Μήπως έχετε υπέρταση; Μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να πάσχετε από...

Σας αφορά!

Μήπως έχετε υπέρταση; Μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να πάσχετε από...

Μήπως έχετε υπέρταση; Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να πάσχετε από σειρά προβλημάτων υγείας!

Είναι γνωστό πως η υπέρταση προειδοποιεί και για μια σειρά ακόμη προβλημάτων υγείας και βλαβών σε όργανα του σώματος, όπως τα νεφρά. Οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για να διαπιστώσουμε την προέλευσή της.

Δύο είναι οι τιμές στη μέτρηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες του κυκλοφορικού συστήματος: η ανώτερη τιμή ή «μεγάλη πίεση» που καταγράφει τη μέγιστη πίεση που ασκείται κατά τη συστολή της καρδιάς και η «μικρή πίεση» ή διαστολική που καταγράφει την ελάχιστη πίεση, την περίοδο ηρεμίας της. Οταν η πίεση είναι μικρότερη των 130/80 θεωρείται φυσιολογική, ενώ άνω των 140/90 θεωρείται υψηλή. Μεταξύ 130/80 και 140/90 οι τιμές θεωρούνται οριακά υψηλές και δεν απαιτούν θεραπεία.

Προσοχή! Αυτές είναι οι ερωτήσεις που σώζουν ζωές αν πάθεις εγκεφαλικό επεισόδιο!

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ύπουλη και μπορεί για πολλά χρόνια να μη γίνεται αντιληπτή μιας και δεν είναι απαραίτητο να εμφανίσει συμπτώματα. Και είναι πράγματι επικίνδυνη: Για παράδειγμα, μια σταθερή, ελαφρά αρτηριακή υπέρταση (130/80 -130/85 mmHg) μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα όργανα του σώματος αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος, ρινορραγία, ταχυκαρδία ή καρδιακή αρρυθμία, κόπωση, έξαψη αλλά και λαχάνιασμα όταν καταβάλουμε σωματική προσπάθεια.

Τα βασικότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υπέρταση είναι:

Στυτική δυσλειτουργία

Με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες καθίστανται στενότερες και χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η καρδιά να δουλεύει εντατικότερα και το αίμα να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών. Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται και η ροή του αίματος στο πέος και προκαλείται στυτική δυσλειτουργία. Συχνά οι άντρες ανακαλύπτουν ότι έχουν υπέρταση όταν το ερευνούν μετά από προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αν ήδη ακολουθείτε υπερτασική αγωγή και έχετε κακή στύση, αυτό πιθανά οφείλεται σε χάπια, όπως π.χ θειαζιδικά διουρητικά και β-αναστολείς. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εναλλακτική αγωγή.

Νεφραγγειακή υπέρταση

Σε αυτή την περίπτωση, η υπέρταση μαρτυρεί τη στένωση στη μία ή και στις δύο νεφρικές αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των νεφρών, με μείωση του μεγέθους και της λειτουργίας τους. Η αθηρωμάτωση που προκαλεί στένωση στις νεφρικές αρτηρίες, προκαλεί αντίστοιχα τη στεφανιαία νόσο, τη νόσο των καρωτίδων αρτηριών και την περιφερική αρτηριοπάθεια. Αθηρωμάτωση είναι η εναπόθεση μιας πυκνής ουσίας στα τοιχώματα των αρτηριών -το αθήρωμα- το οποίο αποτελείται από λίπη χοληστερίνης και άλλες ουσίες. Αν μια αθηρωματική πλάκα «σπάσει», η ουσία περνά στην κυκλοφορία του αίματος. Τότε, το αίμα, για να επιδιορθώσει τη βλάβη, σχηματίζει έναν θρόμβο για να μπλοκάρει την αρτηρία. Υπέρταση προκαλούν και οι πολυκυστικοί νεφροί.

Καρδιακές αρρυθμίες

Για παράδειγμα η κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, ως συνέπεια της αρτηριακής υπέρτασης. Η κολπική μαρμαρυγή είναι γρήγορη και άρρυθμη καρδιακή συχνότητα και συχνά προκαλεί κακή κυκλοφορία στο αίμα. Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισής της. Υπέρταση προκαλούν και συγγενείς καρδιοπάθειες όπως η στένωση ισθμού αορτής.

Ενδοκρινολογικά σύνδρομα

Ανάμεσά τους η μεγαλακρία -η οποία προκαλεί μεγέθυνση των άκρων και των σπλάχνων-, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushings αλλά και ανδρογεννητικά σύνδρομα.

Σακχαρώδης διαβήτης

Πολλοί διαβητικοί πάσχουν και από αρτηριακή υπέρταση. Η καλή ρύθμιση της πίεσης στον διαβητικό, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 44% και εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 21%.

Εγκεφαλικά επεισόδια

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταλήξει ότι, όταν η πίεση είναι αυξημένη (έστω κι αν μιλάμε για μικρή αύξηση), η πιθανότητα να προκληθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο γίνεται μεγαλύτερη. Ο κίνδυνος που διατρέχει ένα υπερτασικό άτομο να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι περιστασιακός αλλά μακροπρόθεσμος. Δεν πρέπει απλά να λειτουργούμε «πυροσβεστικά» σ’ ένα επεισόδιο υπέρτασης αλλά να φροντίζουμε σε καθημερινή βάση να τη διατηρούμε σε κανονικά επίπεδα.

Φαρμακευτικές ουσίες: Ο σχετικός κατάλογος είναι μεγάλος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικαταθλιπτικά, στεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια, ακόμη και φάρμακα για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Πηγή: TV24

Πως θα καταλάβεις ότι έχεις επικίνδυνα υψηλή πίεση και πως θα την κατεβάσεις χωρίς φάρμακα;

Μπορεί να μην το γνωρίζουμε, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στον κόσμο πάσχει από υψηλή πίεση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους 4 ενήλικες έχει υψηλή πίεση, ενώ στην Αμερική ένας στους 3 ενήλικες άνω των 20 πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα. Η υπέρταση μπορεί να ταλαιπωρεί το σώμα μας χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Ο καλύτερος τρόπος να τσεκάρετε αν έχετε υπέρταση είναι να μετράτε την πίεσή σας.

Συμπτώματα υψηλής πίεσης: Πονοκέφαλος, Ζαλάδα, Αστάθεια κατά το περπάτημα, Πόνος ή ενοχλητική αίσθηση στο στήθος, Δύσπνοια, Αρρυθμία ή Ταχυπαλμία.

Τροφές που επιδεινώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση: Ζάχαρη, Αλκοόλ, Καφεϊνη, Λιπαρά τρανς και Λιπαρά Ω6.

7 Τροφές για να μειώσετε την πίεση:

1. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Είναι άλλωστε το θεμέλιο μιας καλής διατροφής και περιλαμβάνουν φασόλια, σπόρους, λαχανικά, φρούτα. Μειώνουν την πίεση εύκολα και φυσικά.

2. Τροφές πλούσιες σε Ω3

Τέτοιες τροφές είναι ο άγριος σολωμός, oι σπόροι chia και σπόροι λιναριού.

3. Τροφές πλούσιες σε ποτάσιο

Το ποτάσιο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει την πίεση. Θα το βρείτε στις μπανάνες, το αβοκάντο, τις καρύδες και στο καρπούζι.

"Κατά την ερωτική επαφή πονάω πολύ! Τι μπορεί να είναι αυτό;" Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά...

4. Μεσογειακή διατροφή

Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και λιπαρά Ω3.

5. Σοκολάτα υγείας

Η οργανική σοκολάτα υγείας είναι υγιεινή και περιέχει τουλάχιστον 200 μιλιγκράμ φενόλες κακάο που μειώνουν την πίεση!

6. Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι όσο πιο συχνά το πίνετε, τόσο πιο πολύ βελτιώνετε την ποιότητα της ζωής σας, αφού μειώνει την πίεση, βελτιώνει τα τοιχώματα των αρτηριών και προστατεύει από κινδύνους εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα.


7. Μηλόξιδο

Είναι πλούσιο σε ποτάσιο που κρατάει σε ισορροπία τα αλκαλικά επίπεδα στο σώμα μας, μειώνοντας την πίεση.

6 Συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση :

1. Γυμναστική

Η γυμναστική βοηθάει την καρδιά να χρησιμοποιεί καλύτερα το οξυγόνο ώστε να μην στέλνει το αίμα βίαια στο σώμα μας. Κάντε ασκήσεις αεροβικής και αναεροβικής τουλάχιστον ένα μισάωρο μέρα παρά μέρα

2. Αναπνεύστε βαθιά

Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα μας απελευθερώνουν από το στρες. Δοκιμάστε τις θεραπευτικές ασκήσεις χαλάρωσης της γιόγκα για 5 λεπτά κάθε βράδυ και πρωί, αναπνεύστε βαθιά ώστε να νιώσετε το στομάχι σας να φουσκώνει κι ύστερα εκπνεύστε ώστε να απελευθερώσετε την ένταση.

3. Προσοχή με το αλάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από υπέρταση είναι υπερευαίσθητοι στο αλάτι. Να προσέχετε ώστε να μην ξεπερνάτε την κατανάλωση 1,500 μιλιγκράμ ημερησίως.

Έχω συχνοουρία και ένα έντονο τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή! Τι μπορεί να είναι;" Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά...

4. Εργαστείτε λιγότερο

Αν δουλεύετε πάνω από 41 ώρες ανά εβδομάδα, έχετε 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε υπέρταση. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεσμευθείτε από τις ευθύνες σας, αλλά εντάξτε στο πρόγραμμά σας οπωσδήποτε την υγιεινή διατροφή και μια ώρα γυμναστικής.

5. Χαλαρώστε με λίγη μουσική

Το να ακούμε μουσική τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα, με χαλαρή αναπνοή, μπορεί να μειώσει την πίεσή μας κατά 3.2 σε μια εβδομάδα και κατά 4.4 σε ένα μήνα!

6. Ανακουφιστείτε από το ροχαλητό

Χαρακτηριστικό της υπνικής άπνοιας είναι το ροχαλητό. Τα περισσότερα άτομα που έχουν αυτή την πάθηση, έχουν υψηλά ποσοστά αλντοστερόνης που αυξάνει την πίεση. Χαρακτηριστικά συμπτώματα μετά το ξύπνημα είναι οι πονοκέφαλοι και η κούραση. Η υπνική άπνοια χρήζει ιατρικής παρακολούθησης τόσο γιατί είναι επικίνδυνη όσο και επειδή αν απαλλαχθείτε από αυτήν θα μειώσετε και την πίεσή σας.