Θες να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή; 5+1 συμβουλές για να το καταφέρεις!

Σύμφωνα με έρευνες...

Θες να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή; 5+1 συμβουλές για να το καταφέρεις!

Υπάρχει επιστημονική συνταγή για την ευτυχία και την μακροβιότητα; Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν πίστευε πως για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή θα πρέπει να την εξαρτήσουμε από στόχους, όχι από ανθρώπους και αντικείμενα.

Τι λένε οι σύγχρονοι επιστήμονες; Ποιες είναι οι δικές τους οδηγίες για μια καλή ζωή; Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Έχεις άγχος στη δουλειά; 10+5 συμβουλές για να... επιβιώσεις!

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρακολούθησε 800 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών -δηλαδή σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του βίου τους- και κατέληξε στα έξι πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να έχουν πιο ευτυχισμένες ζωές:

1.Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ουσίες και τα οινοπνεύματα δεν βλάπτουν μονάχα σοβαρά την υγεία αλλά και τις σχέσεις.

2.Τα χρόνια της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά ευεργετικά. Οι απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου έζησαν καλύτερα και περισσότερο.

3.Μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία οδηγεί σε μια χαρούμενη ενήλικη ζωή που διαρκεί περισσότερο. Το πόσο αγαπηθήκατε ως παιδί είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο και πως θα ζήσετε.

Δείτε ακόμη: 6+1 χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων!

4.Οι σχέσεις είναι το παν για την ανθρώπινη ευτυχία και ευεξία. Και ποιο είναι το πλέον συνηθισμένο λάθος; Όταν κάποιες σχέσεις ξεθωριάζουν ή τελειώνουν, δεν καταβάλλουμε προσπάθεια στο να χτίσουμε νέους δεσμούς.

5.Οι δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων είναι σημαντικές για την εξέλιξη μας. Ο τρόπος που «απαντάμε» στις οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματα είναι ενδεικτικός για το πώς και πόσο ζούμε.

6.Η προσφορά στους άλλους και η ανάπτυξη μιας κοινότητας μας καθιστά λιγότερο εγωιστές και περισσότερο ευτυχισμένους.

Το ένα τρίτο του δείγματος -δηλαδή 268 άνθρωποι- ήταν απόφοιτοι του Χάρβαρντ με ημερομηνία γέννησης γύρο στα 1920. Όσο για τα άλλα δύο επιμέρους δείγματα της έρευνας; Το ένα ήταν βιομηχανικοί εργάτες και το άλλο γυναίκες. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μελέτες για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου σε βάθος δεκαετιών.