Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προσοχή! Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο; Σταματήστε αμέσως- Η ασθένεια που προκαλεί...

Σας αφορά!

Προσοχή! Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο; Σταματήστε αμέσως- Η ασθένεια που προκαλεί...
HEALTH NEWS 27.10.2019 10:33
Follow us on Google News

Σταματήστε αμέσως να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Μάθετε την ασθένεια που προκαλεί στο σώμα σας...

Ακόμη και το βραχυπρόθεσμο άτμισμα φαίνεται ότι αφήνει αποτύπωμα φλεγμονής στους πνεύμονες των ατμιστών, γεγονός που καθιστά την χρήση του ανησυχητική υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σοκ! Πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους μη καπνιστές και σύμφωνα με τα δεδομένα νέας έρευνας, ακόμα και το βραχυπρόθεσμο άτμισμα θα μπορούσε να προκαλέσει κυτταρική φλεγμονή σε ενήλικες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Δημοσίευση που έκαναν ερευνητές από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στο Cancer Prevention Research ανέφερε τα πρώτα στοιχεία βιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.


Με την εφαρμογή βρογχοσκόπησης – διαδικασίας εξέτασης των μεγάλων αεραγωγών του ασθενούς που συμβάλλει στην ανίχνευση πολλών νοσημάτων του πνεύμονα – διαπιστώθηκε μια μετρήσιμη αύξηση στις φλεγμονές μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου (χωρίς νικοτίνη ή γεύσεις). Παρότι επρόκειτο για μικρή αύξηση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα πιλοτικά δεδομένα δείχνουν πως ακόμα και η βραχυπρόθεσμη χρήση μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Η φλεγμονή που προκαλείται από το κάπνισμα αποτελεί μία σημαντική αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα καθώς και άλλων αναπνευστικών νόσων.

Ο Δρ. Peter Shields, πρώτος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε πως οποιοδήποτε επίπεδο κυτταρικής φλεγμονής που σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ανησυχητικό επειδή τα συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου όπως η προπυλενική γλυκόλη και η γλυκερίνη λαχανικών, μπορεί να θεωρούνται ασφαλή από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή καλλυντικά, εντούτοις είναι άγνωστη η επίδρασή τους όταν θερμαίνονται και εισπνέονται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμα και σε αυτή τη μικρή επιστημονική μελέτη υπήρχαν παρατηρήσιμες επιδράσεις.

«Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή τη μελέτη είναι πως η ολοένα και αυξανόμενη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς και η προσθήκη γεύσεων και νικοτίνης ενδέχεται να προωθεί επιπλέον φλεγμονές. Οι άνθρωποι, ως επί το πλείστον, θεωρούν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα συμβατικά. Η πραγματικότητα είναι πως η βιομηχανία αλλάζει γρήγορα και με ελάχιστη ρύθμιση, σε σημείο που ο ρυθμός χρήσης των e-cig να υπερκεράζει τον βαθμό της επιστημονικής μας κατανόησης. Εξελίσσεται σε μία κρίση της δημόσιας υγείας την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πολύ σοβαρά τόσο από την άποψη της γενικής πνευμονικής υγείας, του κινδύνου καρκίνου και του εθισμού. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ασφαλές και χρειάζεται να γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί», εξηγεί ο Δρ. Shields.

Με τις πρόσφατες αναφορές για πνευμονικές νόσους και θανάτους που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι επιδράσεις των ελαίων νικοτίνης και μαριχουάνας καθιστούν αυτή την έρευνα ακόμη πιο σημαντική.

Σε αυτή την πιλοτική μελέτη συμμετείχαν 30 υγιείς, μη καπνιστές εθελοντές για να αξιολογηθεί άμεσα η επίδραση του καπνού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους πνεύμονες μέσω της βρογχοσκόπησης. Ένα μικρό δείγμα κυττάρων του πνεύμονα συλλέχθηκαν από τα υγρά των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα από αυτά τα δείγματα συγκρίθηκαν με μία ξεχωριστή ομάδα ελέγχου ανθρώπων που δεν κάπνιζαν. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής συγκριτικά με τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου ωστόσο παρατήρησαν μία μικρή αύξηση φλεγμονής μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πραγματική τοξική έκθεση και τον κίνδυνο για νόσο. Μέσα από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή των υγιών, ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ για ένα μήνα, βρήκαμε πως μία αύξηση στην προπυλενική γλυκόλη στα ούρα, ένα δείκτη εισπνοής του ηλεκτρονικού τσιγάρου, συσχετιζόταν σημαντικά με την αύξηση της φλεγμονικής απόκρισης στους πνεύμονες», δήλωσε η Δρ. Min-Ae Song, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια συμπεριλαμβάνοντας αξιολόγηση των γεύσεων, της επίδρασης διαφόρων αναλογιών προπυλενικής γλυκόλης και γλυκερίνης λαχανικών και τυχαιοποιημένη εξέταση καπνιστών», καταλήγει η ερευνήτρια.

Μεγάλη προσοχή για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο! Από τι κινδυνεύουν οι ατμιστές;

Μεγάλη προσοχή για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο! Είναι τελικά πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο; Από τι κινδυνεύουν οι ατμιστές;

Πολλοί καπνιστές στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή συνδυάζουν και τα δύο για να μετριάσουν τον κανονικό τσιγάρο.

Περισσότερα συμπτώματα εμφανίζουν όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο!

Αυτοί λοιπόν που συνδυάζουν και τους δύο τύπους τσιγάρων, βάση μιας σουηδικής επιστημονική έρευνας, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές. Αυτός ο τύπος καπνιστών κατέληξε η έρευνα πως έχει περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα,όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία μας; Μύθοι και αλήθειες!

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των Σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

Τι μπορεί να πάθουν οι ατμιστές;
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Τέλος το τσιγάρο από την Τετάρτη! Τα αλλάζει όλα ο νέος νόμος που ψηφίζεται!

Έρευνα - σοκ! Αυτά τα τσιγάρα σας σκοτώνουν πιο γρήγορα!

Διαβάστε περισσότερα health news στο YouWeekly.gr

Share