Αυτά είναι τα δώρα που κρύβουν τα φρούτα της Άνοιξης

Πώς βοηθούν την υγεία μας;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυτά είναι τα δώρα που κρύβουν τα φρούτα της Άνοιξης

Εσείς ξέρετε τα δώρα για την υγεία μας τα οποία "κρύβουν' τα φρούτα της Άνοιξης, πέρα από πεντανόστιμα είναι και καλά για τον οργανισμό μας δίνοντάς μας βιταμίνες και άλλα στοιχεία.

Η Δρ Δέσποινα Κατσώχη (Ακτινοθεραπευτής - Ογκoλόγος) μοιράζεται τα μυστικά που κρύβουν τα φρούτα τα οποία μας φέρνει η Άνοιξη. Ας δούμε λοιπόν τα όσα μας λέει.

Πολύχρωμα, πεντανόστιμα και θρεπτικά, τα φρούτα της άνοιξης μας καλούν να τα γευτούμε και να απολαύσουμε τα δώρα τους!

Ακτινίδιο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C ξεπερνά κάθε άλλο φρούτο. Πρέπει όμως να το καταναλώνουμε σχετικά σύντομα μετά την κοπή του, γιατί η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη. Περιέχει και κάλιο, που συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αλλά και μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί σωστά. Οι βιταμίνες Α και Ε που περιέχει επίσης το ακτινίδιο έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα μικρά μαύρα σπόρια του είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιά.

Βανίλια. Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Α και καλή πηγή βιταμίνης C, με ωφέλιμες φυτικές ίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση και σημαντικές ποσότητες καλίου και σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Τα φρούτα που το χρώμα τους κινείται από μοβ έως σκούρο κόκκινο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Γκρέιπφρουτ. Αν η ξινόπικρη γεύση του σας ενοχλεί, μην το απορρίψετε, αλλά για να απολαύσετε τα οφέλη του, αναμείξτε το με πορτοκάλι. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Α και λυκοπένιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο. Ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μικρή ποσότητα νατρίου είναι μερικά ακόμη θρεπτικά στοιχεία του.

Κεράσι. Με πολλά μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες, πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β, αλλά και κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Οι φυτοστερόλες του συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Ο χυμός από κεράσια λειτουργεί ανασχετικά στον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Τα φλαβονοειδή του συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχει καθαρτική και υπακτική δράση, λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων του. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικό β-καροτένιο και ανθοκυανίνες.

Φράουλα. Υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες C και Α, βιταμίνες με γνωστή αντιοξειδωτική δράση. Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η φράουλα είναι πλούσια σε λουτεΐνη, καροτενοειδή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία προστατεύει δέρμα και μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλει στην καλή όραση. Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, αλλά και φολικό οξύ, που βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, προστατεύοντας παράλληλα το αγγειακό σύστημα. Προσοχή! Θέλουν καλό ξέπλυμα με δροσερό νερό!

Βερίκοκο. Με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλή όραση, στον σχηματισμό νέων κυττάρων και στην καλή υγεία του δέρματος, λειτουργεί αποτρεπτικά σε λοιμώξεις μύτης, φάρυγγα και πνευμόνων.

Σμέουρο. Μικρά φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων, τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Με βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο -που ενισχύει τα οστά-, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. Είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος με βραδύ ρυθμό. Είναι πλούσια και στο φλαβονοειδές ανθοκυανίνη. Οι φυτικές ίνες του αυξάνουν τον κορεσμό, γιατί απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, άρα ενδείκνυνται για την απώλεια κιλών.

Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε την εποχή κάθε φρούτου και να το καταναλώνετε την κατάλληλη περίοδο, οπότε προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτό που έχει να σας προσφέρει. Είναι και μια οικονομική λύση, καθώς τα φρούτα στην εποχή τους αφθονούν και προσφέρονται σε καλές τιμές! Δείτε ωστόσο και ποια τρόφιμα έχει πάντα στο ντουλάπι του ένας διαιτολόγος.

Από τα φρούτα της Άνοιξης στα δώρα που κρύβουν τα βότανα

Αγαπημένα βότανα του μεταβολισμού

Για τα περιττά κιλά, έχετε συμμάχους στο φαρμακείο της φύσης. Βέβαια, τα βότανα από μόνα τους δεν κάνουν θαύματα! Πρέπει να έχετε υπομονή, να χαράξετε μακροπρόθεσμους στόχους, να προσέξετε τη διατροφή σας και να ενισχύσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, ο γιατρός σας πρέπει να συμφωνήσει, αν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Λουίζα. Αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού ενώ συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης αλλά και στη διούρηση: συνιστάται σε όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Οι υποτασικοί καλό είναι να την αποφεύγουν, γιατί είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.

Φασκόμηλο. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην αποβολή των περιττών υγρών. Είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στη βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα αλλά και στην έντονη εφίδρωση.

Χαμομήλι. Με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, είναι και χαλαρωτικό. Εχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, αιμορροΐδων και στοματίτιδας, ενώ βοηθά στη μείωση των αερίων στομάχου και εντέρου.

Σέλινο. Εξαιρετικό διουρητικό. Αν το καταναλώστε ολόκληρο, οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τονώνει το στομάχι, είναι διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες.

Πικραλίδα. Με υψηλή θρεπτική αξία, αποτοξινώνει τον οργανισμό και επιβραδύνει την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα πληρότητας. Μεταβολίζει σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

(www.akoslife.com)

ΠΗΓΗ TIVI SIRIAL