Κίνδυνος αιμορραγίας - Μην φάτε σκορδαλιά την 25η Μαρτίου αν...

Μεγάλη προσοχή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κίνδυνος αιμορραγίας - Μην φάτε σκορδαλιά την 25η Μαρτίου αν...

Μία ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, όμως, γεννάται ένα ερώτημα: μπορεί άραγε να το παρακάνει κάποιος με το σκόρδο; Και τι ισχύει για το σήμα κατατεθέν της ημέρας, την σκορδαλιά;

Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα. Τα βασικά συστατικά της σκορδαλιάς είναι σκόρδο, ελαιόλαδο και ψωμί ή πατάτες. Όλα είναι παραδοσιακά, αγνά υλικά που δεν βλάπτουν σε κάτι την υγεία, εφ’ όσον δεν γίνεται υπερκατανάλωση. Ειδικά το σκόρο «παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία», λέει ο κλινικός διαιτολόγο-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου ΛΑΪΚΟ στην Αθήνα.

«Η πικάντικη μυρωδιά του οφείλεται σε μία οργανική ένωση θείου που ονομάζεται αλλισίνη. Η ένωση αυτή, καθώς και τα θειούχα συστατικά του, έχουν πολλές ωφέλιμες επιδράσεις, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και καταπολεμούν μύκητες και βακτήρια».

Για όσους μαγειρεύουν, το σκόρδο είναι ένα αγαπημένο άρτυμα, χάρη στην πικάντικη γεύση και το άρωμά του. Για τους λάτρεις της υγείας, είναι ένα από τα «ελιξίρια» που προφυλάσσουν από πολλά δεινά. Μία ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, όμως, γεννάται ένα ερώτημα: Mπορεί άραγε να το παρακάνει κάποιος με το σκόρδο; Και τι ισχύει για το σήμα κατατεθέν της ημέρας, την σκορδαλιά; Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα. Τα βασικά συστατικά της σκορδαλιάς είναι σκόρδο, ελαιόλαδο και ψωμί ή πατάτες. Όλα είναι παραδοσιακά, αγνά υλικά που δεν βλάπτουν σε κάτι την υγεία, εφ’ όσον δεν γίνεται υπερκατανάλωση.

Ειδικά το σκόρδο «παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία», λέει ο κλινικός διαιτολόγο-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου ΛΑΪΚΟ στην Αθήνα.

«Η πικάντικη μυρωδιά του οφείλεται σε μία οργανική ένωση θείου που ονομάζεται αλλισίνη. Η ένωση αυτή, καθώς και τα θειούχα συστατικά του, έχουν πολλές ωφέλιμες επιδράσεις, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και καταπολεμούν μύκητες και βακτήρια».

Μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης σκόρδου είναι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας. «Το σκόρδο φαίνεται να έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας όταν καταναλώνεται από άτομο που παίρνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα ή πρόκειται να χειρουργηθούν», επισημαίνει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Το 2016 αναφέρθηκε η περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος έπαθε... διαβάστε περισσότερα εδώ.