Καθάρισε το μαγιό σου από λεκέδες φαγητού και κοκτέιλ - Πασπάλισε το με μαγειρική σόδα και...

Το πιο έξυπνο κόλπο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Καθάρισε το μαγιό σου από λεκέδες φαγητού και κοκτέιλ - Πασπάλισε το με μαγειρική σόδα και...

Το καλοκαιράκι έφτασε και ήρθε η ώρα για μπάνιο στη θάλασσα με ένα κοκτέιλ στο χέρι και στη συνέχεια για φαγητό σε μια ωραία ταβέρνα. Μπορεί λοιπόν όλο αυτό να σας φαίνεται το ιδανικό όνειρο, ωστόσο όταν λερώνουμε τα αγαπημένα μας ρούχα με λάδι ή σάλτσα γίνεται... εφιάλτης. Ειδικά μάλιστα, αν είναι καινούργια.

Το πιο σύνηθες ωστόσο το καλοκαίρι είναι να λερώνουμε το μαγιό μας γιατί στις διακοπές είναι το μόνο που φοράμε. Εμείς, βρήκαμε τον σούπερ τρόπο για να το καθαρίσεις μόνο με δυο υλικά.

Το μείγμα με μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις τον λεκέ από το μαγιό

Τι κάνουμε αν για παράδειγμα δημιουργηθεί λεκές από φαγητό ή από κάποιο καλοκαιρινό κοκτέιλ; Στην αρχή βρέχουμε το μαγιό με κρύο νερό. Ρίχνουμε μετά τοπικά πάνω στο λεκέ υγρό πιάτων και πασπαλίζουμε λίγη σόδα μαγειρικής (δείτε πως να φτιάχνετε και δικό σας μαλακτικό). Αφήνουμε λίγα λεπτά να δράσουν τα δύο αυτά υλικά μαζί, τρίβουμε και ξεβγάζουμε.

Μαγιό μαγειρική σόδα

Ο σωστός τρόπος για να πλύνετε ένα μαγιό

  • Το πλύσιμο του μαγιό πρέπει να γίνεται στο χέρι με άφθονο κρύο νερό και όχι στο πλυντήριο ρούχων. Ο κάδος του πλυντηρίου και το στύψιμο θα προκαλέσει φθορά στη φόρμα – ελαστικότητα του μαγιό. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε το μαγιό σας με αρκετό κρύο νερό κάθε φορά που γυρνάτε από το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα. Ιδανικά αφήστε το να μουλιάσει σε μια λεκάνη με νερό για 5-10 λεπτά προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα αντηλιακού, ιδρώτα, αλατιού ή χλωρίου.
  • Μην τρίβετε με δύναμη ή με εργαλεία όπως βούρτσες το μαγιό διότι θα καταστραφεί το ύφασμα του.
  • Καλό θα είναι κάθε 3-4 φορές πλυσίματος του μαγιό να προσθέτετε λίγο υγρό απορρυπαντικό, το οποίο όμως θα ξεπλένετε πάρα πολύ καλά. Αν παραμείνει απορρυπαντικό πάνω στο μαγιό ενδέχεται να χαλάσει το ύφασμα ή να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα σας όταν το φορέσετε.
  • Αφού πλύνετε το μαγιό σας, στύψτε το καλά με απαλές κινήσεις και αφήστε το να στεγνώσει σε μια επίπεδη επιφάνεια στη σκιά, σε έναν χώρο που αερίζεται καλά. Ο ήλιος μπορεί να ξεθωριάσει τα χρώματα και να αλλοιώσει την όψη του μαγιό. Ιδανικά, τοποθετήστε το να στεγνώσει πάνω σε μια στεγνή καθαρή πετσέτα.
  • Αποφύγετε να το αφήνετε βρεγμένο και κουλουριασμένο, διότι αναπτύσσονται βακτήρια. Πέρα όμως από το σημαντικότερο που είναι η υγεία, το μαγιό αποκτά και άσχημη μυρωδιά λόγω της υγρασίας που συγκρατεί.
  • Επίσης, μην αποθηκεύετε το βρεγμένο μαγιό σας σε πλαστική σακούλα, διότι και πάλι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε αμέσως το μαγιό μετά την χρήση, ρίξτε λίγο κρύο νερό, στύψτε το απαλά και πλύντε το σχολαστικά αργότερα.