Υπέρταση: Οι μύθοι, οι αλήθειες και τι πρέπει να κάνουμε!

Όσα πρέπει να γνωρίσουμε!

Υπέρταση: Οι μύθοι, οι αλήθειες και τι πρέπει να κάνουμε!

Ποιοι είναι οι μύθοι, οι αλήθειες για την υπέρταση και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να προστατέψουμε την υγεία μας!

Τι πιστεύουμε για την υπέρταση και τι τελικά ισχύει; Υπάρχουν «μύθοι» που μας εμποδίζουν να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά; Τι πρέπει να κάνουμε;

Προσοχή! Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο; Σταματήστε αμέσως- Η ασθένεια που προκαλεί...

Μύθος. Αν ανεβάσω πίεση έχω συμπτώματα.

Αλήθεια. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο πονοκέφαλος ή η ζάλη έχουν σχέση με την υπέρταση. Ο υπερτασικός πρέπει να ακολουθεί σταθερή θεραπεία και να μην περιμένει να δράσει αν εμφανίσει «συμπτώματα».

Μύθος. Η υπέρταση προκαλεί ρινορραγία.

Αλήθεια. Ο πολύς κόσμος πιστεύει λανθασμένα ότι η «μύτη ανοίγει για να φύγει το αίμα που περισσεύει». Η αλήθεια είναι ότι η ρινορραγία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την πίεση μέσα στις αρτηρίες. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία η οποία αυξάνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης.

Μύθος. Πιο επικίνδυνη είναι η αυξημένη «μικρή» (διαστολική) και όχι η «μεγάλη» (συστολική).

Αλήθεια. Και οι δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την καρδιά και τα αγγεία.

Μύθος. Αν ανεβάσεις πίεση, πρέπει ν’ αρχίσεις αμέσως να παίρνεις φάρμακα.

Αλήθεια. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο γιατρός πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν είναι παροδική πριν χορηγήσει φάρμακα. Καμιά φορά, το άγχος αυξάνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης, σε μη υπερτασικούς. Οι βλάβες από την υπέρταση είναι μακροχρόνια διαδικασία.

Μύθος. Αρκεί να παίρνεις περιστασιακά αντιυπερτασικά φάρμακα.

Αλήθεια. Αν είσαι υπερτασικός πρέπει να εξασφαλίζεις 24ωρη κάλυψη με το φάρμακο που χορήγησε ο γιατρός. Αν δεν είναι υπερτασικός, δεν χρειάζεσαι φάρμακα. Μέση οδός -άρα και «περιστασιακή χρήση»- δεν υπάρχει.

Μύθος. Αφού παίρνω τα φάρμακά μου δεν κινδυνεύω να πάθω έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αλήθεια: Μέγα λάθος αν νομίζετε ότι ξεμπερδέψατε! Αν και η αντιυπερτασική αγωγή σημειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, παίζει καθοριστικό ρόλο και η γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Αν δηλαδή καπνίζετε, αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, αν είστε παχύσαρκοι και αν κάνετε καθιστική ζωή, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο.

Μύθος. Ο οργανισμός των ηλικιωμένων έχει «μάθει» να λειτουργεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Αλήθεια. Ηλικιωμένοι και νέοι πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καμία μηχανή -όπως και ο ανθρώπινος οργανισμός- δεν «μαθαίνει» να λειτουργεί στο «κόκκινο» χωρίς κόστος.

Μύθος. Τρώω σκόρδο και δεν θ’ ανεβάσω πίεση.

Αλήθεια. Αν και το σκόρδο ωφελεί, ωστόσο δεν είναι θαυματουργό! Οντως, σχετικά μεγάλες ποσότητες σκόρδου -περίπου 15 με 20 σκελίδες καθημερινά- μπορούν να προκαλέσουν μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, τα σκευάσματα του εμπορίου δεν περιέχουν σταθερή δόση της «θαυματουργής» ουσίας του σκόρδου που συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης. Με λίγα λόγια, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι πήραμε την απαραίτητη ποσότητα αυτής της ουσίας! Πόσο σκόρδο μπορείτε να καταναλώσετε σε καθημερινή βάση;

Μύθος. Δεν αλατίζω το φαγητό μου, άρα μένω μακριά από το νάτριο.

Αλήθεια. Το νάτριο… καραδοκεί σχεδόν παντού! Σε συσκευασμένους χυμούς ντομάτας & λαχανικών, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τουρσιά, κατεψυγμένα λαχανικά με αλάτι, καπνιστά κρέατα, κρέατα και ψάρια κονσέρβας, αλατισμένο βούτυρο, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, γαριδάκια, τσιπς, ζαμπόν, χοιρομέρι, σόδα μαγειρικής, baking-powder, σος σόγιας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Θέλετε κι άλλα;

Μύθος. Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αλήθεια. Δυστυχώς, η αυξανόμενη παχυσαρκία στα παιδιά έχει αυξήσει σημαντικά την υπέρταση και τον διαβήτη. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πιθανό η υπέρταση να αποδίδεται σε κάποιο νόσημα («δευτεροπαθής υπέρταση»), ενώ στους εφήβους είναι συνήθως ιδιοπαθής.

ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ

Έρευνα βόμβα! Τρώτε μπέργκερ με αναψυκτικό; Κινδυνεύετε από...

Έρευνα βόμβα! Τρώτε μπέργκερ με αναψυκτικό; Κινδυνεύετε από σοβαρές ασθένειες! Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μας!

Δώστε προσοχή για να προστατέψετε την υγεία σας!

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ενδίδουμε στο αγαπημένο μας junk food, τείνουμε να παραγγέλνουμε και ένα αναψυκτικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κάνουμε τεράστιο λάθος και ο λόγος δεν σχετίζεται με τις θερμίδες!

Προσοχή! Σταματήστε να πετάτε τη φλούδα από λαχανικά και φρούτα!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Nutrition, το να συνοδεύεις ένα αναψυκτικό με ζάχαρη με το γεύμα σου, οδηγεί σε χαμηλότερη οξείδωση του λίπους, την διαδικασία που διασπά το λίπος στο σώμα.

Αυτό το οποίο παρατήρησαν μάλιστα οι ερευνητές ήταν ότι στα γεύματα με περισσότερη πρωτεΐνη είχαμε υψηλότερη μείωση της καύση λίπους σε σύγκριση με εκείνα με λιγότερη πρωτεΐνη.

Οι επιπλέον θερμίδες όχι μόνο δεν βοήθησαν να ικανοποιηθεί η πείνα των συμμετεχόντων, αλλά αντίθετα τούς έκαναν να πεινούν κι άλλο, όπως πολλές φορές γίνεται με τα αναψυκτικά και κυρίως εκείνα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης χωρίς την πρόσληψη ζάχαρης μειώνει την όρεξη, ενώ ο συνδυασμός πρωτεΐνης και ζάχαρης την αυξάνει, μειώνοντας παράλληλα τη διαδικασία καύσης του λίπους. Αυτό ισχύει και για άλλους συνδυασμούς τροφών, όπως αβγά και χυμός πορτοκάλι ή γενικά πρωτεϊνούχες τροφές με σακχαρώδεις.

Πηγή: olivemagazine.gr