Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Σοκ! Πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Ανείπωτη τραγωδία...

Σοκ! Πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!
Ενημέρωση 24.08.2019 10:11

Σοκ έχει προκληθεί με τον άντρα που πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Από τα τέλη Ιουνίου μάλιστα, υπάρχουν 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Ένας ενήλικος στο Ιλινόις των ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή (23/8) οι αμερικανικές αρχές.


Η υγειονομική υπηρεσία του Ιλινόις ανακοίνωσε ότι ο ή η ασθενής, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ήταν μεταξύ 17 και 38 ετών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Χθες (Πέμπτη) ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός ενήλικα ο οποίος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονολογική πάθηση, αφού χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Ιλινόις Ενγκόζι Εζίκε.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταγράψει από τα τέλη Ιουνίου 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε μόλις δύο ημέρες, αφού την Τετάρτη το CDC είχε επισημάνει ότι υπάρχουν 153 κρούσματα σε 16 πολιτείες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, βήχα και σε κάποιες περιπτώσεις εμετούς και διάρροιες.

Η αιτία της ασθένειας δεν έχει εντοπιστεί, αλλά όλοι οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να εισπνεύσουν νικοτίνη και σε κάποιες περιπτώσεις κάνναβη.

«Η σοβαρότητα της ασθένειας από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα μπορεί να είναι επικίνδυνα», τόνισε η Εζίκε.

Η σύνδεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, προειδοποίησε ωστόσο η Ιλεάνα Αρίας, υπεύθυνη μολυσματικών ασθενειών στο CDC. Αν και οι υποθέσεις μοιάζουν να είναι ίδιες, «δεν γνωρίζουμε αν έχουν την ίδια αιτία ή αν πρόκειται για διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε: «Με λύπη ενημερωθήκαμε για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία μιας σοβαρής πνευμονολογικής ασθένεια μεταξύ των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου».«Ο τραγικός θάνατος στο Ιλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου», πρόσθεσε.

«Το άτμισμα εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες για τις οποίες δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για τις βλαπτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν», επεσήμανε ο Ρέντφιλντ, εξηγώντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τους νέους, τις έγκυες ή ακόμη και για τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

Μεγάλη προσοχή για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο! Από τι κινδυνεύουν οι ατμιστές;

Μεγάλη προσοχή για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο! Είναι τελικά πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο; Από τι κινδυνεύουν οι ατμιστές;

Πολλοί καπνιστές στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή συνδυάζουν και τα δύο για να μετριάσουν τον κανονικό τσιγάρο.

Περισσότερα συμπτώματα εμφανίζουν όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο!

Αυτοί λοιπόν που συνδυάζουν και τους δύο τύπους τσιγάρων, βάση μιας σουηδικής επιστημονική έρευνας, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές. Αυτός ο τύπος καπνιστών κατέληξε η έρευνα πως έχει περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα,όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία μας; Μύθοι και αλήθειες!

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των Σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

Τι μπορεί να πάθουν οι ατμιστές;
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Πόσο "ωφέλιμο" είναι τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Μάθετε πως κάνει την ίδια ζημιά με το συμβατικό!

Ποιος είπε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερο επιζήμια; Τα πορίσματα μίας νέας ελληνικής μελέτης δείχνουν πως η χρήση του ηλεκτρονικού μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με το συμβατικό.

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιάς (ESC) στη Ρώμη, έδειξε ότι το άτμισμα προκαλεί ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία οι οποίες μακροπρόθεσμα ευθύνονται για διάφορες καρδιοπάθειες, ακριβώς όπως γίνεται και με το κάπνισμα, δηλαδή!

Οι ερευνητές ζήτησαν να εξετάσουν την καρδιολογική λειτουργία 24 υγιών εθελοντών, 22-38 ετών, σε τέσσερις διαφορετικές συγκυρίες: πριν καπνίσουν, μετά από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά, μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά και μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για μισή ώρα. Όπως διαπίστωσαν, το κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρων οδηγούσε σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας (σκληρίας) της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης - δύο επιδράσεις που αποτελούν σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος» τόνισαν οι ερευνητές. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε χθες το βράδυ το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να θεωρούνται εξ ορισμού ασφαλή» αλλά χρειάζονται μελέτη για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος συνιστά περιορισμούς στη χρήση τους, αλλά διαφωνεί ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) ο οποίος πέρυσι απεφάνθη ότι τα e-τσιγάρα «είναι 95% πιο ασφαλή» από τα κανονικά και εφέτος ενέκρινε μία μάρκα ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος.

Όπως είπε στο συνέδριο της Ρώμης ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή αλλά όχι αβλαβή και δεν θα τα συνιστούσα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος», είπε. Και πρόσθεσε πως η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων πιθανώς ευθύνεται για τις βλάβες στις αρτηρίες που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη, γι’ αυτό και προγραμματίζει μία άλλη μελέτη στην οποία θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Η νέα μελέτη είχε δημοσιευθεί προσφάτως στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Στα «μαύρα» η Κατερίνη! Νεκρός μόλις στα 19 του!

Σοκ στο Κάιρο: 17 νεκροί από έκρηξη στο κέντρο της πόλης!

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr!

Share