Κατάθλιψη: Βοήθησε τους ανθρώπους που αγαπάς! Τι να ΜΗΝ πεις σε κάποιον που πάσχει από τη νόσο!

Είχε κάποιος κοντινός σου αυτές τις σκέψεις;

Κατάθλιψη: Βοήθησε τους ανθρώπους που αγαπάς! Τι να ΜΗΝ πεις σε κάποιον που πάσχει από τη νόσο!

Είναι γεγονός ότι η κατάθλιψη έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών ανθρώπων στις μέρες μας και ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να βρίσκονται στον στενό μας κύκλο.

Η ψυχολογία των ατόμων αυτών είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, σε σημείο που να οδηγούνται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, και γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως να διαχειριστούμε μία κουβέντα μαζί τους. Ακολουθεί μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: "Είμαι στρεσαρισμένη και παίρνω αγχολυτικά χάπια για να κοιμηθώ! Νιώθω πως αν δεν τα πάρω δεν μπορώ!" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Αν θες να βοηθήσεις κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη ΜΗΝ πεις τα παρακάτω πράγματα:

"Απλώς χρειάζεσαι να σε δει περισσότερο ο ήλιος! Βγες για τρέξιμο! Διώξε τις άσχημες σκέψεις!"

Δεν διαφωνούμε πως η άσκηση, ο ήλιος και το καλό φαγητό δεν συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας, αλλά με το να του προτείνουμε να κάνει αυτά τα πράγματα σαν να είναι μια "μαγική θεραπεία", χάνουμε όλο το νόημα. Το άτομο δεν κάνει απλώς άσχημες σκέψεις αλλά νιώθει σαν να "πνίγεται". Και χρειάζεται κάτι παραπάνω από συμβουλές "υγείας" και "καλής ζωής" για να το ξεπεράσει αυτό.

Δείτε ακόμη: "Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου κι έχω κλειστεί στον εαυτό μου!" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

"Η κατάθλιψη δεν ισχύει. Είναι όλα στο μυαλό σου. Κι εγώ στεναχωριέμαι καμιά φορά, ξέρεις."

Με το να υποστηρίζεις ότι η κατάθλιψη είναι κάτι που μπορεί να φύγει στο δευτερόλεπτο και μάλιστα πως δεν υφίσταται καν, είναι σαν να υποτιμάς τη νοημοσύνη και τα συναισθήματα αυτού που έχεις απέναντί σου. Αν μπορούσε να τη "διώξει" τόσο εύκολα θα το είχε ήδη κάνει.

"Υπάρχουν άλλοι που περνάνε πολύ χειρότερα. Πρέπει να νιώθεις τυχερός. Η ζωή σου κυλάει μια χαρά σε σχέση με άλλους."

Ναι το να σκεφτόμαστε πως υπάρχουν και χειρότερα υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι ένας τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για την κατάστασή μας. Στην περίπτωση του καταθλιπτικού ατόμου όμως, η συμβουλή αυτή του δημιουργεί περισσότερο ενοχές παρά ανακούφιση.

Όντως, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη γνωρίζουν τα καλά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή τους, όμως ο εγκέφαλός τους δυσκολεύεται να τους παρακινήσει να νιώσουν ευγνωμοσύνη για αυτά. Επομένως, τι είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν όσοι πάσχουν από αυτή τη νόσο;

Να τι πρέπει να πείτε για να βοηθήσετε:

Δείτε ακόμη: Θες να είσαι ευτυχισμένη; Υιοθέτησε αμέσως αυτές είναι τις 9 συνήθειες!

"Σ'αγαπώ. Είμαι εδώ για σένα."

Είναι πολύ εύκολο να μισείς τον εαυτό σου όταν πάσχεις από κατάθλιψη, καθώς νιώθεις πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να νιώσεις ξανά χαρούμενος. Οπότε, το να γνωρίζεις πως υπάρχει κάποιος που σε νοιάζεται και είναι εκεί για σένα είναι σίγουρα κάτι που κάνει την κατάσταση πολύ πιο ανώδυνη.

"Πώς μπορώ να βοηθήσω;"

Όσοι πάσχουν από τη νόσο της κατάθλιψης έχουν την αίσθηση πως έχουν να κουβαλήσουν στους ώμους τους ένα ασήκωτο φορτίο. Άρα το να προσφερθεί κάποιος να βοηθήσει σε αυτό είναι για το άτομο μια ανακούφιση καθώς δε νιώθει μόνος του σε όλο αυτό.

Δείτε ακόμη: "Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου κι έχω κλειστεί στον εαυτό μου!" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

"Είσαι σημαντικός για μένα."

Όταν παλεύεις με το τέρας της κατάθλιψης αισθάνεσαι πως δεν προσφέρεις τίποτα στον κόσμο και η ύπαρξή σου δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Έτσι, το να γνωρίζεις πως είσαι σημαντικός ακόμα και για ένα άτομο προσφέρει μια ευχαρίστηση μέσα σε όλη την απόγνωση.

Γι'αυτό μην ξεχνάτε να θυμίζετε στους τριγύρω σας που νιώθουν αυτό το βάρος της κατάθλιψης πως κατανοείτε την κατάστασή τους και είστε εκεί για ό,τι χρειαστούν!