9 λάθη που κάνετε με τις μάσκες χωρίς να το καταλάβετε

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
9 λάθη που κάνετε με τις μάσκες χωρίς να το καταλάβετε

Δώστε μεγάλη προσοχή καθώς έχουμε τα 9 λάθη που κάνετε με τις μάσκες χωρίς να το καταλάβετε. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό για ημέρες χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα και η χρήση μιας μάσκας μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας στον ιό.

Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν την φοράνε σωστά, ή απλά κάνουν λάθη χωρίς να το καταλάβουν. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές ειδικών για να μάθεις τα πιο συνηθισμένα λάθη και να μην τα επαναλάβεις.

Μολύνεσαι χωρίς να το καταλάβεις

"Μόλις φορέσετε μια μάσκα μια φορά, είναι μολυσμένη από οτιδήποτε. Αν αφήσετε τη μάσκα κάπου αφού την έχετε φορέσει τότε αυτή η επιφάνεια είναι πλέον μολυσμένη", λέει ο ειδικός Geoffrey Mount Varner.

"Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μάσκες μιας χρήσης και μόλις τις βγάλετε, να τις πετάξετε", λέει ο Mount Varner,"Εάν χρησιμοποιείτε ένα πανί ή μια χειροποίητη μάσκα, πρέπει να πλυθεί και να απολυμαίνεται μεταξύ των χρήσεων."

Πιάνεις τη μάσκα με βρώμικα χέρια

"Εάν μολύνετε τη μάσκα σας ακόμη και από έξω, μπορείτε εύκολα να μολυνθείτε και εσείς", λέει ο γιατρός Dimitar Marinov. "Η απομάκρυνση της μάσκας του προσώπου σας και η εκ νέου εφαρμογή του με μολυσμένα χέρια μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια ή τον ιό απευθείας στο στόμα σας", λέει ο Jared Heathman ψυχίατρος με έδρα το Τέξας.

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά πριν ρυθμίσετε τη μάσκα. Είναι καλύτερο να μην αγγίζετε γενικά το πρόσωπό σας.

Πιο σημαντικό λάθος - Φοράς την ίδια μάσκα όλη μέρα

"Μια μάσκα πρέπει να αλλάζει ή να απολυμαίνεται τόσο κάθε 2 ώρες, αλλιώς τα ιικά σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτό και είναι πιθανότερο να τα αναπνεύσετε", λέει ο Μαρινόφ.

Δεν καλύπτεσαι σωστά

"Βλέπω πολλούς ανθρώπους που φορούν μάσκες κάτω από τη μύτη", λέει ο Μαρίνοφ. "Αν και θα προστατέψει τους άλλους εάν βήχετε ή φτερνίζετε, δεν θα προστατεύσει εσάς από το COVID-19 αν κάποιος άλλος κοντά βήχει".

"Μόλις τοποθετηθεί σωστά η μάσκα στη μύτη, θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς κάτω από το πηγούνι σας", λέει η Angela Abernathy, οδοντίατρος της Νέας Υόρκης.

Αργείς να την φορέσεις

Χωρίς τη μάσκα, είστε επιρρεπείς στην εισπνοή των σωματιδίων στον αέρα. "Πρέπει να τη βάλετε πριν φύγετε από το σπίτι", λέει ο Rafael Lugo, γενικός χειρούργος και ιδιοκτήτης / διευθύνων σύμβουλος στο Lugo Surgical Group στο The Woodlands του Τέξας.

Εμπιστεύεσαι την μάσκα

"Σκέφτεστε ότι η μάσκα είναι 100 τοις εκατό αξιόπιστη", λέει ο ειδικός Lugo. "Μια χειρουργική μάσκα δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα φράγμα μεταξύ του αναπνευστικού σας συστήματος και όλων των ιών και των βακτηριδίων", λέει ο Leann Poston, MD, ιατρός με την εταιρεία Invigor Medical στη Νέα Υόρκη. "Η κοινωνική απόσταση σας βοηθά, για αυτό μείνετε μακριά".

Ρίχνεις άλλα χημικά πάνω της

"Η εφαρμογή οποιασδήποτε χημικής ουσίας όπως η Lysol στη μάσκα που την καθιστά υγρή είναι κακή", λέει ο Lugo. "Μπορείτε να το ψεκάσετε για να καθαρίσετε ελαφρώς και στη συνέχεια να το βάλετε σε μια τσάντα. Μην το παρακάνετε".

Την βρέχεις

"Μόλις η μάσκα γίνει υγρή, γίνεται λιγότερο αποτελεσματική και πρέπει να αλλάξει σε μια στεγνή", λέει ο Abernathy. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα με τη γλώσσα σας. «Το άγγιγμα της μάσκας με τη γλώσσα σας το καθιστά υγρό και πιο πορώδες», συμβουλεύει ο Lugo. "Θέλετε να παραμείνει στεγνή η μάσκα".

Νομίζεις όλες οι μάσκες είναι ίδιες

Οι διαφορετικές μάσκες έχουν διαφορετικές χρήσεις. "Μια μάσκα N95 φιλτράρει το 95% των βακτηρίων και των ιών αν είναι σωστά τοποθετημένα στο πρόσωπό σας", λέει ο Poston. "Μια χειρουργική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να περιέχει τα σταγονίδια σας για να προστατεύσει τους γύρω σας". Ξέμεινες από μάσκες; Μην αγχώνεσαι γιατί σου έχουμε βήμα βήμα τον τρόπο για να φτιάξεις μια στο σπίτι σου.