Σας πόνεσε ο λαιμός μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές; Αυτή είναι η λύση!

Τι να κάνετε!

Σας πόνεσε ο λαιμός μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές; Αυτή είναι η λύση!

Αν σας πόνεσε ο λαιμός μέσα στις καλοκαιρινές σας διακοπές αυτή είναι η λύση!

Ο πονόλαιμος αν και γενικότερα έχει συνδεθεί με το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες,δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται και μας ταλαιπωρεί και το καλοκαίρι, στερώντας πολύτιμες στιγμές από τις διακοπές και τις στιγμές χαλάρωσης.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πονόλαιμου το καλοκαίρι είναι τα παγωμένα υγρά, η χρήση των κλιματιστικών, τα παγωτά, οι ιοί, οι εναλλαγές θερμοκρασίας από την ζέστη στο κρύο και το αντίστροφο και η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, η οποία είναι πιο έντονη κατά το καλοκαίρι.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την κατάποση, η βραχνάδα της φωνής και η αίσθηση ξηρότητας, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ο πονόλαιμος μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 7 ημέρες.

Μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Ο γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Στάθης Σκληρός μας επιστά την προσοχή στην άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και συστήνει απλές κινήσεις που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση πονόλαιμου και να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αντιμετώπισή του:

Λήψη άφθονων υγρών (νερό, και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.

Αποφύγετε τα παγωμένα νερά και ποτά. Προτιμήστε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

Προτιμήστε φρέσκους χυμούς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ώστε να αποκτήσετε καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.

Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Δώστε στον οργανισμό σας τα περιθώρια να αναρρώσει και να δεχτεί την όποια θεραπεία.

Είναι ωστόσο σκόπιμο να επισκεφτείτε το γιατρό αν:
-Ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και είναι μεγαλύτερης διάρκειας από μια εβδομάδα
-Ο πονόλαιμος υποχωρεί και εμφανίζεται και πάλι μετά από ένα διάστημα
-Η κατάποση γίνεται με δυσκολία
-Ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό
-Έχετε επίπονο πονόλαιμο, που συνοδεύεται από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες
-Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο και να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι όταν κοιμάστε με ανοιχτό ανεμιστήρα!

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι όταν κοιμάστε με ανοιχτό ανεμιστήρα! Διαβάστε για να μην πάθετε κανένα κακό!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του και οι καύσωνες. Τους οποίους αντιμετωπίζουμε κλασικά με αιρ κοντίσιον και ανεμιστήρες.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ανεμιστήρα δεν αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή. Σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων ύπνου Μαρνκ Ρέντικ ο ύπνος με ανεμιστήρα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μια σειρά μειονεκτημάτων.

Τα συν του ύπνου με ανεμιστήρα
Τα οφέλη περιλαμβάνουν ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, σταθερή κυκλοφορία αέρα και έναν διακριτικό ήχο που δεν είναι καθόλου εκνευριστικός αφενός, αφετέρου βοηθά κάποιους με προβλήματα ύπνου να κοιμηθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Τα μείον του ύπνου με ανεμιστήρα
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα είναι ότι μπορεί να προκαλούν ή να πυροδοτούν υπάρχουσες αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της ποσότητας σκόνης και γύρης που μπορεί να σηκώσουν και να εισχωρήσουν στη συνέχεια στο ρινικό σύστημα. Και κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Ρέντικ πάντα, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα θα μπορούσαν, αν κοιμηθούν με ανεμιστήρα, να έχουν περιπετειώδεις νύχτες.

Και για αυτό κάθε φορά που βάζετε στην πρίζα τον ανεμιστήρα και πατάτε το on, χρειάζεται προσοχή. Αν τα φτερά του έχουν μαζέψει σκόνη θα σηκωθεί στον αέρα και κάποια ποσότητα θα καταλήξετε να την εισπνέετε.

Επίσης, προβλήματα μπορούν να προκληθούν και από τον ξηρό αέρα που παράγουν οι ανεμιστήρες. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος και του λαιμού σας και επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια σας, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.Οι ρινικές δίοδοι και τα ιγμώρια θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε καταρροή και πονοκεφάλους.

Το σταθερό ρεύμα αέρα, επίσης, έχει την τάση να στεγνώνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμώριά σας. Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει υπερβολική βλέννα για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα αυτή. Και όλο αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και... ταλαιπωρία.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε με κράμπες και πόνους στους μύες λόγω ακριβώς της σταθερής ροής αέρα.

Τελικά πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα;
Πάντως, ο ίδιος ο Ρέντικ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείς με ανεμιστήρα στο υπνοδωμάτιό σου. Είναι θέμα προτίμησης και εύρεσης του ιδανικού μέσου για τις ανάγκες του καθενός. Ναι, για κάποιους ο ανεμιστήρας είναι η πιο σωστή λύση για να δροσιστούν τις καυτές νύχτες του καύσωνα, παρά τα οποία αρνητικά μπορεί να έχει η χρήση τους. Ο ειδικός επί θεμάτων ύπνου, μάλιστα, τονίζει η χρήση ανεμιστήρα έχει αρκετά πλεονεκτήματα και τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να εξαλειφθούν αν είμαστε λίγο προσεκτικοί και χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα που έχει χρονοδιακόπτη, περιστρέφεται και τον βάλουμε στη χαμηλή σκάλα.