Αυτή είναι η πιο ύπουλη μορφή καρκίνου! Τα συμπτώματα που πρέπει να σε στείλουν κατευθείαν στον γιατρό!

Μεγάλη προσοχή στα πιο απλά σημάδια!

Αυτή είναι η πιο ύπουλη μορφή καρκίνου! Τα συμπτώματα που πρέπει να σε στείλουν κατευθείαν στον γιατρό!

Αυτή είναι η πιο ύπουλη μορφή καρκίνου και αν έχεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι εκείνα που πρέπει να σε στείλουν κατευθείαν στον γιατρό!

Πρόκειται για τον καρκίνο στην χολή (χοληδόχο κύστη) συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να έχει εξελιχθεί αρκετά και γι’ αυτό θεωρείται ένας ύπουλος καρκίνος…

Ωστόσο, ο καρκίνος στην χολή μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν οδηγήσουν σε μια σωτήρια πρόωρη διάγνωση.

Αν ο καρκίνος στην χολή διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Συνιστάται για τους καπνιστές!

Όταν ο καρκίνος στην χολή (στην χοληδόχο κύστη, στον χοληφόρο πόρο) προκαλεί συμπτώματα, αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ένας αγωγός της χολής είναι αποκλεισμένος.

Καρκίνος στην χολή: Συμπτώματα

Ίκτερος

Πρόκειται για το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Κανονικά, η χολή παράγεται από το ήπαρ και απελευθερώνεται στο έντερο. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν το ήπαρ δεν μπορεί να αποβάλλει την χολή, η οποία περιέχει μια πρασινοκίτρινη χημική ουσία, που ονομάζεται χολερυθρίνη. Ως αποτέλεσμα, η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίσταται σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί συχνά να γίνει εμφανές στο δέρμα και το λευκό μέρος των ματιών.

Ο ίκτερος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του χοληφόρου πόρου, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ίκτερου δεν προκαλούνται από καρκίνο. Είναι πιο πιθανό να προκαλείται από ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) ή από πέτρες στην χολή (χολολιθίαση). Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν παρατηρήσετε ίκτερο, πηγαίνετε άμεσα στο γιατρό σας για εξετάσεις!

Φαγούρα

Η περίσσεια χολερυθρίνης στο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό (φαγούρα). Ο καρκίνος στην χολή εκδηλώνεται πολύ συχνά με φαγούρα στο δέρμα, ως πρώιμο σύμπτωμα.

Ανοιχτόχρωμα/λιπαρά κόπρανα

Η χολερυθρίνη δίνει το καφέ χρώμα στα απόβλητα του εντέρου, οπότε αν δεν φτάνει μέχρι το έντερο (επειδή έχει μπλοκαριστεί στον χοληφόρο πόρο), το χρώμα των κοπράνων θα είναι αρκετά πιο ανοιχτό.

Αν ο καρκίνος στην χολή εμποδίζει την απελευθέρωση της χολής και των παγκρεατικών υγρών στο έντερο, το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να χωνέψει τα λιπαρά τρόφιμα. Το λίπος που δεν αφομοιώνεται από το πεπτικό σύστημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπρανα πολύ ανοιχτού χρώματος. Θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο ογκώδη, πιο λιπαρά και να επιπλέουν στο νερό της τουαλέτας.

Σκούρα ούρα

Όταν τα επίπεδα της χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται πολύ, είναι πολύ πιθανό τα προσέξετε ότι τα ούρα σας είναι πιο σκούρα.

Πόνος στην κοιλιά

Στο αρχικό του στάδιο, ο καρκίνος στην χολή συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, ειδικά κάτω από τα πλευρά στη δεξιά πλευρά του κορμού.

Απώλεια όρεξης/απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι με καρκίνο του χοληδόχου πόρου μπορεί να μην αισθάνονται πεινασμένοι και μπορεί να χάσουν βάρος (χωρίς δίαιτα) απρόσμενα.

Πυρετός

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του χοληδόχου πόρου εκδηλώνουν πυρετούς.

Ναυτία και έμετος

Αυτά τα δύο δεν είναι κοινά συμπτώματα του καρκίνου της χολής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που αναπτύσσουν μια λοίμωξη (χολαγγειίτιδα), ως αποτέλεσμα της απόφραξης του χοληδόχου πόρου. Αυτά τα δύο συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται με πυρετό.

Προσοχή

Ο καρκίνος στην χολή δεν είναι συνήθης και αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να έχουν προκληθεί από κάτι άλλο. Για παράδειγμα, τα άτομα με πέτρες στην χολή μπορεί να έχουν πολλά από αυτά τα ίδια συμπτώματα. Υπάρχουν πολλές πολύ πιο κοινές αιτίες του κοιλιακού πόνου από τον καρκίνο του χοληφόρου πόρου.

Και η ηπατίτιδα είναι μια πολύ πιο κοινή αιτία του ίκτερου. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος! Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε…

Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε… Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος!

Στην Ελλάδα έχουμε… κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι ο καρκίνος προσβάλλει μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το στήθος. Λίγοι γνωρίζουν ότι καρκίνος μπορεί να προσβάλλει και το στόμα και κυρίως τα χείλη την γλώσσα τα μάγουλα και τον λαιμό.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του στόματος;

Όλοι μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο στο στόμα ακόμη και αν φορούν οδοντοστοιχίες. Είναι πιο συχνός σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται λίγο συχνότερα από τις γυναίκες. Παρόλα αυτά όμως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος γίνεται ολοένα και συχνότερος σε νεώτερους ανθρώπους και στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο αυξάνει ανησυχητικά.

Πεθαίνει κανείς από καρκίνο του στόματος;

Ασφαλώς. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Παγκοσμίως δε, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ώρα, κάθε μέρα πεθαίνει ένας άνθρωπος από καρκίνο του στόματος. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε γίνει γρήγορα η διάγνωση. Ο καρκίνος του στόματος λόγω της αμέλειας και της άγνοιας είναι σήμερα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μελανώματος του δέρματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο κ. Ελεάνα Στουφή, σχετίζονται με το κάπνισμα (τσιγάρα, πούρα, πίπα) και την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στόμα. Ο κίνδυνος δε πολλαπλασιάζεται σημαντικά, αν γίνεται χρήση καπνού μαζί με κατανάλωση αλκοόλ.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη προδιαθεσιακός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στα χείλη. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος συνδέεται και με τον HPV (ιός θηλωμάτων του ανθρώπου), που είναι κύρια αιτία και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του στόματος που σχετίζονται με τον ιό HPV, κυρίως σε νεώτερα άτομα που δεν καπνίζουν, οφείλεται στο στοματογεννητικό σεξ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος λόγω του ιού σύντομα θα είναι η κύρια αιτία, συχνότερη από αυτή του καπνού και του αλκοόλ. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το ασφαλές σεξ και η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μπορεί να εντοπισθεί οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Μπορεί να είναι ανώδυνος στην αρχή ή και επώδυνος. Εμφανίζεται σαν έλκος (πληγή) που όμως δεν επουλώνεται, σαν λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή, σαν μελανή κηλίδα ή σαν ογκίδιο. Αν μια τέτοια ή άλλη βλάβη δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό.

Πως θα γίνει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Ο τακτικός έλεγχος του στόματος από τον Οδοντίατρο ανά 6μηνο μας διασφαλίζει να εντοπισθεί ο καρκίνος το στόματος σε πρώϊμο στάδιο. Η εξέταση γίνεται προσεκτικά σε όλη την στοματική κοιλότητα ακόμη και σε σημεία που δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας. Επίσης απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του στόματος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η έγκαιρη διάγνωση θα έχει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή. Αν η νόσος αντιμετωπισθεί άμεσα το ποσοστό θεραπείας φθάνει έως και ποσοστό 85%. Δυστυχώς πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα έρχονται στον οδοντίατρο ή τον γιατρό πολύ αργά.

Τι κάνουμε αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα;

Αν εντοπισθεί κάποια βλάβη στο στόμα από τον Οδοντίατρο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό. Αν χρειασθεί θα γίνει βιοψία δηλαδή θα πάρει ένα μικρό κομμάτι της βλάβης και τα κύτταρα αυτά θα εξετασθούν μικροσκοπικά σε ειδικό εργαστήριο για να τεθεί η διάγνωση και να αποφασισθεί η σωστή θεραπεία.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Αν ο καρκίνος του στόματος εντοπισθεί έγκαιρα υπάρχουν πολλές ελπίδες πλήρους ίασης. Η θεραπεία είναι έργο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, Στοματολόγου, Γναθοχειρουργού, Ακτινοθεραπευτή, Χημειοθεραπευτή, ανάλογα με το στάδιο, την εντόπιση και το είδος του καρκίνου. Απαραίτητη είναι και η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.

Τι προληπτικά μέτρα μπορώ να πάρω;

– Είναι πολύ σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο για έλεγχο, ακόμη και αν δεν έχουμε δόντια ή φοράμε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ (πάνω από 3 ποτήρια).

– Ελέγχουμε το στόμα μας, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές. Αν δούμε λευκή ή κόκκινη πλάκα, ή κάποια πληγή που δεν κλείνει σε 2-3 εβδομάδες ζητάμε την βοήθεια ειδικού.

– Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο συχνά ή παρατεταμένα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα αντί – ηλιακή κρέμα και για τα χείλη μας.

– Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες A, C και Ε που προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος. Φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά θωρακίζουν μεταξύ άλλων τον οργανισμό από τον
καρκίνο.

– Διακοπή καπνίσματος και ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ.