Μεγάλη προσοχή στα κουνούπια! Έκτακτη ανακοίνωση για την υγεία σας!

Σας αφορά όλους! Κίνδυνος θανάτου!

Μεγάλη προσοχή στα κουνούπια! Έκτακτη ανακοίνωση για την υγεία σας!

Μεγάλη προσοχή στα κουνούπια, μετά από έκτακτη ανακοίνωση για την υγεία σας! Διαβάστε αναλυτικά τι έχει συμβεί!

Με αφορμή τα τρία πιθανά κρούσματα λοίμωξης από Ιό Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) που έχουν αναφερθεί στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Κύπρου με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν το κοινό για το τι πρέπει να προσέχει ενώ επισημαίνουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, για διευθέτηση δικοινοτικής συνάντησης για συζήτηση του θέματος.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό

Τα κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Βόρεια Αμερική, την Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, την Ρωσία, την Αυστραλία και την Νοτιο-Δυτική Ασία. Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα των επιδημιών φαίνεται να έχει αυξηθεί. Οι μεγαλύτερες επιδημίες έχουν καταγραφεί στην Ρουμανία, την Ρωσία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Οι περιοχές με επιδημίες αντιστοιχούν συνήθως στις μεγάλες μεταναστευτικές οδούς των πτηνών.


Στην Κύπρο, το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε το 2016, ενώ 2ο περιστατικό παρουσιάστηκε το 2018. Ωστόσο, λόγω του ότι η νόσος μεταφέρεται με τις διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, αποτελεί μια απρόβλεπτη νόσο, για την οποία οι αρμόδιες Αρχές παγκόσμια λαμβάνουν σειρά προληπτικών μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον Ιό.

Μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον Ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη

Σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο για υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο έναντι του ΙΔΝ.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη προβεί σε εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που λόγω της φετινής πολυομβρίας εμφανίζουν αυξημένο αριθμό.

Ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον ιό είναι να αποτρέψετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να μειώσετε τους πληθυσμούς τους στον χώρο του σπιτιού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν περισσότερο από το σούρουπο μέχρι την αυγή.

Συνεπώς, οι πολίτες πρέπει:

Να φορούν κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορούν να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
Λαμβάνετε μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως:

Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
Απαραίτητη η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες
Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Τα εντομοκτόνα περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη) γι αυτό δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.
Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από Ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.

Έρευνα - σοκ! Αυτά τα τσιγάρα σας σκοτώνουν πιο γρήγορα!

Έρευνα σοκ σας εφιστά την προσοχή σας, αφού αυτά τα τσιγάρα σας σκοτώνουν πιο γρήγορα!

Οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα χωρίς φίλτρο έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές. Επιπλέον το κάπνισμα τσιγάρων χωρίς φίλτρο συνδέθηκε με 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο.

«Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Όλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, αλλά τα άφιλτρα τσιγάρα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο τύπο τσιγάρου» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nina Thomas πνευμονολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές των ελαφριών τσιγάρων (light, ultralight) και εκείνων με γεύση μέντας ήταν εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων και να πεθάνουν από αυτόν συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν τα κλασικά τσιγάρα με φίλτρο.

Σας πόνεσε ο λαιμός μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές; Αυτή είναι η λύση!


Παρά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί η καπνοβιομηχανία σε μια προσπάθεια να καταστήσει τα τσιγάρα πιο ασφαλή – μειώνοντας τα επίπεδα πίσσας ή προσθέτοντας γεύση μέντας – τα τσιγάρα εξακολουθούν να συνδέονται με το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο διαφορετικοί τύποι τσιγάρων συνδέονται με διαφορετικά ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ή θανάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση των στοιχείων του Εθνικής Μελέτης Εξέτασης Πνευμόνων των ΗΠΑ (National Lung Screening Trial).

Σύμφωνα με την Δρ. Thomas το δείγμα περιείχε πάνω από 14,000 άτομα στο εθνικό αντιπροσωπευτικό τους δείγμα. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι 55-74 ετών και έπρεπε να έχουν ιστορικό τουλάχιστον 30 ετών, συγκεκριμένα 30 pack-years. Πρόκειται για μια κλινική ποσοτικοποίηση του καπνίσματος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έκθεσης ενός ατόμου στον καπνό. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρου που καπνίζει κάποιος την ημέρα με τον αριθμό των ετών της καπνιστικής συνήθειας. Ένα παράδειγμα του τι σημαίνουν τα 30 pack-years είναι ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα για τριάντα χρόνια ή δυο πακέτα την ημέρα για 15 χρόνια, εξήγησε η Δρ. Thomas.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συγκέντρωναν κατά μέσο όρο 56 pack-years. Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα για διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των pack-years.

Οι καπνιστές άφιλτρων τσιγάρων ήταν 40% πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων. Επίσης ήταν κατά ένα τρίτο πιο πιθανό να είναι εθισμένοι στη νικοτίνη σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές.
Οι άνθρωποι που κάπνιζαν light, ultralight ή τσιγάρα μενθόλης είχαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με εκείνους που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα με φίλτρο. Ωστόσο οι καπνιστές των light, ultralight ή τσιγάρων μενθόλης ήταν λιγότερο πιθανό να καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Ο Eric Jacobs ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της επιδημιολογικής έρευνας για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εξηγεί ότι η έρευνα δεν διερεύνησε τους λόγους που τα άφιλτρα τσιγάρα αποδεικνύνται περισσότερο θανατηφόρα, αλλά αυτό ενδέχεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πίσσας.

Ο Eric Jacobs επισημαίνει ακόμη ότι το γεγονός ότι από τα light τσιγάρα αφαιρέθηκε απλά η λέξη light από την συσκευασία για λόγους συμμόρφωσης των καπνοβιομηχανιών στους πιο αυστηρούς κανονισμούς, δεν οδήγησε σε κάποια σημαίνουσα αλλαγή στη συμπεριφορά των καπνιστών που εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα, ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι ελαφριά, άρα και πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με την Erika Sward βοηθό αντιπρόεδρο της εθνικής σύμπραξης της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας «η καπνοβιομηχανία ψεύδεται στο αμερικανικό κοινό υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν τσιγάρα που είναι λιγότερο βλαβερά – και το σενάριο επαναλαμβάνεται με την επιδημία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.»

Μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, όπως η κεντρική φωτογραφία δηλαδή, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή.

Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή. Καρκίνος στην γλώσσα: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Σκληρές εικόνες!

Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.

Αίτια
Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.

Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:

-Κακή στοματική υγιεινή
-Ξηροστομία
-Αφυδάτωση
-Κάπνισμα
-Κατανάλωση αλκοόλ
-Αναπνοή από το στόμα
-Πυρετός

Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:

-Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
-Τσίχλα
-Λευκοπλακία
-Ομαλός λειχήνας του στόματος
-Καρκίνος του στόματος
-Καρκίνος της γλώσσας
-Σύφιλη
-HIV/AIDS

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:

-Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
-Η γλώσσα σας πονάει
-Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες

Η γλώσσα μας, δείχνει την υγεία μας!

Από όταν ήμασταν παιδιά και πηγαίναμε στον γιατρό, το πρώτο πράγμα που μας ζητούσε να κάνουμε, ήταν να βγάλουμε την γλώσσα μας για να την εξετάσει.

Καθόλου τυχαία κίνηση, καθώς η όψη της γλώσσας μας καθώς και το χρώμα της μας δείχνουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η στοματική μας υγιεινή. Επίσης η γλώσσα μας μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας.

Ας δούμε τι δείχνει για την υγεία μας το χρώμα της γλώσσας μας:

Χρώμα γλώσσας: Κόκκινο “της φράουλας”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση στην γλώσσα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.


Χρώμα γλώσσας: Καφέ ή μαύρο “τρίχωμα”επάνω στην γλώσσα

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Χρώμα γλώσσας: Λευκό



Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα έχει φυσικά βακτήρια επάνω της, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Χρώμα γλώσσας: Ραγάδες στην γλώσσα



Είναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ρωγμές δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας,επειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.