«Τι σημαίνει ο πόνος στα νεφρά; Ποια συμπτώματα πρέπει να με κάνουν να ανησυχήσω»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Σας αφορά όλους!

«Τι σημαίνει ο πόνος στα νεφρά; Ποια συμπτώματα πρέπει να με κάνουν να ανησυχήσω»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Ο ειδικός του YouWeekly.gr είναι εδώ και απαντά σε όλες τις απορίες σας! «Τι σημαίνει ο πόνος στα νεφρά; Ποια συμπτώματα πρέπει να με κάνουν να ανησυχήσω»;

«Γιατί πονάω στα νεφρά;
Τι σημαίνει ο πόνος στα νεφρά; Ποια συμπτώματα πρέπει να με κάνουν να ανησυχήσω; Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό»;

Υπέρταση: Οι μύθοι, οι αλήθειες και τι πρέπει να κάνουμε!

Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, γιατί μέσω αυτών αποβάλλεται από το αίμα κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία. Κάθε πρόβλημά τους εκδηλώνεται με αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και έγκαιρα να τα αντιμετωπίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι συχνά ένας πόνος στα νεφρά μπορεί να θεωρηθεί πόνος στα πλευρά ή στην πλάτη.

Tα νεφρά καθαρίζουν καθημερινά 200 λίτρα αίματος, ενώ ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D. Αν το ένα νεφρό υπολειτουργεί, αυτόματα επιβαρύνεται το άλλο και έτσι εκδηλώνεται καρδιονεφρική νόσος ή καρδιονεφρικό σύνδρομο.

Τα ένοχα συμπτώματα είναι:

Ελάττωση της ποσότητας ούρων κατά την ούρηση, της συχνότητας ούρησης ή και διακοπή της ούρησης.
Αλλαγές στην όψη των ούρων.
Αίμα στα ούρα.
Υπέρταση.
Πρήξιμο, κυρίως στην περιοχή ποδιών και πελμάτων.
Ανορεξία.
Τάση για ναυτία και έμετο.
Αίσθημα σύγχυσης, ανησυχίας ή νευρικότητα
Υπνηλία.
Πόνος στην πλάτη, ακριβώς κάτω από τον πλευρικό θώρακα.

Τι σημαίνει ο πόνος;

Αιμορραγία στα νεφρά.
Νεφρική φλεβική θρόμβωση (θρόμβοι αίματος στις φλέβες των νεφρών).
Ουρολοίμωξη.
Αρτηριοσκλήρωση δηλαδή σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγούν στα νεφρά.
Κολλημένα νεφρά (εκ γενετής).
Καρκίνος στα νεφρά, ή άλλος νεφρικός όγκος.
Πυελονεφρίτιδα δηλαδή λοίμωξη των νεφρών.
Υδρονέφρωση δηλαδή διόγκωση των νεφρών λόγω της ροής ούρων προς τα πίσω.
Πολυκυστική νόσος των νεφρών.

Κολικός νεφρού

Η απόφραξη του σωλήνα που ενώνει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη, που ονομάζεται σύστοιχος ουρητήρας, οδηγεί σε διάταση του νεφρού και προκαλεί έντονο πόνο. Η απόφραξη του ουρητήρα μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων σε φλεγμονή του νεφρού, καλοήθες ή κακοήθες μόρφωμα, πέτρες στα νεφρά ή σε στένωμα ουρητήρα αλλά και σε παραπυελικές κύστες νεφρού.

Ενα υπερηχογράφημα νεφρών -ή άνω κοιλίας-, καλλιέργεια ούρων ή και έλεγχος του ουροποιητικού με σκιαγραφικό (Α/Α ή C/T) θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και θα βοηθήσει τον γιατρό να κάνει τη διάγνωσή του.

Η νεφρική νόσος εκδηλώνεται ακόμη και με δυσκολία στην αναπνοή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών γύρω από τους πνεύμονες και άρα να προκαλέσει δύσπνοια, αφού ο πνεύμονας δεν κινείται ελεύθερα, αλλά περιορίζεται από τα υπερβολικά υγρά.

Νεφρική ανεπάρκεια

Συχνά οι ασθενείς χάνουν έως και το 90% της νεφρικής λειτουργίας τους πριν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται από αναιμία, διότι οι νεφροί παράγουν την ερυθροποιητίνη, ορμόνη που επιδρά στον μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μειώνεται όταν πάσχουμε από νεφρική ανεπάρκεια και η μείωσή της οδηγεί σε αναιμία, η οποία προκαλεί κούραση διότι δεν μεταφέρεται από το αίμα αρκετό οξυγόνο για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου.

Η νεφρική ανεπάρκεια συσσωρεύει στο αίμα νοσηρές ουσίες που έπρεπε να αποβάλλονται διαμέσου των ούρων. Η συσσώρευσή τους (ουραιμία) προκαλεί δυσοσμία στην αναπνοή και αλλάζει τη γεύση των φαγητών. Ταυτόχρονα οι ασθενείς δεν θέλουν να τρώνε κρέας, η όρεξή τους μειώνεται και χάνουν βάρος.

Η ουραιμία προκαλεί ναυτία και εμέτους και εμφανίζεται ανορεξία και επακόλουθα απώλεια βάρους. Οι ασθενείς νιώθουν κρύο, ενώ η αναιμία της νεφρικής ανεπάρκειας στερεί το οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα μνήμης και ζαλάδες.

Παράγοντες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι:

Σακχαρώδης διαβήτης
Υπέρταση
Πολυκυστική νόσος των νεφρών
Σπειραματονεφρίτιδες
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Οικογενειακό ιστορικό
Αυτοάνοσα νοσήματα ( π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
Ουρολοιμώξεις
Νεφρολιθίαση
Η έκθεση σε χημικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες
Παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση:

Πρωτεϊνουρία (λεύκωμα στα ούρα)
Υπέρταση
Μη καλή ρύθμιση του σακχάρου
Υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια στο αίμα)
Κατάχρηση φαρμάκων
Κάπνισμα

Δρ Σπύρος Γκούβαλης

Χειρουργός-Ουρολόγος (www. sgouvalis.gr)

ΠΗΓΗ: TV24

Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει;

Πολλές από τις αιτίες της νεφρικής νόσου που οδηγεί σε πόνο στα νεφρά οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις που μπορούν να έχουν οξεία ή χρόνια επίδραση στη νεφρική λειτουργία. Κάποια άτομα μπορεί να γεννηθούν με μια ανωμαλία που είναι γενετικά καθορισμένη να επηρεάζει τα νεφρά.

Ο πόνος στα νεφρά (ή πόνο στα πλευρά, όπως τον αισθάνονται πολλοί άνθρωποι) μπορεί να είναι οξύς, σχετικά σταθερός και απότομος. Αυτό ονομάζεται “κολικός του νεφρού”. Αυτό το είδος πόνου παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει μια υποκείμενη οξεία διαδικασία, όπως πέτρες στα νεφρά ή κάποια άλλη αιτία που εμποδίζει τη ροή των ούρων. -Διαβάστε παρακάτω...

Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο με περιστασιακά ξεσπάσματα οξέος πόνου στα πλευρά. Αυτός ο τύπος πόνου στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε πολυκυστική νόσο των νεφρών, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη που οφείλεται σε σωρευτική βλάβη του νεφρικού ιστού με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.

Δείτε ακόμα: Η επιστήμη μίλησε! Είναι τελικά επικίνδυνα τα ενέσιμα υλικά;

Μερικές από τις σημαντικότερες υποκείμενες αιτίες που έχει ο πόνος στα νεφρά ή στα πλευρά είναι οι εξής:

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Λοιμώξεις των νεφρών
Πέτρες στα νεφρά
Διαβήτης

Δείτε ακόμα: Κορίτσια προσοχή! Έχετε λευκά υγρά στο εσώρουχο; Πότε πρέπει να τρέξετε στον γιατρό!

Υψηλή πίεση του αίματος
Πολυκυστική νόσος των νεφρών (εκ γενετής)
Συγγενείς ανωμαλίες στο νεφρικό σύστημα με αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική απόφραξη της ροής των ούρων
Φάρμακα ή τοξίνες που βλάπτουν το νεφρικό ιστό (για παράδειγμα, έκθεση σε φυτοφάρμακα ή χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη)
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύ ή χρόνιο πόνο στα πλευρά. Η πηγή του πόνου, ανάλογα με το άτομο, μπορεί να είναι από τα νεφρά ή το ήπαρ