Η Λενιώ από τις Άγριες Μέλισσες έκανε ορμονοθεραπεία - Τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η Λενιώ από τις Άγριες Μέλισσες έκανε ορμονοθεραπεία - Τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι

Η Μαρία Κίτσου, ευρέως γνωστή και ως Λενιώ από τις Άγριες Μέλισσες, πρόσφατα αποκάλυψε πως έκανε ορμονοθεραπεία κι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα γι αυτή την μέθοδο. Τι είναι αλλά και ποιοι οι κίνδυνοι πίσω από αυτή;

Συγκεκριμένα, η Μαρία Κίτσου πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, Ενώπιος Ενωπίω και μεταξύ άλλων - δείτε εδώ όλη την συνέντευξή της - δήλωσε πως υπεβλήθη σε κάποια ορμονοθεραπεία στο παρελθόν η οποία την έκανε να πάρα κάποια κιλά τα οποία τώρα τα χάνει σιγά σιγά.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου βλέποντάς την της είπε: "Είσαι ο μόνος άνθρωπος που βλέπω εν μέσω καραντίνας και έχεις χάσει κιλά… Σου πάει η καραντίνα Μαρία Κίτσου"!

Και εκείνη απάντησε: "Είχα πάρει κάποια κιλά γιατί έκανε μια ορμονοθεραπεία, τη σταμάτησα και τώρα φτάνω στα κανονικά κιλά μου"!

Ορμονοθεραπεία: Πότε ενδείκνυται και πότε όχι

«Μια γυναίκα δεν μπορεί να στερηθεί τις ορμόνες της», πίστευαν με φανατισμό τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Εκτός από την πεποίθηση ότι οι ορμόνες ήταν ωφέλιμες, το θέμα ήταν και ιδεολογικό, και έτσι οι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση υποβάλλονταν σχεδόν μαζικά σε ορμονική υποκατάσταση – σε εξωγενή, δηλαδή, χορήγηση ορμονών. Στην πορεία, όμως, τα πράγματα αναθεωρούνται. Τα ευρήματα μεγάλων μελετών γίνονται πρωτοσέλιδα και εγείρουν ερωτήματα για τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας αυτής. Εσείς πρέπει, λοιπόν, να κάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης; Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Τα δεδομένα των ερευνών μεταφράζονται αλλιώς σε κάθε περίπτωση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η χρήση ορμονών δεν επαναφέρει τη γονιμότητα, δεν είναι ελιξίριο νεότητας. Έχει ενδείξεις και αντενδείξεις και κυρίως έχει χρονικούς περιορισμούς.

Να πάρω ή να μην πάρω;

Σε αυτό δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Η απόφαση για το αν χρειάζεται να πάρετε ή όχι υποκατάστατα ορμονών πρέπει να λαμβάνεται μετά από διεξοδική συζήτηση με το γιατρό σας, ο οποίος: * Θα λάβει υπόψη του το ιατρικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας. * Θα αξιολογήσει τα ιατρικά δεδομένα που θα προκύψουν από τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες θα σας έχει υποβάλει πριν. * Θα εκτιμήσει την ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. * Θα σας πληροφορήσει για όλα τα τελευταία δεδομένα.* Θα σας ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους και, αφού ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά, θα αποφασίσετε τελικά από κοινού για το αν θα υποβληθείτε ή όχι στη θεραπεία.

Να αποφεύγεται σε γυναίκες με:

Ατομικό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου (μαστού ή ενδομητρίου)

Σε αυτές τις γυναίκες, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν πρέπει να δίνεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού * Εδώ οι γνώμες των ειδικών διίστανται, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού. Γενικότερα, θεωρείται ότι η ορμονική υποκατάσταση μπορεί να επιβαρύνει τις γυναίκες με προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού, όταν μάλιστα η θεραπεία διαρκέσει για περισσότερο από 5 χρόνια. * Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό, πριν πάρει κανείς την απόφαση, να συγκρίνει το ρίσκο και το κέρδος: Αν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ήπια, καλύτερα οι γυναίκες αυτές να μην υποβληθούν σε αυτού του είδους τη θεραπεία.
* Αν, παρ’ όλα αυτά, ακολουθήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά με μαστογραφίες και ενδοκολπικούς υπερήχους.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα

Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αν και οι γυναίκες που παίρνουν υποκατάστατα ορμονών δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, παρ’ όλα αυτά, αν τελικά εμφανίσουν τη νόσο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Πρέπει, επίσης, να την αποφεύγουν και οι καπνίστριες με δεδομένο ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Ούτως ή άλλως, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκειά της.

Nοσήματα του ήπατος (ηπατίτιδα, κίρρωση)

Επειδή τα οιστρογόνα μεταβολίζονται στο συκώτι, δεν ενδείκνυται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποιο ηπατικό πρόβλημα, γιατί επιβαρύνει την κατάστασή τους.

Iστορικό θρομβώσεων ή με συμπτώματα θρομβώσεων

Γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων.

Yψηλή χοληστερίνη

Τα οιστρογόνα αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Χολολιθίαση

Καθώς αυξάνεται η χοληστερίνη εξαιτίας των οιστρογόνων, αυξάνεται και η πιθανότητα χολολιθίασης.

Πώς βοηθά

  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση, καθώς περιορίζει την οστική απώλεια και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων (βέβαια, εάν το πρόβλημα είναι μόνο η οστεοπόρωση, υπάρχουν άλλα φάρμακα που την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά).
  • Αμβλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, εφιδρώσεις, ξηρότητα κόλπου, νευρικότητα).
  • Τα συμπτώματα αυτά, χωρίς θεραπευτική παρέμβαση, διαρκούν συνήθως από 2-5 χρόνια και βιώνονται διαφορετικά από κάθε γυναίκα. Σε κάποιες τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ έντονα και σε κάποιες άλλες σχεδόν ανεπαίσθητα.
  • Ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.