Αυτή είναι η ασθένεια που "πολεμάει" η Άσπα Τσίνα! Αναλυτικά τα συμπτώματα και πως να το αντιμετωπίσουμε!

Μεγάλη προσοχή είναι πολύ "ύπουλη"!

Αυτή είναι η ασθένεια που

Αυτή είναι η ασθένεια που "πολεμάει" η Άσπα Τσίνα! Αναλυτικά τα συμπτώματα και πως να το αντιμετωπίσουμε! Μεγάλη προσοχή!

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας απειλητικός για τη ζωή και ανίατος καρκίνος των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων!

Προσοχή! Αυτά τα ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου!

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας απειλητικός για τη ζωή και ανίατος καρκίνος των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Όταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, τότε ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα. Ο φυσιολογικός μυελός των οστών παράγει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εξελίσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Όταν δημιουργείται μια συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή υγιών κυττάρων δημιουργώντας οστική βλάβη, όπως επίσης και χαμηλές τιμές κυττάρων του αίματος. Η συγκέντρωση μυελωματικών κυττάρων σε διάφορες περιοχές ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.


Τα μυελωματικά κύτταρα παράγουν και αυτά αντισώματα τα οποία καλούνται πρωτεΐνες Μ και τα οποία συσσωρεύονται στο αίμα, τα ούρα και τα όργανα και προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, νεφρική βλάβη και σύνδρομο υπεργλοιότητας (παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αίματος και της μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς). Επιπλέον επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν αναιμία, λοιμώξεις και οστικές διαταραχές, όπως διάβρωση της οστικής μάζας, κατάγματα και πίεση στην σπονδυλική στήλη.


Τι προκαλεί το πολλαπλούν μυέλωμα;


Τα ακριβή αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα. Έχουν ταυτοποιηθεί οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου:


Ηλικία: Το πολλαπλούν μυέλωμα τυπικά προσβάλει άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, και σε πολύ λίγες περιπτώσεις άτομα κάτω των 40 ετών.


Φυλή: Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι πλέον κοινό σε Αφρο-αμερικανούς και σπάνιο σε Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής. Η αιτία της διαφοράς δεν είναι γνωστή.


Φύλο: Οι γυναίκες έχουν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλούν μυέλωμα συγκριτικά με τους άντρες.


Περιβάλλον: Οι επιστήμονες ερευνούν εάν η έκθεση σε συγκεκριμένους χημικούς παράγοντες ή ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος.


Οικογενειακό ιστορικό: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο είναι πιθανό να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος εάν κάποιος συγγενής του έχει προσβληθεί από τη νόσο.


Πόσοι άνθρωποι εμφανίζουν πολλαπλούν μυέλωμα;


Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός αιματολογικός καρκίνος, ωστόσο πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζονται ετησίως 22.350 νέα περιστατικά πολλαπλού μυελώματος και περίπου 10.710 θάνατοι από τη νόσο. Περίπου 81.089 άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με πολλαπλούν μυέλωμα ή με τη νόσο σε ύφεση.


Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει περίπου 1 με 5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως και αποτελεί το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 44%.


Συμπτώματα και διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος


Το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας αιματολογικής εξέτασης ρουτίνας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαγνωσθεί μόνο μετά από ακτινογραφίες οστών λόγω καταγμάτων ή γιατί οι ασθενείς παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα.


Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της νόσου. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Πόνο στα οστά, συχνά στην πλάτη ή στα πλευρά

- Οστική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και/ή λέπτυνσης των οστών

- Κόπωση

- Συχνές λοιμώξεις και πυρετό

- Απώλεια βάρους

- Ναυτία ή δυσκοιλιότητα

- Συχνοουρία

Η διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος καθορίζεται από τα αποτελέσματα των παρακάτω εξετάσεων:

- Αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων, καθώς και των επιπέδων της ολικής πρωτεΐνης, της κρεατινίνης και του ασβεστίου.

- Εξετάσεις ούρων για τον έλεγχο ύπαρξης συγκεκριμένου τύπου πρωτεΐνης στα ούρα

- Μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφίες για τον έλεγχο πιθανής λέπτυνσης των οστών ή καταγμάτων

- Αναρρόφηση μυελού των οστών ή βιοψία για τον προσδιορισμό του ποσοστού των μυελωματικών κυττάρων στον μυελό, καθώς και άλλων γενετικών ανωμαλιών.


Πώς αντιμετωπίζεται το πολλαπλούν μυέλωμα;


Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το πολλαπλούν μυέλωμα. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλό φορτίο της νόσου και συνεπώς, δεν χρειάζονται άμεση θεραπεία, ωστόσο, εν καιρώ, στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία θα είναι απαραίτητη. Ασθενείς με ενεργό πολλαπλούν μυέλωμα έχουν ανάγκη άμεσης θεραπείας.


Οι διαθέσιμες θεραπείες για το πολλαπλούν μυέλωμα περιλαμβάνουν:

- Χημειοθεραπεία και κορτικοστεροειδή, σε συνδυασμό ή χωριστά, για την καταστροφή των μυελωματικών κυττάρων

- Βιολογική θεραπεία με χρήση πρωτεϊνών που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό για την καταπολέμηση της νόσου

- Διφωσφονικά για την πρόληψη περαιτέρω οστικής βλάβης

- Υψηλή δόση χημειοθεραπείας με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

- Ακτινοβολία για την αντιμετώπιση της οστικής βλάβης που προκλήθηκε από το μυέλωμα και η οποία δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλου είδους θεραπεία.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία για πολλαπλούν μυέλωμα τελικά παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου. Ορισμένοι ασθενείς γίνονται ανθεκτικοί στην αγωγή, το οποίο σημαίνει ότι σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν και εξακολουθούν να έχουν μυελωματικά κύτταρα στο μυελό των οστών τους. Όταν οι ασθενείς γίνονται ανθεκτικοί, χρειάζονται νέες θεραπευτικές επιλογές ή θεραπείες που βοηθούν την επανευαισθητοποίησή τους σε παλιότερες θεραπευτικές αγωγές. Ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ούτε σε αυτές τις θεραπείες, γνωστές ως θεραπείες διάσωσης, ή παρουσιάζουν εξέλιξη της νόσου, συχνά μέσα σε διάστημα 2 μηνών από την τελευταία θεραπεία.


Η διάμεση επιβίωση για ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα κυμαίνεται από έξι έως εννέα μήνες, ενώ η ανταπόκριση στη θεραπεία διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη σε αυτούς τους πληθυσμούς ασθενών για θεραπείες που βελτιώνουν τη συνολική επιβίωση και εξασφαλίζουν διαρκή έλεγχο της νόσου και ανακούφιση από τα συμπτώματα.


Πρόσφατες εξελίξεις στο πολλαπλούν μυέλωμα έχουν εξασφαλίσει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς αυτούς. Μέσα από συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες, βρίσκονται υπό ανάπτυξη καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού του απειλητικού για τη ζωή, ανίατου καρκίνου.

Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος! Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε…

Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε… Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος!

Στην Ελλάδα έχουμε… κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι ο καρκίνος προσβάλλει μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το στήθος. Λίγοι γνωρίζουν ότι καρκίνος μπορεί να προσβάλλει και το στόμα και κυρίως τα χείλη την γλώσσα τα μάγουλα και τον λαιμό.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του στόματος;

Όλοι μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο στο στόμα ακόμη και αν φορούν οδοντοστοιχίες. Είναι πιο συχνός σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται λίγο συχνότερα από τις γυναίκες. Παρόλα αυτά όμως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος γίνεται ολοένα και συχνότερος σε νεώτερους ανθρώπους και στις γυναίκες.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Συνιστάται για τους καπνιστές!

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο αυξάνει ανησυχητικά.

Πεθαίνει κανείς από καρκίνο του στόματος;

Ασφαλώς. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Παγκοσμίως δε, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ώρα, κάθε μέρα πεθαίνει ένας άνθρωπος από καρκίνο του στόματος. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε γίνει γρήγορα η διάγνωση. Ο καρκίνος του στόματος λόγω της αμέλειας και της άγνοιας είναι σήμερα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μελανώματος του δέρματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο κ. Ελεάνα Στουφή, σχετίζονται με το κάπνισμα (τσιγάρα, πούρα, πίπα) και την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στόμα. Ο κίνδυνος δε πολλαπλασιάζεται σημαντικά, αν γίνεται χρήση καπνού μαζί με κατανάλωση αλκοόλ.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη προδιαθεσιακός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στα χείλη. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος συνδέεται και με τον HPV (ιός θηλωμάτων του ανθρώπου), που είναι κύρια αιτία και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του στόματος που σχετίζονται με τον ιό HPV, κυρίως σε νεώτερα άτομα που δεν καπνίζουν, οφείλεται στο στοματογεννητικό σεξ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος λόγω του ιού σύντομα θα είναι η κύρια αιτία, συχνότερη από αυτή του καπνού και του αλκοόλ. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το ασφαλές σεξ και η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μπορεί να εντοπισθεί οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Μπορεί να είναι ανώδυνος στην αρχή ή και επώδυνος. Εμφανίζεται σαν έλκος (πληγή) που όμως δεν επουλώνεται, σαν λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή, σαν μελανή κηλίδα ή σαν ογκίδιο. Αν μια τέτοια ή άλλη βλάβη δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό.

Πως θα γίνει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Ο τακτικός έλεγχος του στόματος από τον Οδοντίατρο ανά 6μηνο μας διασφαλίζει να εντοπισθεί ο καρκίνος το στόματος σε πρώϊμο στάδιο. Η εξέταση γίνεται προσεκτικά σε όλη την στοματική κοιλότητα ακόμη και σε σημεία που δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας. Επίσης απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του στόματος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η έγκαιρη διάγνωση θα έχει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή. Αν η νόσος αντιμετωπισθεί άμεσα το ποσοστό θεραπείας φθάνει έως και ποσοστό 85%. Δυστυχώς πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα έρχονται στον οδοντίατρο ή τον γιατρό πολύ αργά.

Τι κάνουμε αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα;

Αν εντοπισθεί κάποια βλάβη στο στόμα από τον Οδοντίατρο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό. Αν χρειασθεί θα γίνει βιοψία δηλαδή θα πάρει ένα μικρό κομμάτι της βλάβης και τα κύτταρα αυτά θα εξετασθούν μικροσκοπικά σε ειδικό εργαστήριο για να τεθεί η διάγνωση και να αποφασισθεί η σωστή θεραπεία.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Αν ο καρκίνος του στόματος εντοπισθεί έγκαιρα υπάρχουν πολλές ελπίδες πλήρους ίασης. Η θεραπεία είναι έργο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, Στοματολόγου, Γναθοχειρουργού, Ακτινοθεραπευτή, Χημειοθεραπευτή, ανάλογα με το στάδιο, την εντόπιση και το είδος του καρκίνου. Απαραίτητη είναι και η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.

Τι προληπτικά μέτρα μπορώ να πάρω;

– Είναι πολύ σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο για έλεγχο, ακόμη και αν δεν έχουμε δόντια ή φοράμε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ (πάνω από 3 ποτήρια).

– Ελέγχουμε το στόμα μας, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές. Αν δούμε λευκή ή κόκκινη πλάκα, ή κάποια πληγή που δεν κλείνει σε 2-3 εβδομάδες ζητάμε την βοήθεια ειδικού.

– Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο συχνά ή παρατεταμένα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα αντί – ηλιακή κρέμα και για τα χείλη μας.

– Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες A, C και Ε που προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος. Φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά θωρακίζουν μεταξύ άλλων τον οργανισμό από τον
καρκίνο.

– Διακοπή καπνίσματος και ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ.