Διπλός σεισμός 5,9 και 5,8 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι!

Διπλός σεισμός 5,9 και 5,8 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Σημειώθηκε διπλός σεισμός 5,9 και 5,8 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:17 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ή στις 10:17 το πρωί (τοπική ώρα) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των νησιών Βανουάτου, στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 47 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της περιοχής Sola και 462 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Port-Vila, στα νησιά Βανουάτου.

Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 40 χιλιόμετρα. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Περίπου μία ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας νέα αναστάτωση στους κατοίκους του νησιωτικού συμπλέγματος.

Διπλός σεισμός 5,9 και 5,8 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Πηγή: protothema.gr

Συναγερμός για σεισμό στην Αθήνα! Έκτακτη ανακοίνωση από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο!

Συναγερμός σήμανε για τον σεισμό στην Αθήνα! Έκτακτη ανακοίνωση από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο!

Ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος «σκίστηκε» στη μέση με τον σεισμό του 1999, όμως με τον σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων».

«Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Συναγερμός από τον Ευθύμη Λέκκα: «Το ρήγμα θα δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ ως το 2022»!

Δείτε το σχετικό βίντεο: