Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Αυτισμός: Συγκλονιστική έρευνα! Τελικά θεραπεύεται;

Δεν φαντάζεστε τι αποκάλυψαν

Αυτισμός: Συγκλονιστική έρευνα! Τελικά θεραπεύεται;
HEALTH NEWS 08.04.2020 11:19
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αυξημένα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, φαίνεται να είναι τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό, καθώς 1 στα 100 με 150 παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πριν από κάποια χρόνια 1 στα 800 παιδιά παρουσίαζε συμπτώματα... Τελικά υπάρχει θεραπεία ή όχι;

Σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Βαγιωνή, ο αυτισμός δεν μπορεί πάντα τα διαγνωστεί κατά τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, καθώς η διάγνωση μπορεί να είναι ασφαλής και έγκυρη από τα 3-5 έτη.

«Η συννοσηρότητα είναι σημαντική, γιατί αλλάζει και την κλινική εικόνα και την πορεία των παιδιών. Στην παιδική ηλικία, οι βασικές προκλήσεις είναι η είσοδος στο σχολείο, όπου αρχίζουν και οι θεραπείες. Ο αυτισμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και δεν διαρκεί μόνο μέχρι την παιδική ηλικία. Η κοινωνία μας οφείλει να πολεμά τον στιγματισμό για τον αυτισμό, καθώς ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό, ενώ παλαιότερα ήταν 1/800», επισήμανε ο κ. Βαγιωνής, τονίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά με αυτισμό τα οποία ωστόσο δεν τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι λόγω της καλής τους κατάστασης.

Οπως επισημάνθηκε σε ημερίδα, ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και στην καθημερινότητά τους. Αυτά τα παιδιά έχουν κανονική νοημοσύνη και μπορούν να φοιτήσουν σε ένα κανονικό σχολείο, έχοντας όμως παράλληλη στήριξη.

«Η συναισθηματική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλη, καθώς πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κατάθλιψη», υποστήριξε από την πλευρά της η παιδιατρική και ψυχιατρική νοσηλεύτρια - επισκέπτρια υγείας Βασιλική Ντρε. Την ανάγκη τα παιδιά με αυτισμό να έχουν ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις, τόνισε η συμβουλευτική ψυχολόγος Ιωάννα Φαντζίκη.

Στη σωστή «διαχείριση» παιδιών με αυτισμό στάθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος νομού Χανίων Ιωάννα Μαλανδράκη. «Ειδικά στην ηλικία της εφηβείας υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση. Διότι όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, μπαίνουν άλλες ανησυχίες ως προς την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον του παιδιού», υποστήριξε.

Στα Χανιά, ο σύλλογος είναι νεοσύστατος, αριθμεί όμως ήδη 30 μέλη, ενώ το ενδιαφέρον για νέες συμμετοχές είναι μεγάλο. Στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ζερβάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεκπαίδευσης για τα παιδιά με αυτισμό, ώστε να μην αντιμετωπίζουν συμπτώματα στιγματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελικά θεραπεύεται ο αυτισμός;

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει φάρμακο που θεραπεύει τον αυτισμό. Οι αυτιστικές διαταραχές παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η αντιμετώπισή τους είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτική και λιγότερο φαρμακευτική. Παράλληλα, η υποβολή των αυτιστικών παιδιών σε ειδικές εξαντλητικές δίαιτες δεν φαίνεται να βελτιώνει ή να επηρεάζει θετικά την κατάστασή τους, για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται. Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση παραμένει η εκπαιδευτική παρέμβαση που πρέπει:

  • Να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα (ακόμα και πριν την οριστικοποίηση της διάγνωσης).
  • Να είναι εντατική (από 25 ώρες / εβδομάδα ή 2 ώρες /ημέρα).
  • Να γίνεται από θεραπευτές με εμπειρία και ειδίκευση στο πρόβλημα.
  • Να χρησιμοποιεί ειδικά δομημένα προγράμματα με συγκεκριμένους στόχους.
  • Να γίνεται με ενεργή συμμετοχή των γονέων.

Εχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι η έγκαιρη και εντατική θεραπευτική παρέμβαση οδηγεί σε πλήρη αποκατάσταση σε ποσοστό 30%-40% των παιδιών με αυτιστικού τύπου διαταραχές.

Ωστόσο, λόγω των ημερών, δείτε εδώ ποια είναι τα 9 λάθη που κάνετε όσοι φοράτε μάσκα!

Πηγή: Tv24

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Σταμάτα να πίνεις χυμό πορτοκάλι μετά τις 9 το βράδυ - Δεν φαντάζεσαι τι μπορείς να πάθεις

Κορωνοϊός: Νέος τρόπος μετάδοσης του ιού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Share