Έρχεται καύσωνας άνευ προηγουμένου! Πότε «χτυπά» την Ελλάδα;

«Βράζει» όλη η Ευρώπη!

Έρχεται καύσωνας άνευ προηγουμένου! Πότε «χτυπά» την Ελλάδα;

Έρχεται καύσωνας άνευ προηγουμένου σε όλη την Ευρώπη και οι ειδικοί προειδοποιούν για το πότε χτυπά την Ελλάδα!

Χθες, στο Μπορντό της Γαλλίας ο υδράργυρος έφτασε τους 41,2 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή από το ρεκόρ των 40,7 βαθμούς Κελσίου του 2003, αλλά και τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ – από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία.


Κορύφωση του κύματος καύσωνα στη δυτική Ευρώπη αναμένεται από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019. Η Γαλλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Ιουλίου ότι ποτέ ξανά δεν είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε τόσο μεγάλη έκταση της Γαλλίας από την αρχή των καταγραφών τον 19ο αιώνα. Παράλληλα οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε μεγάλες γαλλικές πόλεις δεν υποχωρούν κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου, για παράδειγμα στην Τουλούζη, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Ακόμη ένα αξιοπρόσεκτο ρεκόρ που έχει σημειωθεί φέτος είναι αυτό της Κλερμόν-Φεράν, όπου μέχρι το 2018 ο υδράργυρος τα τελευταία 100 χρόνια είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς μόλις μια φορά το 1983, ενώ φέτος ήδη έχει ξεπεράσει το ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα με 40.9 βαθμούς Κελσίου και η πρόβλεψη δείχνει να σημειώνονται ξανά τιμές άνω των 40 βαθμών τις επόμενες ημέρες.

Καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές! Ποιες περιοχές επηρεάζονται;

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί δείχνει τις προβλεπόμενες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Έρχεται καύσωνας άνευ προηγουμένου! Πότε χτυπά την Ελλάδα;

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν «ανάσα» δροσιάς από τη ζέστη.

Στο Βέλγιο, οι αρχές έθεσαν σε συναγερμό για «υψηλές θερμοκρασίες» σχεδόν το σύνολο της χώρας έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία (IRM). Το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1947 ενδέχεται να καταρριφθεί (38,8 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιουνίου του 1947, διορθώθηκε σε 36,6 βαθμούς Κελσίου).


Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε σήμερα την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Έρχεται καύσωνας άνευ προηγουμένου! Πότε χτυπά την Ελλάδα;

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

Καθώς όμως ο καύσωνας παραμένει και ο υδράργυρος συνεχίζει να ανεβαίνει, δημιουργείται το ερώτημα: πού οφείλεται τελικά αυτός ο καύσωνας;

Τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται στη βόρεια Ευρώπη όταν η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση αντλεί θερμό αέρα από τη βόρεια Αφρική, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και την υγρασία. Στην περίπτωση του τελευταίου κύματος καύσωνα, αυτό προκλήθηκε από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από τη Σαχάρα.

Οι συνθήκες ξηρού εδάφους σημαίνουν ότι υπάρχει πολύ λιγότερο νερό να εξατμιστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη φυσική του ψύξη.

Αν και τα κύματα καύσωνα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύονται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και είναι πιθανό να συμβαίνουν ακόμη πιο συχνά. Αυτή άλλωστε είναι και μία από τις πιο προβλέψιμες επιπτώσεις της άνοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όπως συμπέρανε πάντως μία επιστημονική μελέτη σχετικά με τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος κατέστησαν πιο πιθανές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι καύσωνες θα χτυπούν τη Ευρώπη με συχνότητα κάθε δύο χρόνων μέχρι το 2040, ενώ η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Την ώρα που η Ευρώπη «φλέγεται» ξανά, στη χώρα μας οι τιμές της θερμοκρασίας προβλέπονται κανονικές χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, και ελαφρώς χαμηλότερες στα ανατολικά λόγω του μελτεμιού.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες!

Έκτακτο δελτίο καιρού έσκασε μόλις τώρα και αναφέρει ότι έρχονται βροχές και καταιγίδες!

Πιο συγκεκριμένα, θα διατηρηθεί ο καλοκαιρινός καιρός σχεδόν σε όλο το υπόλοιπο της εβδομάδας με μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη και λίγα φαινόμενα αστάθειας.

Η θερμοκρασία θα ανέβει προς το τέλος της εβδομάδος και τοπικά θα φτάσει περί τους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Τα μελτέμια θα εξασθενήσουν σημαντικά από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Καιρός: Τρόμος! Έρχεται νέος καύσωνας που θα "λιώσει" την Ευρώπη!


Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ενώ αναμένονται παροδικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ιδίως τις θερμές ώρες της ημέρας, σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας.

Σήμερα Τετάρτη, αναμένονται παροδικές βροχές σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Τρίπολης, της Καλαμάτας και της Στερεάς Ελλάδας.


Από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο εκτιμάται πως εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Θράκη, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Αγρίνιο, κεντρική Πελοπόννησο και Καλαμάτα.

Η εβδομαδιαία πρόγνωση του καιρού μέσα από ένα μονόλεπτο βίντεο