Για να μην ξανά αγοράσεις κρέμα - Ανακούφισε το πόνο του εγκαύματος από την παραλία με μαγειρική σόδα

Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Για να μην ξανά αγοράσεις κρέμα - Ανακούφισε το πόνο του εγκαύματος από την παραλία με μαγειρική σόδα

Πήγες παραλία και ο ήλιος σε έκαψε με αποτέλεσμα να πάθεις έγκαυμα και να πονάς παντού; Φτιάξε αυτό το μείγμα με μαγειρική σόδα και νερό και δεν θα νιώθεις τίποτα.

Ξέρω, ξέρω, έχεις ξεκινήσει ήδη τα μπανάκια και είσαι σε πολύ καλή διάθεση που επιτέλους πήρες λίγο χρωματάκι! Αλλά, μήπως, το... παράκανες; Μήπως αποκοιμήθηκες στην ξαπλώστρα και ξέχασες να ανανεώσεις το αντηλιακό σου και κάηκες λιγάκι; Μην σκας! Όλες το έχουμε πάθει! Και την λύση για αυτό μπορείς να την βρεις στο σπίτι σου!

Μιας όμως και μιλάμε για παραλία, δες εδώ πως μπορείς να καθαρίσεις το μαγιό σου με μαγειρική σόδα.

Το μυστικό με μαγειρική σόδα για να μην πονάνε τα εγκαύματά σου

Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική γιατί η μαγειρική σόδα θεωρείται ότι απορροφά το δηλητήριο και δρα κατά της κοκκινίλας και του πρηξίματος. Ρίχνουμε σόδα και νερό πάνω στο τσίμπημα και αφήνουμε να στεγνώσει. Βοηθάει ακόμα και στο ελαφρύ κάψιμο από τον ήλιο.

 Ανακούφισε το πόνο του εγκαύματος από την παραλία με μαγειρική σόδα

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα;

Δράσε άμεσα

Παράμεινε σε ένα δροσερό μέρος. Μπορείς να εφαρμόσεις μία υγρή, δροσερή κομπρέσα στο πάσχον σημείο. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εκτεθείς στον ήλιο περαιτέρω.

Ντους

Κάνε συχνά δροσερά, όχι παγωμένα, ντους με άφθονο νερό. Έτσι, θα εμποδίσεις την περαιτέρω εισχώρηση του εγκαύματος και παράλληλα, θα ανακουφιστείς. Μη χρησιμοποιείς προϊόντα με άρωμα και διάφορα έλαια, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ρούχα

Προτίμησε ελαφριά, κατά προτίμηση βαμβακερά, ρούχα. Καλό είναι να αποφύγεις τα συνθετικά υφάσματα και τις στενές γραμμές, καθώς έτσι αποτρέπεις το δέρμα από το να αναπνέει.

Κατανάλωσε υγρά

Όταν έχεις καεί από τον ήλιο, η απώλεια των υγρών είναι μεγαλύτερη. Είναι σημαντικό, λοιπό, να πίνεις αρκετό νερό, προκειμένου να αποφύγεις την αφυδάτωση.

Ενυδάτωση

Φρόντισε τη συχνή ενυδάτωση του δέρματος με μία κρέμα για ηλιακά εγκαύματα. Καλό είναι να μην περιέχει πρόσθετα αρώματα και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Εφάρμοσε το προϊόν αμέσως μετά το μπάνιο και αρκετές φορές μέσα στην ημερά. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα με καταπραϋντικά συστατικά, που θα σε ανακουφίσουν αλλά θα αναπληρώσουν και την υγρασία του δέρματος. Αποτελεσματικά συστατικά για τα εγκαύματα είναι η αλόη, η καλεντούλα και το γιαούρτι. Καλό θα ήταν να εφαρμόσεις επίσης κομπρέσες φυσιολογικού ορού.

Μην τραυματίσεις το σημείο

Είναι πολύ σημαντικό να μην τρίψεις το σημείο που έχει καεί και να μην το ερεθίζεις. Χρειάζονται απαλές και ταμποναριστές κινήσεις για την εφαρμογή της κρέμας σου. Μπορείς επίσης να σκουπίσεις το σημείο μετά το μπάνιο με μία γάζα. Αν υπάρχουν φυσαλίδες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις «σπάσεις», καθώς εγκυμονούν κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης.

Αναλγητικά

Αν υπάρχει πόνος, μπορείς να καταναλώσεις παυσίπονα, όπως είναι τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη, για να ανακουφιστείς.