Πάσχετε από ψωρίαση; Αυτή είναι η καλύτερη και πιο φυσική θεραπεία!

Μεγάλη προσοχή!

Πάσχετε από ψωρίαση; Αυτή είναι η καλύτερη και πιο φυσική θεραπεία!

Πάσχετε από ψωρίαση; Αυτή είναι η καλύτερη και πιο φυσική θεραπεία, για αυτή την χρόνια δερματική πάθηση.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική, επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Όμως, για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασικές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για τον λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

ψωρίαση

Διάσημοι Έλληνες αλλά και ξένοι celebrities που έχουν ψωρίαση! Εσύ το ήξερες;

Η ψωρίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης, όπως:

άγχος

παχυσαρκία

μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς

τραυματισμός του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα

φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς)

μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

κάπνισμα

Περίπου 60% των ασθενών με ψωρίαση χάνει, κατά μέσο όρο, 26 ημέρες εργασίας τον χρόνο λόγω της ασθένειάς του. Επίσης, οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανεχθούν τα «ζωντανά» εμβόλια και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν να εμβολιαστούν.

Ο καλός ήλιος με κανόνες και προσοχή

Οπως είπαμε παραπάνω, ο ήλιος κάνει καλό σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση και μάλιστα η έκθεση στον ήλιο είναι και ένας τρόπος θεραπείας αρκετά αποτελεσματικός.

Ωστόσο σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη, επισήμανε ο κ. Κώστας Λούμος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».

Για τον λόγο αυτό, το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκτίθενται οι περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια.

Προσοχή, όμως: 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντηλιακού αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλούν τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ξέρουν τους μηχανισμούς. Προκαλεί επίσης την παραγωγή της βιταμίνης D και αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος μηχανισμός δράσης.

Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι, γενικώς, να αποφεύγεται η έκθεση τις μεσημεριανές ώρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας από τον ήλιο. Στα φαρμακεία σήμερα διατίθενται αντηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ασθενείς με ψωρίαση.

ΠΗΓΗ: TV24

Τι είναι η ψωρίαση που πολεμά η Κιμ Καρντάσιαν; Τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες της πασίγνωστης celebrity η οποία αποκάλυψε ότι πάσχει από ψωρίαση!

Η ίδια μάλιστα, αναζητάει βοήθεια μέσω των social media, για το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί!

Έτσι λοιπόν, το πρωί της Κυριακής η Κιμ Καρντάσιαν, μας έδειξε το πρόσωπό της δίχως ίχνος μακιγιάζ με τα σημάδια της ψωρίασης να έχουν διπλασιαστεί στο πρόσωπό της. Δείτε την σχετική φωτογραφία:

H Kim Kardashian με τα σημάδια από την ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση και πώς αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι μια «παρεξηγημένη» πάθηση για την οποία εαν δεν γνωρίζουμε πολλά μπορεί και να μας τρομάξει. Στη χώρα μας, η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα 300,000 περίπου ανθρώπων. Το 15% αφορά παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών.

Η ψωρίαση στην ουσία είναι μια δερματική νόσος που χωρίζεται σε διάφορες βαθμίδες και θεωρείται χρόνια φλεγμονή. Οι μορφές που εμφανίζεται είναι τρεις: ήπια, μέτρια, σοβαρή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία στο γιατί εμφανίζεται σε κάποια δέρματα και σε κάποια άλλα όχι, θεωρείται ωστόσο κληρονομικό και αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δεν είναι μεταδοτικό. Επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν ότι προκαλείται από συμμετρικές ερυθηματώδεις πλάκες, καλυπτόμενες από αργυρόχρωμα λέπια, επηρεάζοντας τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και την επιδερμίδα μας.

Όταν η ψωρίαση αυξάνεται ή «απλώνεται» στο δέρμα, τότε παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «έξαρση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται στην επιδερμίδα μια ξερή και σκληρή στρώση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί είναι τα νύχια, οι αγκώνες, τα γόνατα και η πλάτη. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η ψωρίαση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους γλουτούς, τα πέλματα και τις παλάμες. Στα τελευταία στάδια, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, έντονη φαγούρα και αίσθηση καψίματος.

Η πάθηση αυτή, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενή και την καθημερινότητά του, σε διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο. Πολύ συχνά έχουν υπάρξει γεγονότα όπου ο εκάστοτε ασθενής ψάχνει μια λύση στο πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να αναλώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε θεραπείες, να θέτει φραγμούς στη καθημερινή και κοινωνική του ζωή, στη διασκέδαση, τις διακοπές και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στην παραλία ή στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί να «φανερώσει» τα σημεία του δέρματος που έχουν ψωρίαση, και να νομίζει ότι το θέαμα παρεξηγείται από τους υπόλοιπους. Είναι πολύ λογικό, αυτό να τον κάνει να νιώσει λίγο περίεργα, ακόμη και ντροπή.

Πως αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι κυρίως αυτοάνοση πάθηση, την οποία ο οργανισμός εμφανίζει και αποβάλλει μόνος του. Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι θεραπείας, αντιμετώπισης, πρόληψης και προϊόντα φροντίδας που βοηθούν στη διατήρηση μιας «υγιούς» επιδερμίδας.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και παράλληλα είναι «καλής αποδοχής» καθώς διαθέτουν ευχάριστη υφή, είναι άοσμα, δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα και δεν λεκιάζουν τα ρούχα. Ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, απομακρύνουν τα ψωριασικά φολίδια (τα «λέπια» που αναφέρονται παραπάνω) και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων (δηλαδή να μην δημιουργούνται πλάκες) προστατεύοντας και ενισχύοντας το δερματικό φραγμό.

Το αποτέλεσμα

Η πρόληψη και η ενυδάτωση βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και όμορφης επιδερμίδας, η πιο σημαντική ωστόσο «θεραπεία», είναι η θετική ψυχολογία και στάση ζωής του ασθενούς που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.