Προσοχή! Σταματήστε να πετάτε τη φλούδα από λαχανικά και φρούτα!

Αν δείτε γιατί θα πάθετε "πλάκα"!

Προσοχή! Σταματήστε να πετάτε τη φλούδα από λαχανικά και φρούτα!

Προσοχή! Σταματήστε να πετάτε τη φλούδα από λαχανικά και φρούτα! Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείς να φας το αγαπημένο σου φρούτο μαζί με την φλούδα, τώρα ήρθε η στιγμή να μάθεις την αλήθεια!

Ας δούμε αναλυτικά ποια λαχανικά και ποια φρούτα θα κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία μας αν τα φάμε μαζί με τη φλούδα τους!

Αν υποθέσουμε πως πρέπει να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή καθημερινά, θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε σε αυτή, εκτός από το σπιτικό φαγητό, τη συνήθεια να απολαμβάνετε φρούτα και λαχανικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άσκηση θα δώσουν στο σώμα και στον οργανισμό σας το αποτέλεσμα που θέλετε, γεγονός που θα φανεί και στις μικροβιολογικές σας εξετάσεις.

Η επόμενη ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι ποια από τα φρούτα και τα λαχανικά ενδείκνυται να τρώτε με τη φλούδα και ποια όχι, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα πραγματικά θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες βρίσκονται στη φλούδα των αγαπημένων μας ζαρζαβατικών. Το Tv24 έκανε μια λίστα με αυτά και σας την παρουσιάζει.

Οι 2+1 αλήθειες για το ανθρακούχο νερό που δεν σου λέτε οι διαιτολόγοι! Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά;

Μήλα: Αν αφαιρέσετε τη φλούδα των μήλων δεν θα χάσετε την πολύτιμη βιταμίνη C, θα χάσετε όμως την πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει την κακή «LDL» χοληστερόλη και τα σάκχαρο του αίματος. Η πηκτίνη επιβραδύνει την πέψη, με αποτέλεσμα να μη νιώθετε λιγούρα.

Καρότα: Είναι πλούσια σε ενώσεις, που σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες σκοτώνουν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Εχουν επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Οι ενώσεις αυτές είναι συγκεντρωμένες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του καρότου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το τρώτε με τη φλούδα ή να αφαιρείτε όσο το δυνατόν πιο λεπτή επιφάνεια όταν τα καθαρίζετε.
Πατάτες: Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ από το εσωτερικό της. Επιλέγετε τις σκουρόχρωμες μοβ πατάτες, οι φλούδες των οποίων περιέχουν 5 έως 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα τους.
Αγγούρια: Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια έχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ από αυτά με τη φλούδα. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες του αγγουριού είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα, ενώ η σάρκα τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό.
Σταφύλια: Το πιθανότερο είναι να τα τρώτε με τη φλούδα και πολύ καλά κάνετε, καθώς εκεί συγκεντρώνεται η ρεσβερατρόλη, η φυτοχημική ουσία που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Μελιτζάνες: Στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται το πολύτιμο αντιοξειδωτικό νασουνίνη, το οποίο σύμφωνα με έρευνες είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Η νασουνίνη ανήκει στα φλαβονοειδή, την οικογένεια αντιοξειδωτικών που προλαμβάνουν την πρόσληψη βάρους λόγω γήρανσης.


ΠΗΓΗ: TV24

Οι "μαγικές" ιδιότητες του μήλου! 4+1 οφέλη που δε γνωρίζατε!

Κι όμως το μήλο είναι το φρούτο με "μαγικές" ιδιότητες! Πρόκειται για το φρούτο με τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας. Αυτά είναι τα 4+1 οφέλη που προσφέρει και δεν γνωρίζατε!

Τη φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» την ξέρουμε πολύ καλά. Oμως δεν ήταν απλά ένα κόλπο των γονιών μας για να μας κάνουν να φάμε ένα φρούτο. Η φράση βασίζεται σε μια σειρά από πέντε οφέλη που όντως προσθέτουν στον οργανισμό μας.

Έχεις χοληστερίνη; Μόνο αυτό τον καφέ πρέπει να πίνεις!

1. Καλή στοματική υγιεινή
Οι αλκαλικές τροφές, όπως είναι το μήλο, βοηθούν στο να εξισορροπείται η οξύτητα στο pH της στοματικής κοιλότητας. Η κατανάλωση μήλων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του σάλιου, να εξαλείψει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφής. Eτσι μειώνονται οι πιθανότητες να μυρίζει άσχημα το στόμα. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα μήλα προάγουν τηn καλύτερη δυνατή στοματική υγεία, αφαιρώντας την πλάκα και ενεργώντας ως «φυσική απολέπιση για την αφαίρεση λεκέδων από τα δόντια», σύμφωνα με τον dρ Τζόναθαν Λέβιν, οδοντίατρο από τη Νέα Υόρκη.

2. Ενισχύουν τον εγκέφαλο
Τα μήλα είναι πλούσια σε μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται κουερσετίνη ή βαλανοκετόνη. Eνα μήλο μεσαίου μεγέθους έχει περιέχει πάνω από 10 mg κουερσετίνης. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, η κουερσετίνη συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου. Μiα άλλη έρευνα που έγινε το 2015 έδειξε πως η κατανάλωση χυμού από μήλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη είναι μάλλον περισσότερα από την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου αντί του χυμού του, καθώς η κουερσετίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη φλούδα του μήλου.

3. Καλά επίπεδα σωματικού βάρους
Τα μήλα συμβάλλουν και κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν το 2015, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα μήλα βοηθούν στην προαγωγή των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με τηn παχυσαρκία και τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

4. Κάνουν καλό στην καρδιά
Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής δήλωσαν ότι «εξεπλάγησαν ευχάριστα» μετά τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησαν και η οποία έδειξε πως τα μήλα θα μπορούσαν να μειώσουν έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου για τη καρδιοπάθεια. Δεδομένου ότι αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

5. Καλύτερη οστική πυκνότητα
Τα μήλα είναι από τα φρούτα που μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και την αντοχή των οστών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την οστεοπόρωση, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Στο πλαίσιο μελέτης που συνέκρινε τους ανθρώπους που κατανάλωναν μήλα ως μέρος της διατροφής τους με άτομα που δεν το έκαναν, τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που κατανάλωναν μήλα είχαν περισσότερο ασβέστιο στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άλλους.

ΠΗΓΗ: TV24

Καφές: Είναι απειλητικός για την καρδιά μας; Όλη η αλήθεια!
Ο καφές τελικά είναι απειλητικός για την καρδιά μας ή όχι; Όλη η αλήθεια!

Είναι αλήθεια ότι απειλεί την καρδιά η καφεΐνη; Αν ναι πόσα φλιτζάνια καφέ αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;

Όλο και κάτι νέο προκύπτει συνεχώς από τις έρευνες που μελετούν τις επιδράσεις της καφεΐνης ή συγκεκριμένα του καφέ στην υγεία του ανθρώπου. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο έχουν εξετάσεις τις επιπτώσεις σε κάθε σχεδόν πτυχή της υγείας, από τη γενική θνησιμότητα μέχρι την καρδιά, τα οστά, τα νεφρά, το ήπαρ, τη γονιμότητα και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Κάποιες φορές, από διαφορετικές μελέτες που εξετάζουν την ίδια πτυχή της κατανάλωσης καφεΐνης προκύπτουν αντιφατικά ευρήματα που δημιουργούν σύγχυση, κάνοντας όλους να απορούν: Τελικά τι πρέπει να ξέρουμε πριν καταναλώσουμε ακόμα μία κούπα καφέ; Προσοχή! Δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 09:30 το πρωί! Κινδυνεύεις από...

Μια εκτενής ανάλυση 1.277 προηγούμενων μελετών που δημοσιεύθηκε στο Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety διαπίστωσε ότι τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ (περίπου 4 κούπες των 236ml καφέ ημερησίως) υπερτερούν έναντι των κινδύνων. Μάλιστα, άλλη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της καφεΐνης στην υγεία της καρδιάς που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ανέτρεψε τα ευρήματα των προηγούμενων 20 ετών.

Από την άλλη πλευρά, μια έρευνα που διεξήχθη στο Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας στην Αυστραλία ανέδειξε το ανώτατο όριο της ασφαλούς κατανάλωσης, διαπιστώνοντας ότι από τις έξι κούπες καφέ και πάνω κάθε μέρα δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς. Ο λόγος είναι ότι ποσότητα αυτή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ένα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η καφεΐνη δεν είναι το μόνο ενεργό συστατικό στον καφέ, αλλά ο εντοπισμός των ml της είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης της πρόσληψης, με τα 400ml ημερησίως να συνιστούν το όριο που ορίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής. Σημειώνεται ότι μία κούπα καφέ περιέχει, κατά μέσο όρο, 80ml καφεΐνης.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες στα μείγματα των ροφημάτων καφεΐνης και σε άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό, έτσι ώστε να ξέρουμε πόση καφεΐνη περιέχει κάθε μερίδα και πόσες μερίδες περιέχονται σε κάθε ρόφημα. Επίσης, να ελέγχουμε πάντα τον αριθμό των θερμίδων, ο οποίος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος.

Πηγή: ygeiamou.gr