Δώσε προσοχή! Έχεις δύσπνοια; Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις

Είναι ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δώσε προσοχή! Έχεις δύσπνοια; Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις

Η δύσπνοια είναι ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού και αυτή την περίοδο καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι για το τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που μας πιάσει.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναπνοή είναι μια μηχανική λειτουργία του οργανισμού, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σύνθετη, καθώς σε αυτή συμβάλλουν ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι μύες, τα νεύρα, οι αεραγωγοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος.

Τα προβλήματα στην αναπνοή μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω λειτουργίες και αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο (ΧΑΠ, εμφύσημα, πνευμονική ίνωση), πνευμονική εμβολή, νεφρική νόσο και νευρολογικές διαταραχές.

γυναίκα δύσπνοια

Προσοχή! Έτσι θα αντιμετωπίσετε την δύσπνοια

Αν παρατηρήσετε ότι έχετε δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά αυτό το διάστημα που η δύσπνοια είναι ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, μην την αμελήσετε. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας! Σε κάθε περίπτωση, και λίγο προτού μιλήσετε με κάποιον ειδικό, μπορείτε:

  • Σε περίπτωση που εκδηλώσετε δύσπνοια σε εσωτερικό χώρο, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μεταβείτε σε ανοιχτό σημείο με καθαρό αέρα.
  • Κάντε ένα μεγάλο διάλειμμα. Η δύσπνοια, αν δεν είναι αποτέλεσμα ιού ή νευρολογικών διαταραχών, οφείλεται σε άγχος και στρες. Γι’ αυτό δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας από τη στιγμή του επεισοδίου προτού επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε.
  • Αλλάξτε αμέσως θέση. Σηκωθείτε σε όρθια θέση ή καθίστε έχοντας την πλάτη σας επίσης όρθια. Το θέμα είναι να μην πιέζετε τους πνεύμονές σας. Αυτό σημαίνει μοιραία πως θα πρέπει να προσέχετε συνεχώς τη στάση του σώματος σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας αλλά και όταν κοιμάστε. Σε κάθε περίπτωση, οι πνεύμονές σας πρέπει να έχουν τον χώρο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.
  • Κάντε τεχνητές αναπνοές. Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας, προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις δύσπνοιές σας.
  • Βγάλτε όσα ρούχα ή αξεσουάρ μπορεί να δυσχεραίνουν την αναπνοή σας.
  • Προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Αν η δύσπνοια συνοδεύεται από πόνο στον θώρακα, το σαγόνι ή στους ώμους και παράλληλα έχετε έντονη εφίδρωση, τότε αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να πρόκειται για καρδιακή προσβολή.
  • Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ίσως είναι απαραίτητη η χορήγηση οξυγόνου με τη βοήθεια συσκευής, μετά τη συμβουλή του γιατρού σας, φυσικά. - Δείτε ωστόσο και ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών για τον πονοκέφαλο. Τι μας λένε;
ΠΗΓΗ TV 24