Καρκίνος του μαστού: Πότε θα πρέπει να γίνεται γενετικός έλεγχος;

Καρκίνος του μαστού: Πότε θα πρέπει να γίνεται γενετικός έλεγχος;

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και έρχεται να θυμίσει σε όλες τις γυναίκες το πιο σημαντικό ραντεβού στη ζωή τους: το ραντεβού με την πρόληψη.

Δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοστών ίασης της νόσου σε αρχικά στάδια, ο προληπτικός έλεγχος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να ιδωθεί ως το «δώρο» που η κάθε γυναίκα οφείλει να προσφέρει στον εαυτό της. Σε αυτή τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, η επιστήμη της Γενετικής αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχο», προσφέροντάς μας διαγνωστικά εργαλεία τα οποία μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον εξατομικευμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Φιλοξενούμε την κ. Δανάη Παλαιολόγου, Μοριακό Βιολόγο-Γενετίστρια, MSc, PhD του Genesis Genoma Lab, η οποία μας ενημερώνει για τις εξετάσεις που υπάρχουν πλέον στη διάθεσή μας, ώστε να γνωρίζουμε αν και σε τι βαθμό κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού.

Πώς ο γενετικός έλεγχος συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Στο πλαίσιο της πρόληψης είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει εάν έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Για την εκτίμηση αυτού του κινδύνου σημαντικό ρόλο παίζει τόσο το οικογενειακό ιστορικό, εάν υπάρχει δηλαδή άλλο συγγενικό πρόσωπο που έχει νοσήσει από καρκίνο, όσο και τα αποτελέσματα ενός γενετικού ελέγχου.

Ο γενετικός έλεγχος ως μέσο πρόληψης έχει στόχο την ανάλυση ορισμένων γονιδίων, τα οποία όταν φέρουν μεταλλάξεις σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μεταξύ των οποίων είναι και ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Το Genesis Genoma Lab, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας αλληλούχισης επόμενης γενιάς προσφέρει ένα διευρυμένο γενετικό έλεγχο 30 γονιδίων που σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση ανάπτυξης γυναικολογικών καρκίνων (μαστού, ωοθηκών και ενδομητρίου) και άλλων συχνών καρκινικών συνδρόμων.

Ποιοι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη γονιδιακών μεταλλάξεων;

Ο γενετικός έλεγχος κληρονομικής προδιάθεσης για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού απευθύνεται:

  1. στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία,
  2. σε γυναίκες και άντρες με θετικό οικογενειακό ιστορικό, υπάρχουν δηλαδή άτομα στην οικογένειά τους τα οποία έχουν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία ή έχουν εμφανίσει παραπάνω από έναν τύπο καρκίνου
  3. σε όποια γυναίκα επιθυμεί να γνωρίζει αν έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Ποια είναι τα ποσοστά ακρίβειας του γενετικού ελέγχου και πώς θα πρέπει να «ερμηνεύονται» τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων;

Η ακρίβεια των γενετικών ελέγχων που πραγματοποιούνται με τις σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογίας είναι πολύ υψηλή. Ένα θετικό αποτέλεσμα, στο οποίο ανιχνεύθηκε μια παθολογική μετάλλαξη σε ένα από τα αναλυθέντα γονίδια, σημαίνει ότι η εξεταζόμενη έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει κάποιον ή κάποιους τύπους καρκίνου στην πορεία της ζωής της.

Σε κάθε περίπτωση, πριν και μετά την πραγματοποίηση του ελέγχου προτείνεται η διενέργεια γενετικής συμβουλευτικής, μιας συζήτησης δηλαδή με ειδικευμένο κλινικό γενετιστή, ο οποίος θα εξηγήσει στον εξεταζόμενο τη διαδικασία, τα οφέλη και τους περιορισμούς της κάθε εξέτασης, αλλά και τη σημασία των αποτελεσμάτων του γενετικού ελέγχου, τόσο για τον εξεταζόμενο όσο και για τα μέλη της οικογένειάς του.

Σε περίπτωση παθολογικού ευρήματος, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί και σε ογκολόγο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιστατικού μέσω της κλινικής παρακολούθησης και της επιλογής κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα genlab.gr ή καλέστε στο τηλ.: 210 68 03 130. Το εργαστήριο Genesis Genoma Lab βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 302 στο Χαλάνδρι.

Ακολουθήστε το Eργαστήριο Genesis Genoma σε Facebook, Instagram και Linkedin.

Genesis Genoma Lab