχτρα; Δείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε!

Πήγατε στην παραλία για να χαρείτε το καλοκαίρι και σας τσίμπησε τσούχτρα; Δείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε!

Υπάρχουν διάφορα απρόοπτα που κρύβει η θάλασσα τα οποία μπορούν να συμβούν και να φέρουν ακόμη και τον πανικό, αν δεν υπάρχει ενημέρωση.

Μία από αυτές οι περιπτώσεις είναι και οι τσούχτρες. Και το να τσιμπήσει μία τσούχτρα έναν λουόμενο, μόνο σπάνιο δεν είναι ως ενδεχόμενο.

Τι κάνουμε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή; Πρώτα απ’ όλα δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης για το τσίμπημα της τσούχτρας, που σας βοηθούν να το βιώσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Όσοι είστε, βέβαια, αλλεργικοί στο τσίμπημα τσούχτρας, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μεγάλη προσοχή στα κουνούπια! Έκτακτη ανακοίνωση για την υγεία σας!

Όταν σας τσιμπήσει τσούχτρα, χωρίς να έχετε «συστηθεί» προηγουμένως, θα το καταλάβετε αμέσως, από το έντονο κάψιμο που θα νιώσετε, ενώ θα δείτε το δέρμα σας να κοκκινίζει και μερικές φορές ίσως δείτε και το αποτύπωμα της πάνω σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.

Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.

Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.

Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό. Επίσης, αν σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και νιώθετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας έχει πέσει ή παρουσιάζετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.

Πάντως, η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει η τσούχτρα παραμένει για αρκετές ημέρες.

Μήπως έπαθες ηλίαση; 3 τρόποι για να το καταλάβεις και η άμεση αντιμετώπιση του!

Μήπως έπαθες ηλίαση; 3 απλοί και εύκολοι τρόποι για να το καταλάβεις και η άμεση αντιμετώπιση του!

Το καλοκαίρι, ο κίνδυνος της ηλίασης είναι πολύ αληθινός. Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε.

Η ηλίαση είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που ειδικά το καλοκαίρι αποτελεί πολύ αληθινό κίνδυνο. Δεν είναι το ίδιο με αυτό που λέμε “κάηκα από τον ήλιο”—αυτό το εξίσου ενοχλητικό, με το ξεφλουδισμένο δέρμα.

Η ηλίαση προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση στην θερμότητα του ήλιου. Προκαλείται από δύο, ουσιαστικά, παράγοντες: την αφυδάτωση του οργανισμού και την υπερθέρμανσή του.

Πώς θα το καταλάβουμε, όμως;

Ζεστό δέρμα
Το δέρμα μας θα είναι πιο ζεστό απ’ ό,τι κανονικά, επειδή ο ιδρώτας μας δεν εξατμίζεται γρήγορα, συνεπώς η θερμοκρασία της επιδερμίδας δεν ρυθμίζεται σωστά και ανεβαίνει. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Όχι άλλος ιδρώτας
Ο ιδρώτας, όσο ενοχλητικός κι αν γίνεται, είναι ωφέλιμος. Όσο εξατμίζεται από την επιδερμίδα μας, κρυώνει και μας κρατάει δροσερούς. Αν ο ιδρώτας, όμως, σταματήσει απότομα, τότε η επιδερμίδα αρχίζει να ξεραίνεται. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως όταν η ηλίαση προκληθεί από τον καιρό, το δέρμα θα είναι ζεστό και ξηρό. Αν η ηλίαση προκληθεί από έντονη σωματική εργασία στη ζέστη, θα νιώθουμε το δέρμα μας υγρό.

Ζαλάδα
Η ζαλάδα είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό, καθώς ήδη η ηλίαση έχει προχωρήσει. Συμβαίνει όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει τόσο πολύ, που ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μπερδεμένος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να μην αναγνωρίζει και κοντινά του άτομα. Τότε είναι απαραίτητο να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Αίσθηση κόπωσης
Αναμενόμενο σύμπτωμα, λόγω της αφυδάτωσης. Σε γενικές γραμμές, η αφυδάτωση δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για να μας κάνει να αισθανθούμε κουρασμένοι, και γι’ αυτό σε περίπτωση ηλίασης το σύμπτωμα γίνεται πολύ πιο έντονο.

Τέλος, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ναυτία και εμετός, κοκκινίλες στο δέρμα, και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις (ακούσια ίσως) ούρηση.

Πώς την αντιμετωπίζω;
Σε γενικές γραμμές, αν η ηλίαση είναι ελαφράς ή μέτριας έντασης, τα συμπτώματα διαρκούν δύο μέρες. Σε αυτές τις μέρες, πρέπει να αποφύγετε τον ήλιο, να μην κινείστε πολύ και να πίνετε πολλά υγρά. Σε πιο σφοδρές περιπτώσεις, ή αν τα συμπτώματα δεν ηρεμήσουν σε δύο μέρες, πρέπει απαραίτητα να μιλήσετε με γιατρό, επειδή η ηλίαση μπορεί να έχει τραγικές – μέχρι και θανάσιμες – συνέπειες.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι δύο ετών, οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά, την καρδιά ή την κυκλοφορία του αίματος. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι, όπως και οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.