Προσοχή! Εσείς γνωρίζατε για τους κινδύνους των αναψυκτικών; Αυτή είναι η νόσος που "κυκλοφορεί"!

Σας αφορά!

Προσοχή! Εσείς γνωρίζατε για τους κινδύνους των αναψυκτικών; Αυτή είναι η νόσος που

Εσείς γνωρίζατε για τους κινδύνους των αναψυκτικών; Δώστε μεγάλη προσοχή καθώς αυτή είναι η νόσος που μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία σας και "κυκλοφορεί" γύρω σας!

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και ζημιώνει σταδιακά τη λειτουργία του ήπατος. Επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και αναπτύσσεται ραγδαία!

Από τον Ιωάννη Κάπο

Φαρμακοποιό, MC, MBA, PhDBA


Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλο την πλειονότητα των ασθενών να μαθαίνει για τη συγκεκριμένη νόσο τυχαία, όταν είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί. Η βλάβη του ήπατος είναι επώδυνη και σιωπηλή. Ως εκ τούτου, η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση μπορούν να σώσουν ζωές.

Στο βιβλίο «NASH, La maladie de la malbouffe» (Flammarion), το οποίο εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Γάλλος ηπατο-γαστρεντερολόγος Dominique Lannes ξεκινά μια εκστρατεία προστασίας ενός από τα πιο ζωτικά όργανά μας. Το ήπαρ κατακλύζεται από περίσσεια ζάχαρης και λίπους, δύο συστατικά πανταχού παρόντα στη σύγχρονη διατροφή. Καθήκον του είναι η επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών που μεταφέρει το αίμα μας. Τα μετατρέπει σε βιταμίνες, ορμόνες ή προμήθειες για όλο το σώμα.

Ο Γάλλος γιατρός διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές στο ήπαρ των ασθενών του, το οποίο γενικά γίνεται όλο και περισσότερο λιπώδες τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για κοινό συμπέρασμα: «Εκτιμάμε ότι το 30% του πληθυσμού πάσχει πλέον από λιπώδη διήθηση (στεάτωση), δηλαδή μια συσσώρευση λίπους μέσα στο ήπαρ», επισημαίνει ο Dominique Lannes. «Σε αυτό το στάδιο έχουμε ακόμα περιθώρια δράσης, αλλά συντελείται το πρώτο βήμα της εκδήλωσης της NASH, μιας νόσου που κάποιοι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας αναφέρουν ήδη ως τη “μάστιγα του αιώνα” και αυξάνεται σιωπηλά εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε».


ΛΙΠΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Η NASH (τα αρχικά των λέξεων NonAlcoholic SteatoHepatitis), η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, είναι επίσης γνωστή ως «soda disease», με άλλα λόγια η νόσος του ανθρακικού των αναψυκτικών. Πρόκειται για μια πάθηση που προοδευτικά βλάπτει την ηπατική λειτουργία. Δεν είναι μια νόσος που προκαλείται από το αλκοόλ ή από έναν ιό, αλλά από την απλή παρουσία λίπους, η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από μια διατροφή που βασίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα μαζικής παραγωγής. Το σύνδρομο, το οποίο εξακολουθεί να είναι εν πολλοίς άγνωστο στο κοινό, προσβάλλει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παραμένοντας σιωπηλή και ανεντόπιστη, η NASH καταφέρνει να αναπτυχθεί σε πολλές φάσεις. Σε ένα αρχικό στάδιο, μετά από μια σταθερή υπερβολική κατανάλωση τροφών, το ήπαρ γίνεται λιπώδες, σαν το φουά γκρα, το λιπαρό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Εάν συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, η βλάβη μπορεί να καταλήξει σε ίνωση. Ουλώδης ιστός ξεκινά τότε να σχηματίζεται στο εσωτερικό του οργάνου και να περιβάλλει τα ηπατοκύτταρα, τα κύτταρα του ήπατος που εμπλέκονται κυρίως στη διαδικασία διάσπασης τοξικών ουσιών. Με τον καιρό αλλάζει η φυσιολογική αρχιτεκτονική του ήπατος, γίνεται σκληρότερο και το αίμα δίνει μάχη για να κυκλοφορήσει, προκαλώντας κίρρωση, η οποία έχει πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί σε καρκίνο. Πολλές φορές η μεταμόσχευση κρίνεται αναγκαία για επιβίωση και για αυτό τον λόγο η NASH θεωρείται τώρα η κύρια αιτία για μεταμοσχεύσεις ήπατος στις ΗΠΑ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ

Η NASH συνδέεται μεν με την κακή διατροφή, αλλά επίσης με την παρατεταμένη καθιστική ζωή και επιβαρύνεται από την παχυσαρκία, τον διαβήτη και πιθανώς γενετική προδιάθεση, αλλά δεν περιορίζεται στις δυτικές κοινωνίες. Η παγκόσμια εξάπλωση των ανθρακούχων ποτών και των επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων NASH στην Ασία και την Αφρική. Ενώ κάποτε εκδηλωνόταν σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους, η NASH φαίνεται ότι επηρεάζει όλο και περισσότερους νεαρούς ενήλικες. «Σε τελική ανάλυση, η νόσος είναι το αποτέλεσμα μιας ανακολουθίας μεταξύ της φυσιολογίας και του περιβάλλοντός μας», εξηγεί ο Jean-François Dufour, κλινικός διευθυντής της Inselspital και καθηγητής ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη NASH, αν και πολλές κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη. Τη δεδομένη στιγμή, ο μοναδικός τρόπος για να γίνει μια αξιόπιστη διάγνωση, εκτός από το ιατρικό ιστορικό, είναι η βιοψία του ήπατος, η οποία είναι μια επεμβατική διαδικασία. Για αυτόν τον λόγο προτείνεται μόνο για ασθενείς που παρουσιάζουν προχωρημένες ενδείξεις της νόσου.

Tα αναψυκτικά...αλλάζουν! Εσύ ξέρεις τις διαφορές τους;

ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

Εάν, όπως λέει ο Dominique Lannes, είμαστε όλοι πιθανοί υποψήφιοι ασθενείς για NASH, ο μόνος τρόπος να απομακρύνουμε τον κίνδυνο είναι «να θυμόμαστε ότι όλα είναι θέμα μέτρου. Η χοληστερόλη, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κυττάρων, άρα είναι κάτι που χρειαζόμαστε. Προτείνω μείωση της πρόσληψης λίπους και ζάχαρης και αύξηση της άσκησης. Είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε δραστικά τον τρόπο ζωής σας, αλλά αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, η πρόληψη είναι η θεραπεία».

Όταν αναλύουμε διεξοδικά τα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι κάποια σάκχαρα είναι πιο βλαβερά από άλλα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η γλυκόζη, δηλαδή το σιρόπι αμύλου καλαμποκιού. Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη, προστίθεται σε γλυκά αναψυκτικά και τρόφιμα από τη δεκαετία του 1980. Έχει την τάση να μειώνει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο. Ορισμένα λιπαρά θεωρούνται επίσης πιο ωφέλιμα από άλλα. Έρευνες σε ποντίκια που διεξήχθησαν από το εργαστήριο του Bernard Thorens, καθηγητή στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, δείχνουν, για παράδειγμα, ότι το έλαιο κόπρας (από τη σάρκα της καρύδας) αυξάνει τη διάσπαση των λιπαρών στο ήπαρ. Μια μετα-ανάλυση επίσης υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει τις θετικές επιδράσεις των λιπαρών οξέων.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η στεάτωση αρχικού σταδίου σε παχύσαρκα παιδιά θα μπορούσε να βελτιωθεί πολύ γρήγορα, αν μείωναν την πρόσληψη θερμίδων από λιπαρές τροφές και κατανάλωναν αντί για τα αναψυκτικά με ζάχαρη υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ THE BODY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ 3,50 ΕΥΡΩ