Μεγάλη προσοχή! ΜΗΝ δώσετε ποτέ αυτές τις τροφές στα παιδιά σας γιατί...

Κινδυνεύουν με πολύ σοβαρά προβλήματα!

Μεγάλη προσοχή! ΜΗΝ δώσετε ποτέ αυτές τις τροφές στα παιδιά σας γιατί...

Γονείς μεγάλη προσοχή! ΜΗΝ δώσετε ποτέ αυτές τις τροφές στα παιδιά σας γιατί... θα έχετε σοβαρό πρόβλημα! Οι ειδικοί προειδοποιούν!

Τα μωρά, παρότι μπορούν να καταναλώσουν μία μεγάλη ποικιλία από «ενήλικες» τροφές, δεν είναι έτοιμα για κάποιες από αυτές. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κρατήστε εκτός μενού λιπαρές, πικάντικες, αλμυρές, γλυκιές και έντονες σε γεύση τροφές.

Οι τροφές που λέμε «Όχι»


1. Μέλι: Παρότι θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές, φυσικές τροφές είναι απαγορευτικό για τα μωρά μέχρι ενός έτους, ενώ κάποιοι γιατροί παρατείνουν αυτή την περίοδο ένα χρόνο επιπλέον. Ειδικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει καν να καταναλώνεται ούτε αραιωμένο με νερό κι αυτό διότι ο οργανισμός των μωρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε μολύνσεις και ασθένειες και έτσι η κατανάλωσή του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη. Συγκεκριμένα, οι τοξίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση στον οργανισμό, η οποία προσβάλλει την μυϊκή και νευρική λειτουργία, προκαλώντας ακόμα και παράλυση ή δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση.

2. Αλάτι: Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στα νεφρά του μωρού. Μία ελάχιστη ποσότητα στο μαγείρεμα είναι παραπάνω από αρκετή. Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμους κύβους, διαλύστε τους καλά και επιλέγετε μάρκες χωρίς ή με ελάχιστο αλάτι. Το μωρό δεν είναι συνηθισμένο στο αλάτι οπότε μην ανησυχείτε μη και του λείψει η γεύση.

3. Ζάχαρη: Τα μωρά γεννιούνται με ώριμους γευστικούς κάλυκες για το γλυκό και έχουν έτσι μία φυσική προτίμηση για τις γλυκιές τροφές. Εάν το μωρό σας συνηθίσει από νωρίς τη ζάχαρη, όχι μόνο θα αγαπά τα γλυκά στη μετέπειτα ζωή του αλλά θα χαλάσουν και τα δόντια του. Επιπλέον, η πολλή ζάχαρη ενδέχεται να οδηγήσει αργότερα σε παχυσαρκία. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι από τη φύση τους γλυκά, προτιμήστε τα!

Σωθήκαμε! Αυτό είναι το τρόφιμο που εξουδετερώνει τις θερμίδες από τα σουβλάκια!

4. Λιπαρές τροφές: Τα μωρά χρειάζονται άφθονα λιπαρά στη διατροφή τους για την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη και για να παραμένουν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς τους. Είναι ωστόσο σημαντικό να επιλέγετε υγιεινά λιπαρά και να αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές. Αποφεύγετε τα τηγανιτά καθώς επίσης και τις τροφές που είναι μαγειρεμένες με πολύ βούτυρο ή λάδι.

5. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, πρέπει να είναι παστεριωμένα για να προληφθεί ο κίνδυνος βακτηριακής λοίμωξης. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι κατάλληλο για μωρά κάτω των 12 μηνών, παρότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με δημητριακά και στη μαγειρική μετά τους έξι μήνες, καθώς και σε άλλες του μορφές, όπως τυρί, βούτυρο και γιαούρτι. Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας μαλακά τυριά όπως μπρι ή ροκφόρ. Επιλέγετε πάντα πλήρη γαλακτοκομικά και όχι με μειωμένα λιπαρά, καθώς το μωρό χρειάζεται ενέργεια.

6. Πρόσθετα και συντηρητικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αρώματα και άλλα πρόσθετα και συντηρητικά πρέπει να αποφεύγονται. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν σχεδόν πάντα ανεπιθύμητα πρόσθετα και τείνουν να είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά και ζάχαρη, συνεπώς δεν θα πρέπει να τις δίνετε στο μωρό.

7. Ωμά λαχανικά: Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί ωμά λαχανικά σε στερεή μορφή, αν δεν έχετε πάρει την σχετική «άδεια» του παιδιάτρου διότι είναι δύσκολα στο μάσημα και περιέχουν ίνες που μπορεί να κολλήσουν στα δόντια του παιδιού. Όταν τα εισάγετε πολτοποιημένα στη διατροφή του, φροντίστε να τα πλύνετε πολύ καλά πριν τα λιώσετε.

ygeiamou.gr

Είδηση σοκ! Νεαρός τυφλώθηκε επειδή έφαγε το φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!

Μια είδηση σοκ κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αφού νεαρός τυφλώθηκε επειδή έφαγε το φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!

Μάλιστα, ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της ανθυγιεινής διατροφής έπειτα από το περιστατικό με έναν 17χρονο, ο οποίος τυφλώθηκε επειδή ακολουθούσε μια διατροφή βασισμένη σε πατάτες τηγανιτές και τσιπς, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα του το BBC.

Οφθαλμίατροι στο Μπρίστολ εξέτασαν τον έφηβο, η όραση του οποίου επιδεινώθηκε μέχρι που τυφλώθηκε. Από τότε που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο έφηβος τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, τσιπς, λευκό ψωμί και κάποιες φορές μια φέτα ζαμπόν ή ένα λουκάνικο. Από τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, φάνηκε ότι έχει σοβαρή αβιταμίνωση και οργανικές βλάβες εξαιτίας του υποσιτισμού. Έχετε δει και αυτό: Σοκ από τον ΕΦΕΤ: Καβουρδισμένες… κατσαρίδες σε γνωστό προϊόν!

Ο έφηβος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είχε επισκεφθεί τον γενικό γιατρό του σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο δεν πήρε ενώ δεν άλλαξε και διατροφικές συνήθειες. Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του, αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Η δρ Ντενίζ Ατάν, η οποία τον εξέτασε στην κλινική, είπε: «Η καθημερινή διατροφή του συνίστατο ουσιαστικά σε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν και καθόλου φρούτα και λαχανικά.

Ο ίδιος το απέδωσε στην αποστροφή του σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχτεί και επομένως οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει».

Η δρ. Ατάν και οι συνεργάτες της επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών του και διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλά επίπεδα B12, αλλά χαμηλά επίπεδα και σε άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα–χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D. Δεν ήταν υπέρβαρος ή λιποβαρής, αλλά σοβαρά υποσιτισμένος. «Είχε χάσει μέταλλα από τα οστά του, πράγμα που ήταν στ΄αλήθεια αρκετά σοκαριστικό για ένα αγόρι της ηλικίας του»....