Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα με σιρόπι για το βήχα

Σχετική ανακοίνωση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα με σιρόπι για το βήχα

Η εταιρεία Douridas Lab οφείλει να επικοινωνήσει με τους πελάτες της και να το αποσύρει από την αγορά το φυτικό σιρόπι για τον βήχα Syromel Plus, καθώς στην ανάκληση του προχώρησε ο ΕΟΦ (όπως και 13 συμπληρώματα διατροφής).

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της παρτίδας 21172 του συμπληρώματος διατροφής SYROMEL PLUS, με ημ. Λήξης 10/24 λόγω του ότι τα αποτελέσματα των Δοκιμών/Αναλύσεων του εργαστηρίου του ΕΟΦ δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο PH.

Η εταιρεία ΔΟΥΡΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ ( Douridas Lab.)που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του
προϊόντος οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να
τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες αντιυπερτασικού φαρμάκου

ΕΟΦ Syromel Plus

Στην ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων φαρμάκου για την υπέρταση προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά την ανάκληση για συμπλήρωμα διατροφής για την δυσκοιλιότητα.

Πρόκειται για το φαρμακευτικό προϊόν Accuretic f.c tab (20+12,5)mg/tab. Η ανάκληση γίνεται λόγω υπέρβασης του ορίου της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης για την πρόσμιξη N-nitroso-quinapril, μετά τον καθορισμό του ορίου αποδεκτής πρόσληψης των 18ng/ημέρα για τη συγκεκριμένη πρόσμιξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αριθμός παρτίδας: FK8680 με ημερομηνία λήξης 08/2024
Αριθμός παρτίδας: FJ1109 με ημερομηνία λήξης 04/2024
Αριθμός παρτίδας: CR0367 με ημερομηνία λήξης 05/2022
Αριθμός παρτίδας: AR1616 με ημερομηνία λήξης 04/2022
Αριθμός παρτίδας: CJ7198 με ημερομηνία λήξης 04/2022

Ο ΕΟΦ καλεί την εταιρεία Pfizer Ελλάς Α.Ε., ως Κάτοχο Άδειας κυκλοφορίας, να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ανακλήσεις παρτίδων του συγκεκριμένου φαρμάκου έχουν γίνει και σε άλλες χώρες μέσα στον Μάρτιο, όπως στον Καναδά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται τις αρμόδιες καναδικές αρχές, η μακροχρόνια έκθεση στην πρόσμιξη N-nitroso-quinapril σε επίπεδα πάνω από το όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου. Ειδικότερα, η καναδική υπηρεσία Health Canada αναφέρει ότι οι νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι αβλαβείς σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν σε διάφορες τροφές, πόσιμο νερό, ακόμα και στον αέρα. Η πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο απαιτεί μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα, την οποία η καναδική υπηρεσία ορίζει ως «καθημερινή χρήση για 70 χρόνια».

TAGS