Δίκη βιτριόλι: Στο πλευρό της κατηγορούμενης η Ιωάννα - Προσπαθούσε να την καθησυχάσει για τον 40χρονο

Ξεκίνησε η αγόρευση του εισαγγελέα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δίκη βιτριόλι: Στο πλευρό της κατηγορούμενης η Ιωάννα - Προσπαθούσε να την καθησυχάσει για τον 40χρονο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (21/1) για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου πριν ενάμιση χρόνο.

Η αγόρευση του εισαγγελέα για την επίθεση με βιτριόλι

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναλύοντας νομικά τα άρθρα για την υπόθεση και μιλώντας για τη σχέση της Έφης με τον Νώντα. Με νομική ανάλυση των άρθρων που αφορούν στην υπόθεση ξεκίνησε την αγόρευση του στη δίκη για βιτριόλι ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μασταντωνάκης, που συνεχίζει την πρόταση του αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Για τη σχέση μεταξύ της Έφης και της Ιωάννας Παλιοσπύρου ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την εξαδέλφη του θύματος.

Σχετικά με τη σχέση της με τον 40χρονο ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με το Νώντα Οικονόμου. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Την ρωτούσε «τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο». Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας Οικονόμου δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Οικονόμου, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. «Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους» είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δυο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

Ο εισαγγελέας συνεχίζει αυτή την ώρα να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, εξηγώντας ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί το πώς προμηθεύτηκε η Έφη το βιτριόλι και το εάν υπήρχαν συνεργοί. «Το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό».

Η ζωή της Έφης μέσα στην φυλακή

Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τη Νάντια Αλεξίου, παραχώρησε πρώην συγκρατούμενη της 37χρονης Έφης. Μίλησε για τη συμπεριφορά της, για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, αλλά και τη ζωή και τη συμπεριφορά της μέσα στην φυλακή.

Σχετικά με τη συμπεριφορά της όταν ήρθε στις φυλακές, ανέφερε πώς: «Δεν θα έλεγα ότι είχε συμπεριφορά ενός ανθρώπου που είχε συνειδητοποιήσει την πράξη του, που βρισκόταν, τι συνέβαινε, για ποιον λόγο ήταν εκεί… Ήταν σαν έβλεπα έναν άνθρωπο που ίσως τον είχα βρει κι εγώ εκεί. Δεν ήταν απομονωμένη, κλεισμένη στον εαυτό της – ήταν κοινωνική. Η πρώτη μας επαφή δεν ήταν και η καλύτερη. Τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά, γιατί είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο ο οποίος είχε διαπράξει κάτι πολύ άσχημο για τα δικά μου δεδομένα και δε θα μπορούσα να το δικαιολογήσω με οποιονδήποτε τρόπο. Ό,τι και να μου έλεγε κάποιος, δεν είχε λογική για μένα αυτό που έκανε, να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της, η πρώην συγκρατούμενη της αποκάλυψε πως «Η Έφη είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Έβαφε τα μαλλιά της, έφτιαχνε τα νύχια της, δεν ήταν ποτέ απεριποίητη. Η συμπεριφορά της ήταν ενοχλητική. Εγώ δε θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει, και αν το έχει κάνει, το κρύβει πολύ καλά». Ετοίμαζε ωστόσο επίθεση και στον 40χρονο η Έφη;

 Η ζωή της Έφης μέσα στην φυλακή

Όσο για το τι έλεγε μέσα στη φυλακή για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, η πρώην συγκρατούμενη της είπε στην εφημερίδα: «Στην αρχή δεν μίλαγε καθόλου, κι επειδή μίλαγα και με κοπέλες στον Κορυδαλλό, γιατί κατεβαίναμε για μεταγωγές και από τη Θήβα, τη ρωτούσαν γιατί το έκανε. Δεν έλεγε ότι έχει μετανιώσει. Το μόνο που έλεγε ήταν “Ε, μου γύρισαν τα μάτια, μου γύρισε το κεφάλι, το ‘κανα”. Αυτό. “έγινε”. Μόνο αυτό έλεγε. Τη λέγαμε “βιτριόλι” και δε θα σταματήσει αυτό. Η πράξη σου σε ακολουθεί».

Πώς ήταν όμως η συμπεριφορά της προς τις άλλες κρατούμενες; «Ήταν φιλική. Ήθελε να είναι αποδεκτή και φιλική με όλους, και νομίζω ότι το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Όσο καιρό ήμουν στη Θήνα, υπήρξαν συγκρατούμενές της που βρέθηκαν κοντά της. Υπήρχε, όμως, ένα «γιατί;». Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί επίθεση από κάποια. Η συμπεριφορά της ήταν ενός ανθρώπου φυσιολογικού, ίσως να σου δημιουργούσε και τη σκέψη “γιατί αυτή η κοπέλα βρίσκεται εδώ;».