Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

«Τελευταία θέλω να μένω συνέχεια μόνος μου, να ανησυχήσω»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση του;

«Τελευταία θέλω να μένω συνέχεια μόνος μου, να ανησυχήσω»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 11.11.2019 07:41

Ο ειδικός του YouWeekly.gr είναι εδώ και απαντά σε όλα σας τα διλήμματα! «Τελευταία θέλω να μένω συνέχεια μόνος μου, να ανησυχήσω»;

«Τελευταία παρατηρώ αλλαγές σε μένα. Γίνομαι πιο μοναχικός και αποφεύγω τα ταξίδια και τις εξόδους. Προτιμώ να μένω μόνος και να διαβάζω. Θέλω να έχω την ηρεμία μου…»

«Η φίλη μου υποφέρει ψυχολογικά. Πώς να την πείσω να πάει σε ειδικό;»! Ο ειδικός του Youweekly σου απαντά!

Κωνσταντίνος

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Η κατάσταση αυτή που περιγράφεις δεν είναι φυσιολογική και είναι σημαντικό να αρχίσεις να ανησυχείς για αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου. Στην ουσία θα έπρεπε να υπάρχει η επιθυμία για εξόδους, ταξίδια, να βλέπεις φίλους και η απουσία τους να σε ενοχλεί. Πρέπει να αναρωτηθείς για αυτή τη δυσκολία σου αν είναι κάτι που έχει ξεκινήσει πρόσφατα ή αν υπάρχει από την παιδική ή την εφηβική σου ηλικία. Αν είναι πρόσφατο φαινόμενο, μπορεί να κρύβει την ύπαρξη μιας ψυχολογικής διαταραχής. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή που έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, ένα εκ των οποίων είναι η κοινωνική απόσυρση, η έλλειψη επιθυμίας για δραστηριότητες και κοινωνικές συναναστροφές. Αν αυτή η απομόνωση που έχεις ξεκινάει από την παιδική ή εφηβική σου ηλικία, είναι πιθανό να δείχνει ότι ο τρόπος που σε μεγάλωσαν οι γονείς σου δεν σου καλλιέργησε την ανάγκη και την ευχαρίστηση να αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους. Ισως και οι γονείς σου να ήταν εσωστρεφείς και δεν επένδυαν ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις. Οποια όμως και να είναι η αιτιολογία, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Σε περίπτωση που από μόνος σου δεν το καταφέρεις, είναι ωφέλιμο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.

ΠΗΓΗ: TV24

"Νομίζω ότι δεν είμαι δυναμική και δεν πετυχαίνω τους στόχους μου... Φταίω εγώ;" Ο ειδικός του YouWeekly σου απαντά!

"Νομίζω ότι δεν είμαι δυναμική και δεν πετυχαίνω τους στόχους μου... Φταίω εγώ;" Ο ειδικός του YouWeekly απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα ψυχολογικά ζητήματα!

Το ερώτημα έχει ως εξής!

ΝΙΩΘΩ ΑΝΙΚΑΝΗ...

Νομίζω ότι δεν είμαι δυναμική και δεν πετυχαίνω τους στόχους μου. Θέλω να αδυνατίσω και να αλλάξω δουλειά, αλλά δεν τα καταφέρνω. Γιατί δεν αντιμετωπίζω τα θέματά μου;

Σοφία

Βλέπεις ότι η αδερφή σου έχει πολύ θυμό μέσα της; Να τι να κάνεις!

Αγαπητή Σοφία,

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις σου δημιουργούν πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Νιώθεις λύπη και απογοήτευση που δεν μπορείς να φτάσεις στους στόχους που βάζεις, ενώ παράλληλα απορείς γιατί δεν τα καταφέρνεις. Θυμώνεις με τον εαυτό σου και εγκλωβίζεσαι σε αρνητικές σκέψεις ότι είσαι αδύναμη ως χαρακτήρας. Δεν σου αρέσουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου και πιθανώς θεωρείς ότι αυτά σε εμποδίζουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά. Οι διάφορες επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που έχεις κάνει σε έχουν στενοχωρήσει και απορείς αν θα έχει νόημα να κάνεις μία ακόμη. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει είναι ότι χωρίς να το καταλαβαίνεις έχεις εγκλωβιστεί και αναπαράγεις έναν φαύλο κύκλο με αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά όμως, έχεις μέσα σου ακόμη ζωντανή την επιθυμία να απαλλαγείς από τα προβλήματά σου και να βελτιώσεις τον χαρακτήρα σου. Μη χάνεις την πίστη σου και τη θέληση για εξέλιξη. Ισως οι στόχοι που έχεις βάλει ως τώρα να μην ήταν εφικτοί και να μην μπορούσες να τους υποστηρίξεις. Για παράδειγμα, ξεκίνα να χάνεις τα περιττά κιλά σιγά σιγά και παράλληλα να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Αυτό θα σε κάνει να αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να δυναμώνεις και τη συστηματική προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού σου!

ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κρυφή κατάθλιψη: Τα σιωπηλά σημάδια που μαρτυρούν ότι υποφέρεις μέσα σου!

3+2 λόγοι που σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι ψυχολογικά!

Διαβάστε περισσότερα θέματα ψυχολογίας στο YouWeekly.gr

Share