ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Προσοχή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), με σημερινή του ανακοίνωση, γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει άμεσα από την αγορά παρτίδες ενός γνωστού συμπληρώματος διατροφής, το ίδιου και ενός αντιθρομβωτικού φαρμάκου.

Το προϊόν που ανακαλεί ο ΕΟΦ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε «λόγω παρουσίας αιθυλενοξειδίου σε α’ ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του».

Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής LAXANEY 45 tabs. Οι παρτίδες που ανακαλούνται είναι οι εξής:

70010721 με ημ. λήξης 7/2024
70010921 με ημ. λήξης 9/2024
70011021 με ημ. λήξης 10/2024
70021021 με ημ. λήξης 10/2024
70011121 με ημ. λήξης 11/2024
70011221 με ημ. λήξης 12/2024

«Το προϊόν διακινείται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Ε.Ι.ΖΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας Ε.Ι.ΖΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένουνα το αποσύρουν από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Έγινε ανάκληση και rapid test από τον ΕΟΦ

Μετά τις παρτίδες φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, στην ανάκληση κιτ διαγνωστικού ελέγχου προχώρησε ο ΕΟΦ μετά από ελέγχους που διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας, στη Θεσσαλονίκη, σε δύο υποκαταστήματα ιδιωτικής εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαγνωστικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test), με αντικείμενο τη νομιμότητα της λειτουργίας της και των υπηρεσιών που παρέχει.που παρέχει.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η χρήση συγκεκριμένου ιατροτεχνολογικού προϊόντος (κιτ διαγνωστικού ελέγχου-rapid test), το οποίο δεν έφερε την ειδική σήμανση CE και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τις απαιτήσεις συμμόρφωσης στις οδηγίες χρήσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οδηγία 98/79/Ε.Κ.).

O ΕΟΦ ανακαλεί rapid test

Οι ελεγκτές–επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας γνωστοποίησαν τα ευρήματα του ελέγχου στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, με αποτέλεσμα ο ΕΟΦ να ανακαλέσει το συγκεκριμένο προϊόν από την αγορά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Οι έλεγχοι για τη νομιμότητα διενέργειας και καταχώρισης διαγνωστικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια στη βάση καταγγελιών αλλά και αυτεπάγγελτων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών και εποπτικών Αρχών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

TAGS