"Η εμμηνόπαυση μου έφερε ανηδονία, να του το πω;" - Ο ειδικός του Youweekly απαντά

Τι συμβουλεύει;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Ο ειδικός του Youweekly απαντά στην Νίνα η οποία λέει ότι η εμμηνόπαυση της έφερε και ανηδονία. Διαβάστε τι της λέει ο ειδικός για το αν πρέπει αν το μοιραστεί με τον άντρα της.

Η ερώτηση έχει ως εξής

Εχω μπει στην εμμηνόπαυση και έχω διάφορες σωματικές ενοχλήσεις. Εκτός αυτών, υποφέρω από μια γενικότερη ανηδονία, δεν έχω πλέον ούτε ερωτικές σκέψεις. Ποια είναι τα πιθανά αίτια; Να μιλήσω στον σύζυγό μου για αυτό το πρόβλημα ή θα νιώσει απόρριψη;

Τι απαντά στη Νίνα για την ανηδονία μετά την εμμηνόπαυση ο εδικός του Youweekly;

Αγαπητή Νίνα,

Η υποτονική σεξουαλική επιθυμία που συνυπάρχει συχνά με την ανηδονία εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η γυναίκα βιώνει μια άρνηση για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, καθώς μειώνονται και οι σεξουαλικές της φαντασιώσεις. Αυτό έχει συνέπειες και για τον σύντροφο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να βιώσει απόρριψη και ματαίωση από τη στάση της γυναίκας του. Η διαταραχή αυτή της σεξουαλικής λειτουργίας οφείλεται σε βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι κυριότεροι βιολογικοί παράγοντες είναι η μείωση των οιστρογόνων, που προκαλεί μειωμένη διάθεση για σεξ, οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και οι παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή.

Οι κυριότεροι ψυχολογικοί παράγοντες είναι η αρνητική εικόνα που έχει σχηματίσει μια γυναίκα για το σώμα της, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κακές σχέσεις με τον σύντροφο και η αυστηρή ανατροφή που έχει λάβει από την οικογένειά της. Μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά στον σύζυγό σου για τη δυσκολία που νιώθεις, χωρίς να τον «χρεώσεις», και να αναζητήσεις τη λύση, ξεκινώντας αρχικά με εξετάσεις που θα προτείνει ο γυναικολόγος σου. Δείτε ωστόσο και τι απάντησε ο ειδικός στο ερώτημα: "μου ζήτησε διαζύγιο αλλά δεν θέλω να χωρίσουμε".

ΠΗΓΗ ΤIVI SIRIAL