Με πατζάρι, λάιμ και... - Το ιδανικό σπιτικό ρόφημα για να πίνεις μετά την γυμναστική

Θα γίνεις στυλάκι!

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Με πατζάρι, λάιμ και... - Το ιδανικό σπιτικό ρόφημα για να πίνεις μετά την γυμναστική

Αν είσαι λάτρης της γυμναστικής ή απλά κάνεις ασκήσεις προκειμένου να χάσεις μερικά κιλά τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, σου έχουμε το ιδανικό σπιτικό ρόφημα για να το πίνεις μετά την προπόνησή σου, το οποίο είναι θρεπτικό και σούπερ δροσιστικό, όπως κι αυτό με ανανά και λεμόνι!

Έχει μέσα πατζάρι και λάιμ και μπορείς να το φτιάξεις μέσα σε 2-3 λεπτά.

Σπιτικό ρόφημα με πατζάρι, αλάτι και λάιμ

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά και εφοδιασμένο με νιτρικό άλας που βελτιώνει την επίδοση κατά την άσκηση. Το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα ενώ το λάιμ βοηθά στην αύξηση του μήκους και πλάτους των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Υλικά

– 1 παντζάρι, μόνο τη ρίζα όχι το κοτσάνι (ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομματάκια)
– 1 κουταλιά χυμό λάιμ
– 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το παντζάρι σκέτο σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα ποτήρι. Προσθέτουμε το χυμό λάιμ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και πίνουμε.

Σπιτικό ρόφημα με πατζάρι, αλάτι και λάιμ

Πώς βοηθούν στην υγεία μας τα πατζάρια

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση: Έρευνα Βρετανών επιστημόνων του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης. Αρκούν 250 ml χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας: Τα νιτρικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς. Ως αποτέλεσμα έχετε μεγαλύτερες αντοχές και μπορείτε να γυμνάζεστε για περισσότερο χρόνο. Ισπανική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι αθλητές που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν περισσότερες αντοχές.

Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου: Εκτός της μεταφοράς οξυγόνου στους μυς, τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση.

Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα: Τα παντζάρια βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο προλαμβάνουν την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.

Πηγή: onmed.gr