Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 | Επικοινωνία

Σοφία Βόσσου: Έχασε 32 κιλά με την δίαιτα Άτκινς - Έτρωγε τα πάντα

Τι είναι η δίαιτα αυτή; Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Σοφία Βόσσου: Έχασε 32 κιλά με την δίαιτα Άτκινς - Έτρωγε τα πάντα
Από Ελένη Ζουγανέλη

Μια τεράστια αλλαγή στην εμφάνιση της είχε καταφέρει να κάνει η Σοφία Βόσσου πριν από μερικά χρόνια. Η σπουδαία τραγουδίστρια - η οποία πέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της - είχε καταφέρει να χάσει συνολικά 32 κιλά με την δίαιτα Άτκινς, κάτι που την έκανε να είναι πιο ευτυχισμένη.

Μάλιστα, το μακρινό 2016 είχε εξομολογηθεί: «Τα τελευταία οχτώ χρόνια που αδυνάτισα οριστικά, αισθάνομαι ευτυχής. Δεν ήθελα να είμαι παχουλή. Έχασα συνολικά 25 κιλά, αλλά σταδιακά. Πριν από οκτώ χρόνια έχασα 20, με τη δίαιτα Άτκινς και τον τελευταίο άλλα πέντε. Είμαι μεταξύ 58-60 κιλών με ύψος 1,68 μ. Νομίζω ότι είναι ιδανική αναλογία. Δεν κάνω ούτε συντήρηση ούτε δίαιτα. Τρώω τα πάντα, αλλά σε πολύ λίγη ποσότητα η μερίδα μου δηλαδή είναι σε πιάτο φρούτου. Τρώω όμως συχνά. Το πρωί φτιάχνω μια ομελέτα, τρώω κριτσίνια, ύστερα από δύο ώρες πάλι θα τσιμπήσω κάτι - ένα τοστ ή μια φέτα κέικ. Δεν μένω ποτέ νηστική πολλές ώρες

Ενώ, σε δηλώσεις της το 2018, έχοντας χάσει και άλλα κιλά, είχε πει: «Τα τελευταία δυο χρόνια έχω χάσει δέκα κιλά. Ήμουν 63, τώρα είμαι 53. Συνολικά από παλιά είχα πάει και 85. Βαλε 53 με 85. Δεν έχασα κιλά λόγω κάποιου προβλήματος υγείας. Η υγεία μου είναι μια χαρά. Μου αρέσει πολύ ο εαυτός μου που μπορώ να φοράω ό,τι θέλω».

Τι είναι η δίαιτα Άτκινς που ακολούθησε η Σοφία Βόσσου και έχασε 25 κιλά

Η δίαιτα Atkins είναι μία από τις πιο γνωστές δίαιτες που έχει εξαπλωθεί σαν... μόδα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αλλά πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες, διατροφικό πλάνο. Αυτή η δίαιτα έχει υποστεί πολλές αναθεωρήσεις. Στην προηγούμενη “εκδοχή της” επέτρεπε απεριόριστες ποσότητες κρέατος, τυριού και αυγών. Ταυτόχρονα περιόριζε πάρα πολύ τους υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη, ψωμί, ζυμαρικά, γάλα, φρούτα και λαχανικά.

Το σύγχρονο πλάνο βασίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί παραγωγή ινσουλίνης. Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, αλλά και της πείνας. Με βάση αυτή την προσέγγιση, το διαιτητικό πλάνο θεωρεί ότι το άτομο που κάνει δίαιτα θα έχει μειωμένη όρεξη και το σώμα του θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, αντί να καίει τη γλυκόζη από την πέψη υδατανθράκων. Η καύση του λίπους για ενέργεια θα οδηγήσει και στην απώλεια βάρους.

Δίαιτα Atkins: Πλεονεκτήματα

Η πιο πρόσφατη έκδοση της δίαιτας Atkins είναι μακράν η πιο ισορροπημένη διατροφικά. Για πρώτη φορά, η δίαιτα Atkins έχει δώσει έμφαση στα είδη του λίπους που καταναλώνονται, αντί να επιτρέπει όλα τα διαιτητικά λίπη. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη προτιμούνται πλέον έναντι των κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Η δίαιτα έχει αλλάξει, επίσης, ώστε να επιτρέπει τους “καλούς υδατάνθρακες” αντί να απαγορεύει αυστηρά κάθε τύπο υδατάνθρακα. Αυτές οι τροφές παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που κάποτε έλειπαν πλήρως από αυτήν τη δίαιτα.

Η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης εξακολουθεί να είναι ευεργετική. Αυτή είναι που σας κάνει να αισθάνεστε αρκετά χορτασμένοι σε κάθε γεύμα.

Δίατα Atkins: Μειονεκτήματα

Η δίαιτα Atkins έχει περάσει από πολλές αναθεωρήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά της.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος και αυξημένη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 έως 6 μηνών, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Δυστυχώς, η απώλεια βάρους δεν είναι σταθερή μέσα σε ένα έτος. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια υγείας της χαμηλής σε υδατάνθρακες, αλλά υψηλής σε πρωτεΐνες διατροφής είναι άγνωστη αυτήν τη στιγμή. Σε μια αξιολόγηση του 2007 από το Consumer Reports η δίαιτα Atkins κατετάγη τελευταία!

Οι 4 φάσεις

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στην δίαιτα Atkins και η πρώτη είναι ο αυστηρός περιορισμός σε υδατάνθρακες. Η φάση εισαγωγής στην δίαιτα διαρκεί δύο εβδομάδες και ο ισχυρισμός είναι ότι μπορείτε να χάσετε έως και 15 κιλά σε αυτό το διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το άτομο δεν καταναλώνει περισσότερα από 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα. Για να καταλάβετε, μία φέτα ψωμί ή μια μερίδα φρούτα έχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μια μερίδα γαλακτοκομικών έχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων. Μια μερίδα λαχανικών μπορεί να έχει 5-15 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι σαφές ότι τα 20 γραμμάρια είναι εξαιρετικά λίγα και δυνητικώς ανθυγιεινή επιλογή. Και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Με αυτή τη διατροφή έπεσε στα 60 κιλά η Σία Κοσιώνη

Ο Αντώνης Λουδάρος κατάφερε να αδυνατήσει με αυστηρή δίαιτα - Έτσι παραμένει σταθερός στα κιλά του

Share