Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός Έλληνας καλλιτέχνης!

Άφησε το στίγμα του...

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός Έλληνας καλλιτέχνης!
Ενημέρωση 16.10.2019 11:37

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, με την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης! Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες;

Πιο συγκεκριμένα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο εικαστικός καλλιτέχνης Σταύρος Κολοζώφ. Ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος ,ο οποίος μάλιστα τη δεκαετία του ’80, όταν είχε προκύψει το θέμα κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου πετροχημικών στην Καβάλα, ξεκίνησε απεργία πείνας σαν διαμαρτυρία ενάντια στην επένδυση εκείνη και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος!

Νεκρός Έλληνας επιχειρηματίας!

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης!
Ένα μεγάλο έργο ζωγραφικής του Σταύρου Κολοζώφ βρίσκονταν για χρόνια στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας αλλά αποσύρθηκε μετά από μια ανακαίνιση που έγινε στο κτήριο.
Ο Σταύρος Κολοζώφ διετέλεσε για πολλά χρόνια συνεργάτης της Πρωινής. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός πασίγνωστος ηθοποιός!

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός πασίγνωστος ηθοποιός!

Ο ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στα 41 του χρόνια, στο σπίτι του ρίχνοντας σε απέραντη θλίψη τους φίλους, τους συνεργάτες, την οικογένεια και το πιστό κοινό του!

Ο διάσημος Αυστραλός πρωταγωνίστησε σε μια από τις πιο δημοφιλείς σαπουνόπερες της Αυστραλίας, την σειρά «Home and Away».

Ο Ben Unwin βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του κάτω από άγνωστες συνθήκες λίγο πριν τα 42α γενέθλιά του.

Πένθος! Έφυγε από τη ζωή γνωστός σκηνοθέτης!

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός πασίγνωστος ηθοποιός!

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός ο Σπύρος Λάμπρου!

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο! Νεκρός ο Σπύρος Λάμπρου!

Έφυγε από τη ζωή στα 83 του ο ζωγράφος και ερευνητής Σπύρος Λάμπρου.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του μέλους του, ζωγράφου και ερευνητή Σπύρου Κ. Λάμπρου, που έφυγε από τη ζωή, όπως ανακοινώθηκε από τη σύζυγό του γλύπτρια Βιβή Δουατζή-Λάμπρου.

Με καθηγητή τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη
Ο Σπύρος Λάμπρου γεννήθηκε το 1936 στο Κορωπί Αττικής. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο, για ένα σύντομο αλλά πολύ σημαντικό διάστημα πήρε μαθήματα σχεδίου από το ζωγράφο και σπουδαίο δάσκαλο Π. Σαραφιανό. Ακολούθησαν σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1954-59), τις οποίες περαίωσε με κρατική υποτροφία ΙΚΥ. Καθηγητές του είχε τους Γεωργιάδη, Μόραλη, Μυλωνά, Πρεβελάκη. Κατά τα κρατούντα τότε στη Σχολή, αφού του είχαν απονεμηθεί στο πρώτο έτος οι περισσότερες διακρίσεις από όλα τα τμήματα, ήταν πρωτόσχολος, και ως εκ τούτου σημαιοφόρος της Σχολής και βοηθός των καθηγητών Π. Μυλωνά (Αρχιτεκτονική- Ρυθμολογία) και Π. Πρεβελάκη (Ιστορία της Τέχνης).

Σπουδαστής ακόμα είχε ενεργή δράση στην ιδιαίτερη του πατρίδα το Κορωπί, όπου με την προτροπή και τη συμμετοχή του ιδρύθηκε ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορωπίου.

Ζωγράφιζε σκηνικά για το θέατρο
Το 1958 έκανε τα σκηνικά στο θέατρο Χατζίσκου και σχέδια για τα διαφημιστικά στους κινηματογραφιστές (Στοά κινηματογραφιστών). Το ίδιο διάστημα σχεδίασε για τη ΒΙΑΜΑΞ το πρώτο της σύγχρονο επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το 1958 παρακολούθησε συνοπτικά μαθήματα Αστρονομίας από το διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητή του Πανεπιστημίου, Κων/νο Μακρή. Την ίδια περίοδο, παρέδιδε μαθήματα σχεδίου στη σχολή της χορεύτριας και χορογράφου Μίληση.

Το 1961 εικονογράφησε δύο βιβλία για τον εκδοτικό οίκο Ατλαντίς του οίκου Πεχλιβανίδη με τίτλους «ο Ζαβολιάρης» και «ο Δόκτωρ Σβάιτσερ». Κατά την πρώιμη περίοδο του έργου του κυριάρχησαν θέματα όπως οι Κένταυροι ενώ από το 1964 αρχίζει θεωρητικά να ασχολείται με τη Μεγέθυνση, θέμα που τον απασχόλησε μέχρι το τέλος της ζωής του, με επιμονή σε αυτή την αισθητική και γεωμετρική εκδοχή.
Το 1965 εξέθεσε τη δουλειά των Κενταύρων στην Αίθουσα Κέντρου Τεχνολογικών εφαρμογών της Αθήνας.

Στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας
To 1966 συμμετέχει στη Ζ΄ Μπιενάλε Αλεξανδρείας με έργα γεωμετρικά πάνω στη θεωρία της μεγέθυνσης. Το 1967 συμμετέχει στο διαγωνισμό που προκηρύσσει η UNESCO σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κρίσεις έγιναν επί του συνολικού έργου των διαγωνιζομένων, σε κάθε χώρα και οι τελικές μεταξύ των 27 πρώτων, στα κεντρικά του οργανισμού στο Παρίσι. Αν και τον επέλεξαν για το ζωγραφικό και ερευνητικό του έργο πάνω στη Θεωρία της Μεγέθυνσης, λόγω της τότε πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα κατέστη αδύνατο να παραστεί διότι κρατήθηκε στο ΕΑΤ –ΕΣΣΑ με στέρηση διαβατηρίου. Αλλεπάλληλες ερωτήσεις της UNESCO προς το υπουργείο, για το λόγο που ο υπότροφος δεν έχει παρουσιαστεί, ανάγκασαν τις αρχές να του δώσουν διαβατήριο, αλλά μόνο για Παρίσι, και επιστροφή χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς ή βίζα για άλλη χώρα, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναφέρει την πραγματική αιτία της καθυστέρησης του.

Ζωγράφος με ειδικότητα στην έγχρωμη χαλκογραφία
Το 1969 ειδικεύτηκε στο Παρίσι με την υποτροφία αυτή στην έγχρωμη χαλκογραφία, με δάσκαλο τον HAYTER 1968 –69. Το 1969, μετά την πρόσκληση του τότε διευθυντή στα πολιτιστικά του εργαστηρίου σύγχρονης τέχνης του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών, Κ. Βάισσερ πραγματοποίησε το 1970 μία ατομική έκθεση με τον τίτλο «Η Θεωρία της Μεγέθυνσης». Το 1973 επέστρεψε με την οικογένεια του στο Παρίσι, και φοίτησε στο Université Paris VIII, Πολεοδομία μέχρι το 1976, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με γκαλερί. Από το 1957 το έργο του εκτέθηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων οι 6 η , 8 η , 9 η και 10η Πανελλήνια Έκθεση) και το εξωτερικό (Γαλλία, Κύπρος, Αίγυπτος).

Θεωρητικές του εργασίες οι οποίες κατατέθηκαν στην UNESCO :

Νεομυθικό Αισθητικό Καταστατικό. Είναι μια αισθητική διακήρυξη της εποχής όπου η σύνθεση Φιλοσοφίας και Κυβερνητικής ερμηνεύει και εικονογραφεί το όλον διά της τέχνης.
Θεωρία της μεγέθυνση Μία κοσμολογική θεωρία από τη πλευρά των Τεχνών εις αναζήτηση του Πραγματικού χώρου – γεωμετρία χώρου - Σύμπαν, κοσμολογικό μοντέλο της Μεγέθυνσης.
Πολιτισμός Τόπου. Μία ανάλυση των πολιτισμών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ,από τα οποία συνεπάγεται η γεωδαιτική και κλιματολογική προέλευση της γλώσσας της έκφρασης. Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εθνική Πινακοθήκη),στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα των ΗΠΑ, και το Σύδνεϋ Αυστραλίας. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1964.

Πηγή: iefimerida.gr

Θρήνος! Πέθανε η Τόνι Μόρισον!

Θρήνος έχει ξεσπάσει, μετά την είδηση ότι πέθανε η Τόνι Μόρισον!

Σε ηλικία 88 ετών, η διάσημη και πολυδιαβασμένη Αμερικανή συγγραφέας άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.

Η Τόνι Μόρισον ήταν βραβευμένη με τα βραβεία Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της «Η αγαπημένη» (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

Η Μόρισον ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στις 29 Μαΐου 2012, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε την Μόρισον με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο εκδότης της Alfred A. Knopf, στα social media.

Θρήνος! Πέθανε η Τόνι Μόρισον!

«Πεθαίνουμε. Αυτό μπορεί να είναι και το νόημα της ζωής. Αλλά μιλάμε κιόλας. Αυτό μπορεί ναι είναι και το μέτρο της ζωής μας», είναι το μήνυμα που επέλεξε ο Alfred Knopf να συνοδέψει την είδηση του θανάτου της συγγραφέως.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύxτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της.

Απόγονος οικογένειας σκλάβων, η διαπρεπής ακαδημαϊκός έγραψε 11 μυθιστορήματα σε μια περίοδο 6 δεκαετιών, όπως επίσης δοκίμια, παιδικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και ένα λιμπρέτο. Εργάστηκε, επίσης, ως κριτικός λογοτεχνίας και εκδότρια.

Η Τόνι Μόρισον εξερεύνησε κάθε ιστορία των Αφροαμερικανών, από τα χρόνια της σκλαβιάς έως τη χειραφέτησή τους στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

«Η αφήγησή της και η συναρπαστική γραφή της άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κουλτούρα μας» σημείωσε ο Σόνι Μέτα, ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Knopf, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ανήκει στον όμιλο Random House.

Θρήνος! Πέθανε η Τόνι Μόρισον!

Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των μυθιστορημάτων The Bluest Eye (1970), Sula (1973) και Song of Solomon (1977), η Τόνι Μόρισον διεύρυνε τη διεθνή φήμη της με το Beloved (1987, βραβείο Πούλιτζερ 1988), που μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο των Αφροαμερικανών του 19ου αιώνα.

Τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, η Μόρισον ήταν επίσης «μια απίστευτα αφοσιωμένη μητέρα, γιαγιά και θεία, που λάτρευε να κάθεται παρέα με την οικογένειά της και τους φίλους της» τονίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειά της.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συγκλονίζει πασίγνωστη τραγουδίστρια! «Όταν μου είπαν ότι ο πατέρας μου έχει καρκίνο, μούδιασε το κεφάλι μου…»

Θρήνος! Έφυγε από την ζωή πασίγνωστος ηθοποιός!

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr!

Share