Σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα; Ρίξτε στο σημείο μαγειρική σόδα για να το αντιμετωπίσετε

Θα σας σώσει

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα; Ρίξτε στο σημείο μαγειρική σόδα για να το αντιμετωπίσετε

Το καλοκαίρι ένας μεγάλος κίνδυνος που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι τα τσιμπήματα από διάφορα έντομα, τα οποία μπορεί να καταστούν μοιραία, όπως η Μέλισσες ή η Σφήκα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με απλά υλικά, όπως η μαγειρική σόδα.

Έτσι θα αντιμετωπίσετε το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας με μαγειρική σόδα

Εάν δεν είστε αλλεργικοί απλά αφαιρέστε το κεντρί.

Αν είναι ορατό (πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μέλισσα, αφού οι σφήκες δεν αφήνουν πίσω τους το κεντρί), προσπαθήστε να το απομακρύνετε σπρώχνοντάς το πλάγια με τα δάχτυλά σας. MH χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι γιατί είναι πιθανόν πιέζοντάς το να ελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο μέσα στην πληγή κι έτσι να πονέσει περισσότερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ - χρειάζεται να μην γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής που είναι καρφωμένο με τα δάκτυλα ή με τα νύχια μας διότι μπορεί αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω να σπρωχτεί ακόμα πιο βαθιά.

  • Καθαρίστε την περιοχή με προσοχή
  • Εφαρμόστε πάγο. Ακουμπήστε μια παγοκύστη για να αποφύγετε το πρήξιμο.
  • Πάρτε κάποιο αντιισταμινικό ή κρέμα κορτιζονούχο για τη φαγούρα και κάποιο παυσίπονο για τον πόνο αν χρειάζεται.
  • Εάν έχετε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μην διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σημεία και συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης

  • Κνίδωση.
  • Κνησμός στα μάτια.
  • Συσφιγκτικό αίσθημα στο λαιμό και στο θώρακα.
  • Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
  • Οίδημα του λάρυγγα, που προκαλεί δυσχέρεια αναπνοής.
  • Βήχας ή συριγμός.
  • Σοβαρή κνίδωση.
  • Κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετός. Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης.

Εάν το τσίμπημα είναι στο λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Γλείψτε ένα παγάκι ή να πιείτε άφθονο παγωμένο νερό. Αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή πρήζεστε στο πρόσωπο ή στο λαιμό, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Εάν γνωρίζετε την ευαισθησία σας για την εμφάνιση αλλεργικού σοκ, συμβουλευτείτε προληπτικά τον γιατρό σας και έχετε πάντα μαζί σας κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας (όπως αντιισταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις).

Προσοχή

  • Αν δεν υπάρχουν φάρμακα χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα, αμμωνία, ξίδι ή λεμόνι. Υπάρχει όμως διαφοροποίηση στη χρήση, αν μας τσιμπήσει μέλισσα βάζουμε αμμωνία ή πολτό από μαγειρική σόδα, γιατί το δηλητήριο είναι όξινο και με την αμμωνία εξουδετερώνεται.
  • Στο τσίμπημα της σφήκας το δηλητήριο είναι αλκαλικό και με το ξίδι (όξινο) εξουδετερώνεται. Αν το κάνουμε ανάποδα είναι σαν να υποβοηθήσαμε το τσίμπημα.

    Nα φοράτε ταυτότητα (λαιμό, χέρι) με την αλλεργική πάθηση σας και με τηλέφωνο επικοινωνίας με άτομο που είναι ενήμερο για το νόσημα σας σε περίπτωση απώλειας επαφής με το περιβάλλον.

Ωστόσο, τώρα που έχουν ξεκινήσει οι βουτιές στην θάλασσα, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και στις μέδουσες. Το τσίμπημα της είναι επικίνδυνο, όμως σας έχουμε 5+1 οδηγίες για να το αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να βγάλετε το δηλητήριο της με την χρήση μαγειρικής σόδας. Δείτε εδώ πως.

Σας τσίμπησε κουνούπι; Με αυτό το μείγμα με μαγειρική σόδα αντιμετωπίστε την φαγούρα

Με την είσοδο της Άνοιξης και τις πρώτες ζέστες που έχουν πιάσει τα κουνούπια έκαναν την εμφάνιση τους και ήδη σίγουρα θα... ταλαιπωρούν πολλούς. Ωστόσο, σας έχουμε την λύση αν σας έχει τσιμπήσει κάποιο. Μπορείτε με το παρακάτω μείγμα να εξαφανίσετε την φαγούρα με την χρήση της μαγειρικής σόδας.

Ένα από τα πιο κοινά τσιμπήματα του καλοκαιριού βρίσκει τον μάστορά του και μάλιστα στην κουζίνα σας, αφού μαγειρική σόδα έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας. Ωστόσο, αν δεν έχετε πρέπει σίγουρα να αγοράσετε. Είναι πολύ οικονομική και έχει άπειρες χρήσεις.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του σπιτιού, σε διάφορα μυστικά ομορφιάς, στο φαγητό, όπως και στο σώμα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να εξαφανίσετε τα σπυράκια από τσίμπημα κουνουπιού...

Πάρτε ένα ποτήρι νερό και διαλύστε σε αυτό 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. Βουτήξτε μέσα στο νερό μια καθαρή πετσέτα και βάλτε τη στο τσίμπημα. Κρατήστε την εκεί για 15-20 λεπτά. Ξεπλύντε το σημείο με ζεστό νερό. Το όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) είναι μια ήπια αλκαλική ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της ισορροπίας του pH του δέρματός σας.

τρόποι για να μη σε τσιμπήσουν τα κουνούπια

Δεν έχεις ωστόσο, κουνούπια στο σπίτι, αλλά... ποντίκια; Σου έχουμε και πάλι την λύση. Με μαγειρική σόδα θα τα εξαφανίσεις μια και καλή.