Πανικός με τη γρίπη! Οκτώ νεκροί μέσα σε δέκα μέρες!

Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά!

Πανικός με τη γρίπη! Οκτώ νεκροί μέσα σε δέκα μέρες!

Πανικός έχει επικρατήσει εδώ και μέρες με τη γρίπη μιας και μέσα σε δέκα μέρες, η ασθένεια άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς!

Εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα η γρίπη, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οκτώ άνθρωποι έχασαν της ζωή τους σε διάστημα δέκα ημερών (από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα).

Εάν είστε από τους ανθρώπους που κρυώνετε εύκολα, σας έχουμε βρει τον τρόπο να γλιτώσετε το κρύωμα!

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, η οποία εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2020, 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή - περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

· Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

· Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

· Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr).

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι, κάθε χρόνο υποστηρίζει τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, από τα αποτελέσματα των οποίων συντίθενται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης θα υπάρχει τακτική ενημέρωση.

Προσοχή γονείς! Η παιδική ασθένεια που "σαρώνει" τα σχολεία! Τι πρέπει να αποφύγετε;

Η παιδική ασθένεια "σαρώνει" τα σχολεία! Μεγάλη προσοχή για τους γονείς..

Στο μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού, Σαμόα, κλείνουν τα σχολεία κι επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια ενόψει της περιόδου των εορτών του τέλους της χρονιάς, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς ξεπέρασε τους 50 νεκρούς -στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά- στο τελευταίο χρονικά ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής αυτής ασθένειας.

Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, αφού σε εμβολιασμό είχε υποβληθεί μόλις το 31% του πληθυσμού όταν κηρυσσόταν η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων υπερδεκαπλασιάστηκε, στους 53 νεκρούς σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Σαμόα. Ως σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.700 κρούσματα ιλαράς στον βαθιά θρησκευόμενο πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί περίπου 200.000 μέλη.

«Όλα τα σχολεία έκλεισαν, οι εθνικές εξετάσεις αναβλήθηκαν», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Βαβατάου Ταουφάο, γενικός γραμματέας της ιεράς συνέλευσης των χριστιανικών εκκλησιών στη Σαμόα.

«Κάνουμε ακόμη λειτουργίες στις εκκλησίες αλλά αν τα πράγματα επιδεινωθούν, θα πρέπει να τις σταματήσουμε τελείως - και είναι σχεδόν Χριστούγεννα», είπε το στέλεχος αυτό της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων ήταν παιδιά: 48 από τα 53 θύματα ήταν τεσσάρων ετών ή ακόμη μικρότερα, σύμφωνα με τα νεότερα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους -που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει- πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Άλλα κράτη, είτε εξαιτίας της φτώχεια, είτε λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού, έχουν αφήσει τα επίπεδα της ανοσοποίησης να υποχωρήσουν, εκθέτοντας τα μικρά παιδιά ευάλωτα σε έναν ιό που προσβάλλει επιθετικά το ανοσοποιητικό.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι καταγράφεται επάνοδος των επιδημιών ιλαράς, που είχε χαρακτηρίσει καταστροφική, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 300% μόνο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2019. Τα κρούσματα ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στη Σαμόα συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με πέντε νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Η πρωθυπουργός της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, ανακοίνωσε η χώρα της στέλνει κι άλλα εφόδια, ιδίως εμβόλια, και δεκάδες εξειδικευμένα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού της προσωπικού.

Θηλασμός: Το μητρικό γάλα δεν είναι απλώς... γάλα! Ποια τα οφέλη του για μαμά και παιδί;