Μήπως έχετε περιττό λίπος γύρω από το συκώτι σας; Να πως θα το προλάβετε πριν κάνει κακό στην υγεία σας!

Το λίπος στο ήπαρ κρύβει κινδύνους…

Μήπως έχετε περιττό λίπος γύρω από το συκώτι σας; Να πως θα το προλάβετε πριν κάνει κακό στην υγεία σας!

Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως έχετε περιττό λίπος γύρω από το συκώτι σας; Να πως θα το προλάβετε πριν κάνει κακό στην υγεία σας!

Δράστε άμεσα, γιατί το λίπος στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Είναι στο χέρι μας να το μειώσουμε!

ΧΑΠ: Η επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να σε "χτυπήσει" ύπουλα! Να πως θα την προλάβεις!

Το συκώτι κάνει όλη τη… βρόμικη δουλειά! Συγκεντρώνει και αποβάλλει άχρηστες ουσίες όπως τοξίνες και φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και το λίπος του σώματος.

Όλοι διαθέτουμε λίπος στο συκώτι, που αντιστοιχεί στο 5 έως 10% του βάρους μας. Οταν όμως το λίπος συσσωρεύεται, «διεισδύει» στα υγιή κύτταρα του ήπατος και μπλοκάρει τη φυσιολογική τους λειτουργία. Ο επιστημονικός όρος είναι «λιπώδης διήθηση» και μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο ήπαρ και να οδηγήσει ακόμα και σε κίρρωση. Παλαιότερα εκδηλωνόταν κυρίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σήμερα, αφορά περίπου το 20% έως 40% των κατοίκων αναπτυγμένων χωρών.

Η λιπώδης διήθηση δεν σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Δυστυχώς, καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη, λιπαρά και έτοιμα γεύματα και λιγότερα λαχανικά. Κάπως έτσι, έχουν αυξηθεί παράλληλα και η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης αλλά και τα καρδιαγγειακά.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Αν και η λιπώδης νόσος του ήπατος στα αρχικά στάδια μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, όπως αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, ναυτία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνος στην κοιλιακή χώρα, οίδημα ή και αποχρωματισμός του δέρματος σε λαιμό και μασχάλες.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες θεωρούνται:

Παραπανίσια κιλά
Διαβήτης τύπου 2.
Υψηλή χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια.
Μεταβολικό σύνδρομο
Απότομη απώλεια βάρους


Τι να κάνω;

Ισορροπημένη διατροφή. Περιορίζουμε τα λιπαρά και τα έτοιμα γεύματα και καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και προϊόντα ολικής άλεσης. Όχι στις μεγάλες μερίδες. Αν είστε υπέρβαροι, ξεκινήστε αμέσως πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε τα επιπλέον κιλά. Προσοχή: Αν χάνετε με ρυθμό μεγαλύτερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα, θα επιδεινωθεί η διείσδυση του λίπους στα κύτταρα του συκωτιού.

Γυμναστείτε. Ακόμη και ημίωρο περπάτημα καθημερινά μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και του μεταβολισμού σας.

Βάλτε την υγεία σας σε πρόγραμμα. Ελέγξτε σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και την πίεσή σας. Καθένα από αυτά τα προβλήματα «τροφοδοτεί» το άλλο.

Όχι σε βλαβερές συνήθειες. Αλκοόλ, κάπνισμα, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και η αλόγιστη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιδεινώνουν τη λειτουργία του συκωτιού.

Αφλατοξίνες και βινυλοχλωρίδιο. Οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες προέρχονται από μύκητες που μολύνουν φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και ρύζι. Αν τα αποθηκεύσουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, μπορεί να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη του μύκητα. Όσο για το βινυλοχλωρίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.

Υπερβολικές ποσότητες σιδήρου. Το συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του σιδήρου. Οι υπερβολικές ποσότητές του προκαλούν μια πάθηση που ονομάζεται αιμοσιδήρωση.

Κάντε αποτοξίνωση στο συκώτι σας!

Δεν απαιτείται αυστηρή νηστεία για να το επιτύχετε. Απλώς καταναλώστε συγκεκριμένες ομάδες τροφών.

Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, χωρίς ζάχαρη αλλά με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Γκρέιπφρουτ. Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που «καθαρίζουν» το συκώτι από τις τοξίνες. Με φλαβονοειδή που βοηθούν το συκώτι να καταναλώνει λίπος αντί να το αποθηκεύει.

Κρεμμύδι και σκόρδο. Περιέχουν θείο που αποτοξινώνει το συκώτι και ολόκληρο το σώμα. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη και σελήνιο, που αποτρέπουν το συκώτι από το να συσσωρεύει τοξίνες.

Πράσινο τσάι. Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και κατεχίνες που προλαμβάνουν τη συσσώρευση του λίπους και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του συκωτιού.

Άφθονο νερό. Αποτοξινώνει το συκώτι και βοηθά στην αποβολή των τοξινών.

Λεμόνι. Ενισχύει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του συκωτιού, ενώ το κιτρικό οξύ του συμβάλλει στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας χολής που «καθαρίζει» τον οργανισμό. Το λεμονόνερο εμποδίζει τη συσσώρευση των χολόλιθων και προωθεί την πέψη.

Κουρκουμάς. Βοηθά αποτελεσματικά τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται μέσω των τροφών.

ΟΧΙ σε: τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, επεξεργασμένη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TV24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,5€