Φρίκη στον Βόλο - Παππούς βίαζε την 8χρονη εγγονή του για δύο χρόνια

Του επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φρίκη στον Βόλο - Παππούς βίαζε την 8χρονη εγγονή του για δύο χρόνια

Κάθειρξη 12 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, οδηγώντας έτσι στη φυλακή έναν Βολιώτη που κρίθηκε ένοχος (κατά πλειοψηφία) για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και αποπλάνηση παιδιού, που δεν ήταν άλλο από την 8χρονη εγγονή του.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε χθες όλες τις κατηγορίες, που τον θέλουν για δύο χρόνια (σ.σ. σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τα μέσα του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016) να βίαζε κατ’ εξακολούθηση την εγγονή του (από 8 έως 10 ετών), όπως κατ’ επανάληψη ενεργούσε επίσης γενετήσιες πράξεις σε βάρος του μικρού κοριτσιού.

Ο παππούς έπαιρνε τα μεσημέρια την εγγονή του από το σχολείο βιώνοντας την απόλυτη φρίκη. «Συγκλονιστήκαμε», όπως χθες ο πατέρας του κοριτσιού, αδυνατώντας να πιστέψει πως βιαστής του κοριτσιού ήταν ο δικός του πατέρας και παππούς.

Μια δίκη που αποκάλυψε ένα οικογενειακό δράμα, καθώς ο γιος του και πατέρας του ανήλικου κοριτσιού έφθασε να κατηγορεί τον πατέρα του για τα όσα έπραξε στην κόρη του όπως και την μητέρα του που «ακόμη μας δυσφημεί» όπως ειπώθηκε χθες.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έκρινε τελικά ένοχο κατά πλειοψηφία (σ.σ. μειοψήφησε ένας ένορκος) τον 70χρονο και για τις δύο κατηγορίες, ενώ μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού του επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών, με τον κατηγορούμενο να επιστρέφει στην Φυλακή.

Υπενθυμίζεται πως ο 70χρονος πρωτόδικα, τον Δεκέμβριο του 2017 από το ΜΟΔ Καρδίτσας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών ενώ πριν μερικές μέρες συνελήφθη αστυνομικός στα Τρίκαλα καθώς ασελγούσε στο 4χρονο παιδί του.

Παππούς βίαζε την 8χρονη εγγονή του για δύο ολόκληρα χρόνια

Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων - Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Την μεταρρύθμιση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιχειρεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση του κοινού περι δικαίου αισθήματος των πολιτών που προκάλεσαν οι αλλαγές στο ποινικό δίκαιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.

Επί της αρχής οι προωθούμενες αλλαγές αυστηροποιούν το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων, διεύρυνση του αξιοποίνου κ.α. Ειδικότερα, για την βαριά εγκληματικότητα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπερ των προωθούμενων διατάξεων τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Πάντως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων αλλαγών διαφωνώντας με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα ενώ νέες καταγγελίες βιασμού από γνωστό ηθοποιό ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.